X

OrtodoxINFO se delimitează de toți semnatarii „sinaxei” de la Mestecăniș și condamnă hotărârile schismatice adoptate

Image result for voroneţ monastery

S-a vorbit pe acest portal despre așa-zisa sinaxă de la Mestecăniș și mai ales despre hotărârile neortodoxe ce s-au parafat acolo de către un grup de preoți, monahii și monahii. Pentru detalii citiți analiza dlui Mihai-Silviu Chirilă publicată aici Gruparea schismatică Sava-Staicu-Rădeni se desparte “oficial” de toate Bisericile Ortodoxe Locale. La momentul publicării acelei analize, nu cunoșteam toate numele participanților, dar între timp a apărut un fel de comunicat al lor, pe un site obscur, menit să creeze confuzie cu acest portal, prin modul de prezentare copiat aproximativ după modelul nostru. Tocmai din acest motiv nici nu vom da link si-l vom lasa sa rămână în anonimitate, ca și personajele ce au legătură cu el.
Vom publica mai jos lista persoanelor de care ne-am delimitat până acum de o parte dintre ei și ne vom delimita și de acum încolo de toți, până vor renunța la gândirea schismatică pe care acum au și oficializat-o prin semnătura lor de la Mestecăniș.

Ieroschimonah Efrem Boca
Protosinghel Antim Gâdioi
Protosinghel Elefterie Tărcuță
Ieromonah Vichentie
Ieromonah Xenofont Horga
Ieromonah Spiridon Roșu
Ieromonah Tihon Bivolaru
Ieromonah Ghervasie
Preot Vasile
Preot Emanuel Oros
Preot Daniel
Preot Ioan
Preot Andrei
Preot Nicolae
Schimonah Sava Lavriotul
Monah Efrem Prodromitul
Monah Nicodim Prodromitul
Monah Marcu
Monah Nicolae
Monah Anania Burlui
Monahia Meletina
Monahia Arsenia
Monahia Tatiana
Monahia Ecaterina
Monahia Melania
Monahia Maria
Monahia Daria
Monahia Leontia
Monahia Maria
Monahia Teoctista
Monahia Eupraxia
Rasofora Maximilia
Sora Serafima
Sora Maria
Preoteasa Mioara
Preoteasa Adriana

Lista îl include și pe preotul Ciprian Ioan Staicu, care nu a participat, dar a ținut să-și exprime adeziunea la cele hotărâte la Mestecăniș.

Din moment ce la acea „sinaxă” au participat și preoți slujitori la schitul Rădeni, cerem public poziția starețului Pamvo Jugănaru față de hotărârile luate acolo, pentru a ști dacă schitul Rădeni merge în continuare cu gruparea schismatică Staicu-Sava lavriotul.

Redirecționați 2% din impozitul dvs. pe venit, care altfel s-ar duce la stat, către susținerea acestui portal. Detalii puteți afla dând click pe imaginea de mai jos.
Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

19 comentarii

 1. eu m-am ingradit de erezia ecumenista…si destul imi este mie sa-mi vad pacatele mele.avem nevoie de rugaciune si smerenie(voi continua sa merg la Radeni…voi mai citi si acest site)

 2. Ma iertati,dar aveti autoritatea unui Sinod ca sa spuneti ca este schisma?!Si de ce sa ne invartim in jurul cozii,sunt eretici sau cazuti in erezie.Faceti precum papa cu homo,spune ca sunt si ei fiii lui Dumnezeu si ii iubeste,dar nu le spune ca e pacat mare.Si nu mai provocati sa va radpunda egumenul Pamvo,dlui nu sta PE NET si ar FI chiar hilar.In rest e de bine,EU va stimez oricum.

  1. Schisma reiese din declaratiile lor anti canonice si anti patristice. Parintelui Pamvo i se poate cere pozitia si de catre credinciosii care merg la slujbele de la Radeni.

    1. Asta am zis si noi. Sa ceara si credinciosii lamuriri. Vom afla si noi pana la urma. Ca nu e normal sa se mearga in turma la Radeni, fara a sti care e pozitia staretului vis-a-vis de noile inselari schismatice.

 3. Mare dezamăgire să-l văd printre semnatari și pe monahul Nicodim Prodromitul, care părea că n-a îmbrățișat calea schismatică a grupării Sava-Staicu…

 4. pe unde umbla m SAVA Lavriotul apar numai dezbinari…ce tot cauta el la romani si nu sta in M.ATHOS..sau nu il mai primeste nimeni acolo?Am inteles de la sinaxa de la Banceni ca el nu reprezinta pozitia monahilor din Athos CI peozitoa lui proprie…in ce scop?/

 5. Pai daca au fost prezenti monahi de la Radeni inseamna ca sunt sanse mari ca parintele Pamvo sa impartaseasca aceleasi idei desi se poate intampla sa nu faca asta.Dar daca nu ar fi de acord cu parerile celor adunati la Mestecanis atunci ce parere ar putea avea?Daca ar crede ca ei gresesc asta ar insemna sa mearga pe acelasi drum cu noi cei de pe calea echilibrata .Dar daca ar face asta cum de locuieste in aceiasi Manastire cu cei care s-au dus la sinaxa.Daca el e staret acolo nu inseamna ca le-a dat voie sa se duca acolo?Si daca le-a dat voie sa se duca acolo inseamna ca el crede ca e bine sa faca asta.Deci nu impartaseste aceleasi idei cu noi.Desi se poate ca lucrurile sa stea si in alt fel.Ar fi o mare bucurie pentru mine sa aflu ca un staret de Manastire din Romania tine corect Canoanele si Invatatura Sfintilor Parinti in vremurile care ne aflam.Dumnezeu sa ne ajute sa auzim numai de bine ca in ultima perioada parca numai lucruri rele se intampla.Doamne,ajuta.Mantuire va doresc.

