X

Legea sharia recunoscută pentru prima dată de instanța britanică într-un caz referință de divorț

de null
Sharia law recognized by British court for 1st time in landmark divorce case
Moscheea Centrală din Londra lângă Regent’s Park. © Stephen Chung / Global Look Press

Un tribunal britanic a recunoscut legea sharia, pentru prima dată, după ce un judecător a adoptat o hotărâre de referință privind un caz de divorț, și care ar putea avea efecte importante asupra căsătoriei islamice în Marea Britanie.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

În cazul cuplului despărțit Nasreen Akhtar și Mohammed Shabaz Khan, Înalta Curte a hotărât că mariajul lor religios islamic – nikah – este recunoscut de legea matrimonială britanică, în ciuda faptului că nu există un precedent legal pentru ca acesta să fie recunoscut.

În consecință, Akhtar va putea să își prezinte cazul în fața tribunalului pentru divorț, unde poate solicita o parte din averea rezultată din căsătoria sa cu Khan. Nu ar fi putut să o facă fără hotărârea Înalții Curți.

Khan a încercat inițial să blocheze cererea de divorț a soției sale, la un tribunal din Marea Britanie, argumentând că această căsătorie – încheiată în 1998 – nu era legală.

Judecătorul Williams a declarat că această căsătorie a fost anulată în conformitate cu secțiunea 11 din Actul privind cauzele matrimoniale din 1973, deoarece a fost ”încheiată fără a se ține cont de anumite condiții privind constituirea căsătoriei. Prin urmare, este o căsătorie fără voie și soția are dreptul la un decret de nulitate.

Decizia ar putea avea implicații semnificative asupra legii sharia, în special asupra acelora, cum sunt Akhtar și Khan, care se căsătoresc mai degrabă sub legea islamică, decât în dreptul britanic. Dacă va fi urmat precedentul stabilit de cazul lui Akhtar, ar putea permite divorțuri mai ușoare și partajul bunurilor soțului în situații similare.

Un raport al Biroului de Interne, comandat de premierul Theresa May, a constatat că femeile căsătorite sub legea sharia adesea nu știu că nu dispun de protecție juridică, în temeiul legislației britanice.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button