X

,,Patriarhul” Filaret vrea slujbele și predicile în limba ucraineană. Așadar, bisericile românești din Ucraina nu vor mai putea sluji în limba română

După crearea unei singure biserici ortodoxe în Ucraina slujbele religioase vor fi oficiate în mare parte în limba ucraineană. Patriarhul Filaret a menționat că doar în unele cazuri clericii vor putea oficia slujbele în alte limbi, informează Piatyi Kanal (Canal 5).

„Slujbele religioase trebuiesc oficiate din principiu în limba ucraineană. Și predica preotului – la fel în ucraineană. Totodată vom accepta limba slavonă, cât și predicile în limba rusă. Adică nu vor exista presiuni în ceea ce privește limba liturgică”, a spus Filaret.

Trebuie de precizat că în regiunea Cernăuți sunt 440 de parohii ortodoxe, dintre care 126 sunt parohii românești. În regiune mai sunt și șapte mânăstiri românești.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Anti-Biserică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Când se amestecă politicul în Biserică, poate apărea schisma.
    Pentru binele turmei celei cuvântătoare, cred că ar trebui să înceapă o discuţie şi cu tabăra lui Filaret. Nu spun că Filaret ar avea dreptate, dar ştiu cum a fost cu Mitropolia Basarabiei.
    Pe de altă parte, Filaret nu poate avea pretenţia la o Biserică Ucraineană unificată. În cazul în care e recunoscută şi acceptată aşa numita Patriarhie a Kievului, cred că cele două Biserici ar trebui să coexiste, iar credincioşii să-şi poată alege unde să meargă.
    Eu cred că un păstor al turmei (un episcop) nu ar trebui să fie interesat de stăpânirea proprie, ci ar trebui să fie interesat doar de păstrarea neatinsă a învăţăturii de credinţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.