X

PESTA OVINA din Bulgaria va ajunge si in Romania?

de null

In iulie fermierii bulgari au protestau la Sofia impotriva sacrificarii in masa a oilor la ordinul guvernului:

https://www.agerpres.ro/mondorama/2018/07/18/bulgaria-sute-de-fermieri-protesteaza-contra-sacrificarii-animalelor-din-cauza-izbucnirii-pestei-ovine–146980

In august deja mass-media din Romania scria ca e doar o chestiune de timp până când va ajunge şi în ţara noastră”. Iata, de exemplu, ce putem citi la După pesta porcină, o nouă boală amenință animalele. ”Pentru noi ar fi falimentul” de pe Pro tv:

 

După dezastrul provocat de pesta porcină africană, o altă boală mortală ameninţă de data aceasta oile şi caprele.

Este vorba despre pesta micilor rumegătoare, care a apărut la vecinii bulgari însă e doar o chestiune de timp până când va ajunge şi în ţara noastră dacă autorităţile nu iau măsuri drastice. Deocamdată a fost interzis comerţul cu oi şi capre din două zone aflate la sud de Dunăre.

Tocmai în anul în care Ministrul Agriculturii a promovat intens campania “Alege oaia”, pesta micilor rumegătoare face ravagii în Bulgaria. Vecinii de la sud au sacrificat până acum 4000 de animale pentru a opri răspândirea bolii. Se tem că Uniunea Europeană le-ar putea interzice exportul de carne şi de produse lactate.

În jurul a trei sate a fost creată o zonă de carantină, iar autorităţile au luat probe de la oile şi caprele care trăiesc pe o rază de 10 kilometri în jurul focarului.

Autoritatea Sanitar Veterinară din România nu le mai permite comercianţilor noştri să vândă şi mai ales să cumpere capre şi oi din comunele aflate în două regiuni din ţară vecină: Yambol şi Burgas, unde au fost găsite focarele. Ambele se află la graniţa cu Turcia, de unde a şi ajuns pesta micilor rumegătoare.

Crescător: ”Am avut o şedinţă săptămâna trecută la Ministerul Agriculturii. Am înţeles că ANSVSA ar fi luat nişte măsuri de prevenire. Spre deosebire de pesta porcină, la pesta micilor rumegătoare există vaccin.”

Pesta micilor rumegătoare nu afectează omul. Boala se transmite însă rapid la animale, iar mortalitatea în cazul celor infectate este de 70%.

Crescător: ”Ar fi dezastruoasă.Vă daţi seama, s-ar închide exportul, s-ar bloca totul. Pentru noi, crescătorii de bovine cred că asta ar fi falimentul. Ţinând cont că suntem al 4-lea exportator din UE vă daţi seama ce s-ar întâmpla pentru noi?”

Deşi românii mănâncă puţin peste două kilograme de carne de oaie pe an suntem crescători prin tradiţie. Anul trecut am vândut în afara ţării 8200 de tone de carne în special în Iordania, Italia, Grecia şi Suedia.

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Economic
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

4 comentarii

  1. Punem pariu ca oile or sa mearga dupa porci? E prea buna ocazia ca sa nu fie distruse si turmele. Doar au mai incercat sa legifereze ca ciobanii nu au nevoie de caini care sunt un pericol pentru vanat. Acuma scapa ciobanii side oi, nu doar de caini.

  2. … sau a cui o fi, dar toate se indreapta spre acea dictatura de care a zis si parintele Iustin ca va fi mai rea decît comunismul de mii de ori, bune articole, felicitări, nu am bani, dar recunosc că am greșit că am zis că nu se merită să dai bani pe citit pe internet, munca bine făcută merită plătită, informații care se dau denaturat la tv aici sunt realiste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.