X

Batalia pentru cuvantul GAZARE

de null

Foto: http://www.sanplant.ro/gazare_cereale.html

 

Dex:

 

gazare sf [At: DA ms / Pl: ~zări / E: gaza1 Expunere într-un spațiu limitat acțiunii unor gaze toxice pentru distrugerea organismelor vii dăunătoare. 2 Lansare de gaze toxice într-o zonă în timp de război pentru a distruge în masă. 3 Expunere a unei persoane sau a unui grup de persoane acțiunii gazelor toxice într-o încăpere închisă pentru a le ucide.

 

Digi 24, 20 august 2018:

 

Jandarmeria a făcut o demonstraţie cu o parte din echipamentul folosit la protestul de pe 10 august.

Alexandru Dinică, Brigada specială de intervenție a Jandarmeriei: În momentul exploziei, corpul de cauciuc se desface, se rupe. Pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală! Nu provoacă vătămări corporale.

Asta spune jandarmeria. Realitatea îi contrazice însă pe ofiţeri şi pe oficiali. Zeci de oameni au ajuns la spital, răniţi, gazaţi, arşi cu muniţia Jandarmeriei. Asta a păţit şi Octavian.

 

Klaus Johannis, conform Adevarul din 24 august 2018:

 

Întrebat dacă a primit vreun raport despre violenţele din 10 august, Klaus Iohannis a lansat un atac foarte dur:  „Sigur, am primit un raport de la cei care se ocupă în Administraţia Prezidenţială de securitatea naţională. Concluziile pe partea neplăcută, să le prezinte procurorii militari. Au fost atâtea lucruri negative. Faptul că Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii mi se pare incallificabil şi inadmisibil. Dar nu vreau să mă pronunţ până nu avem concluzii mai amănunţite ale procurorilor“, a mai spus Iohannis, care participă vineri seară la o şedinţă informală a PNL la Sibiu.

Lia Olguta Vasilescu despre declaratia lui Klaus Johannis, conform Romania tv din 24 august 2018:

 

„Să vii să spui că PSD-ul a fost cel care a aruncat cu gaze lacrimogene sau că a bătut participanţii de acolo e o declaraţie demnă, nu de preşedintele României, ci de Mălin Bot. (…) Domnul preşedinte Klaus Iohannis a împărţit aşa: Jandarmeria este la PSD, că asta înţeleg de la dumnealui, serviciile secrete sunt la el şi ce-o mai avea dumnealui pe acolo. Nu! Toate instituţiile statului – şi asta trebuie să înţeleagă toţi oamenii politici – că sunt instituţii ale statului care trebui să apere la rândul lor instituţii ale statului şi că dacă mâine ar fi un protest de acelaşi fel la Cotroceni, jandarmii în acelaşi mod ar trebui să-şi facă datoria şi acolo. Şi oricum, ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj. Curajos, domnul preşedinte, nu-l vedeţi, râde, dar noi îl aşteptăm la vot!”

Uniunea Salvati Romania a reclamat-o la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe Lia Olguta Vasilescu pentru declaratia de mai sus, conform Libertatea din 27 august 2018:

 

A asuma că germanii, nu naziştii şi colaboratorii lor, sunt responsabili de gazări este ceva nu doar neadevărat, ci şi josnic. A echivala toţi vorbitorii unei limbi din întreaga lume cu un grup criminal este pur şi simplu abject. Partidul Social Democrat a construit o campanie electorală pe discriminare şi xenofobie şi acum continuă cu impunitate. Se pare ca Partidul România Mare nu a dispărut niciodată de pe scena politică, ci a luat acum forma trandafirilor”, transmite liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, potrivit comunicatului, citat de Agerpres.

 

Radu Ioanid, director la Muzeul Memorialului Holocaustului de la Washington, conform Flux din 29 august 2018:

 

„În lumea politică, la fel ca în alte sfere, există oameni culți și pregătiți, dar există și politicieni care au un grad de cultură foarte redus. Trebuie să facem o diferențiere între un politician care folosește impropriu un termen pe care-l ia gura pe dinainte și pentru că este incult și un politician care are un trecut fascist sau fascizant, care folosește aceste termen deliberat, pentru că așa a învățat la școala vieții sau la școala PRM-ului.”

„Fără niciun fel de îndoială avem ambele cazuri. Nu vreau să fac complimente clasei politice românești, dar totuși în comparație cu alte țări ca Polonia sau Ungaria, care au derapat destul de urât când este vorba de politica memoriei, în România lucrurile au evoluat, în timp ce în cele două țări pe care le-am menționat lucrurile au involuat„, adaugă Radu Ioanid.