  1. preotii care slujesc la Radeni si au fost la Mestecanis nu sunt vietuitori ai schitului Radeni, ci doar slujesc acolo in Duminici si Sarbatori

 6. Inteleg acum.Asta inseamna ca pot fi sanse ca parintele Pamvo sa nu fie de partea lor.Nadajduiesc sa fie asa .Dar ce vrea Dumnezeu.Imi vine in minte exemplul Sfintei Maria Egipteanca care a stat zeci de ani in pustie pana Dumnezeu ia trimis un preot.Ne va tine si pe noi Dumnezeu ,pe cei care nu avem unul.Trebuie neaparat ca stiu ca fara Sfinte Taine nu se poate mantui cineva.Sper ca nu va mai dura mult situatia asta cu atat de putini preoti impotriva ecumenismului,desi am inteles de la voi ca sunt multi impotriva ecumenismului dar inca mai asteapta.Cred ca sansele ca sa apara tot mai multi preoti antiecumenisti care sa intrerupa pomenirea cresc mereu caci vedem tot felul de comportari gresite ale Ierarhilor care ii pot motiva pe unii clerici .Asta cred ca e o privire optimista si e posibil sa nu aiba loc niciodata.Dumnezeu stie.E posibil si sa se intample viziunea pesimista,o viziune in care Diavolul ii va insela si pe cei alesi.Oricum sa nu uitam scrierile din Apocalipsa in care se spune ca Dumnezeu va trimite pe acei ingeri care se ppot talcui ca fiind niste calugari sau sfinti ca si ei au chipul ingeresc desi se poate intampla sa fie chiar ingeri adevarati daca Dumnezeu vrea sa faca asta si care vor incerca sa trezeasca lumea sa ii arate adevarata realitate.Apoi cand vor veni Sfintii Ilie si Enoh.Dumnezeu stie ce seva intampla in viitor si va lasa pe cei care vor sa se mantuiasca.Dumnezeu e infinit,este langa fiecare dintre noi mereu,nu are cum sa nu ne mantuim ,trebuie doar ca noi sa vrem asta si el ne va ajuta ,dupa cum spuneau Sintii Parinti „sa dam vointa si vom primi putere”.Asa sa ne ajute Dumnezeu.

 7. Înțeleg să vă delimitați de un grup de oameni, insa cine vă credeți voi de aveți puterea sa condamnați ? Un portal de știri trebuie sa prezinte știri și atât, asta dacă sunteți independenți așa cum stramb va lăudați. Sunteți în comuniune cu ereticii de aceea aveți vederea încețoșată

  1. Cine a condamnat? Ne-am delimitat de niste persoane despre care se credea pana acum ca au legatura cu acest portal, doar pentru ca am scris in trecut despre ei sau le-am publicat comunicatele. Pentru a nu exista aceasta confuzie a trebuit sa ne delimitam. De-acum fiecare pe drumul lui.

 8. Penultimul comentariu nu este al meu.Nu stiu de ce si-a pus numele un crestin ca si mine.Se vede ca e o persoana de rea credinta.Punandu-si acelasi nume apare comentariul ca find scris de mine.Eu nu sunt de acord cu ce zice el,eu sunt de acord cu domnul redactor.De acum incolo nu voi mai publica nimic sub acest nume.

 9. Sa nu ne facem iluzii. Pamvo e un tip bascalios, ceea ce nu e potrivit pentru un calugar. Pamvo sta pe un sac cu… probabil pentru a se pocai in sac si cenusa, dupa modelul evreiesc. Am inteles ca a ridicat Schitul Radeni din indemnul Parintelui Iustin Parvu. Nu cred ca Parintele se bucura de orientarea calugarilor de-acolo. Cand ecumenistii s-au luptat sa ia schitul, acesta a rezistat. Dupa aceea, schitul (vietuitorii din el) au cazut fara lupta si ecumenistii isi freaca mainile de bucurie.

  Pentru domnul Nicu. Veti merge la Radeni pana se va sparge un buboi, si atunci o sa va indepartati sigur.

  1. Cred ca confunzi prea tare lucrurile, pentru un ortodox care se vrea anti-ecumenist. Orice persoana, grup de persoane etc. are dreptul de a se delimita de o alta persoana, grup de persoane etc. daca pana la un punct au mers impreuna si apoi au ajuns sa aiba pareri diferite. Cerem schitului Radeni o pozitie oficiala pentru a risipi confuzia asupra legaturii cu gruparea Staicu-Sava-Antim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.