X

TUTA ABSOLUTA lovește greu legumicultura din România. Așadar, avem pesta porcina, tuta absoluta, la uși este pesta ovină, CE MAI URMEAZĂ?

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Flux:

Anul 2018 a fost unul problematic pentru legumicultură, cel mai greu din ultimele trei decenii, cu extinderea la nivel naţional a unui dăunător imun la toate insecticidele, denumit „tuta absoluta”, susţine cercetătorul Costel Vânătoru de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău.

Membru corespondent al Academiei de ştiinţe agricole şi silvice, Costel Vânătoru a declarat, pentru AGERPRES, că după o iarnă blândă, când s-au conservat bine dăunătorii şi bolile pe sol şi pe resturile vegetale, a urmat o primăvară cu temperaturi scăzute, culturile au fost înfiinţate târziu, după care a venit un val puternic de secetă, urmat de val de ploi care nu a făcut decât măneze majoritatea culturilor din câmp.

Potrivit cercetătorului, în acest an legumicol s-au întâlnit dăunători precum păianjenul, tripsul, omida, gândacul de Colorado şi, mai recent, tuta absoluta, ultimul fiind un dăunător foarte agresiv.

„Tuta absoluta este o molie minusculă, un dăunător imun la toate insecticidele, care anul acesta a fost a întâlnit în toate bazinele legumicole principale: Buzău, Vidra, Târgovişte, Matca. Primele semnale cu tuta absoluta au apărut în 2010 la Satu Mare şi uşor-uşor acesta s-a extins în întreaga ţară, fiind adus probabil cu produsele importante”, a precizat cercetătorul.

Costel Vânătoru susţine că „tuta absoluta este un fel de pestă porcină la nivel vegetal, atacurile puternice sunt prezente mai ales în spaţiile protejate şi conduce la compromiterea totală a culturilor, în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze”.

Asta ar fi:

Așadar, avem pesta porcina, tuta absoluta, la usi este pesta ovina, ce mai urmează?

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Nu cred ca poate rezista asta la ardei iute… nu am intalnit-o pana acum dar nu vad cum poate evita daunele ardeiului iute. Cei care fac agricultura ecologica stiu despre ce vorbesc.

  2. “…în condiţiile în care substanţele chimice nu au capacitatea să-l eradicheze”.

    Asta e cheia problemei. Suntem la apogeul unei “civilizatii chimice” si nu mai vrem sa gandim viata fara solutiile chimiei sintetice. Din pacate pentru noi, calea cu prioritate chimica e una care sfarseste intr-o prapastie si asta se vede foarte clar deja, si nu doar in agricultura. Legumele, plantele in general, se imbolnavesc si din cauza unei imunitati scazute care e si consecinta unui mediu din ce in ce mai toxic. La asta se adauga si impactul unui ecosistem din ce in ce mai dezechilibrat.. Ambele sunt opera omului. Asa am inteles noi sa administram lumea de ceva vreme incoace, desi intotdeauna am avut alternative. Si partea cea mai rea e ca am ajuns sa traim intr-o dictatura chimica in care cei care vor sa procedeze altfel nu mai sunt lasati. Pur si simplu nu mai au cum, pentru ca lumea e imbacsita sistematic cu tot felul de aberatii chimice inventate de minti intunecate de mandrie sau cu gunoaiele chimice ale traiului nostru “modern”. Ne-am pierdut mintile de tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button