„A arunca cu gaze lacrimogene în mase mari de oameni este un lucru pe care multă lume îl condamnă, nu doar în România, ci și în alte țări, dar a folosi termenul de gazare într-o situație ca aceasta este, după părerea mea, exagerat. Prin gazare se înțelege exterminarea în masă a unei populații evreiești din Europa, exterminare care a afectat clar România, atunci când vorbim de Ardealul de Nord, de autoritățile horthyste și cele naziste„, conchide Radu Ioanid cu privire la folosirea termenului „gazare” pentru folosirea de gaze lacrimogene.

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Revolte
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

 1. Ce vreti sa ziceti cu articolul asta ca aveti si voi afinitati pe o anumita zona?
  Jandarmeria a actionat corect , gazelle sint cele folosite oricune in UE si la fel se intimpla si afara la demonstratii.

  Interesant este ca nu ziceti nimic de un protest illegal , de baieti care fac parte din gasti anarhice si de cei care au provocat pe net cu multe saptamani inainte. Trebuia sa fii idiot sa nu iti dai seama ca asta se pregateste.

  Cui a folosit toata treaba asta? mentinerea starii de asediu asupra populatiei care de atata vacarm nu mai poate sa vada adevarul. Nu mai incepeti si voi lasati-o asa oricum nu stiti nimic si nu veti da nici un adevar

 2. Nu am avut ocazia sa testez efectul echipamentului respectiv pe pielea mea, dar pot sa spun fara ezitare ca daca substantele folosite sunt substante chimice de sinteza si au efect negativ asupra organismului uman in anumite conditii particulare, atunci exista intotdeauna riscul ca anumite persoane aflate intr-o anumita stare de sanatate sau care au sensibilitate la substante chimice, sa fie afectate sever chiar si in conditii care teoretic nu ar trebui sa creeze probleme semnificative. Pe de alta parte, e chiar absurd sa spui ca substantele respective sunt inofensive in conditiile in care le folosesti tocmai ca sa produci macar un anumit grad de disconfort, daca nu si mai mult de atat, ca doar asta e scopul folosirii lor in acele situatii.

  Lucrurile pot fi mult inrautatite daca folosirea de substante iritante sau nocive e precedata de expunerea puternica sau repetata la alte substante de acest gen, care poate crea in cazul unora o hipersensibilitate la substantele respective. In cazul protestului din Bucuresti aceasta conditie a fost indeplinita prin expunerea inevitabila si repetata a populatiei orasului, timp de luni de zile, la cel putin o substanta din categoria iritante – aerul respirat in Bucuresti a fost saturat luni de zile (daca este adevarat ce spun autoritatile) cu o substanta toxica numita K-Othrine, care in anumite concentratii care difera de la o persoana la alta, poate avea efecte nu doar iritante dar si neurotoxice, Pe fondul asta, era de asteptat un efect amplificat al substantelor repelente ale jandarmeriei in cazul a cel putin cateva procente dintre cei aflati in Piata.

  Poate ca e adevarat si ceva ce tocmai citeam intr-un articol scris de colonelul Mircea Dogaru, ca „din informatiile furnizate de participanti, profesionistii infiltrati printre demonstranti, au aruncat, pe jos, fiole PAI, folosite si la noi, in anii ’50 pentru antrenarea militarilor in conditii de lupta, cu masca de gaze. Se mai gasesc prin depozitele din Transnistria.” Dar chiar si fara asta, tot erau de asteptat probleme.

  E ironic ca domnul presedinte Iohannis acuza guvernul PSD ca a gazat şi a bătut românii, in conditiile in care un coleg al domniei sale din Forumul Democrat al Germanilor din Romania, domnul doctor Klaus Fabritius, a avizat pentru utilzarea in zone locuite de romani, in calitatea sa de presedinte al Comisiei Nationale pentru Biocide, substante toxice produse de compania germano-evreiasca Bayer, urmasa unui fost fabricant de arme chimice, care pot avea efecte cel putin la fel de nocive ca si cele folosite de jandarmi (Aqua K-Othrine, avizata inca din 2006, poate avea ca efect chiar si starea de coma). Unde mai pui ca aceste substante sunt si persistente si ca au fost fost folosite deja de mai multe ori pe populatia din multe zone ale tarii. Dar vorbim la urma urmei de o persoana care a fost decorata in Germania, chiar inainte de intrarea Romaniei in NATO, cu o distinctie foarte inalta, rezervata doar celor de cetatenie germana, Si toti stim cat de mult iubeste actuala putere germana Romania. Se pare ca suficient de mult incat sa ne gazeze in sensul 2) al acestui cuvant.

  Domnul Radu Ioanid vrea sa dobandeasca orbul gainilor definind intr-un mod selectiv gazarea, ca sa nu vada ca exact asta face astazi multor romani o companie cu proprietari evrei, chiar daca distrugerea in masa se produce intr-un mod mai subtil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.