X

Legea sharia recunoscută pentru prima dată de instanța britanică într-un caz referință de divorț

Sharia law recognized by British court for 1st time in landmark divorce case
Moscheea Centrală din Londra lângă Regent’s Park. © Stephen Chung / Global Look Press

Un tribunal britanic a recunoscut legea sharia, pentru prima dată, după ce un judecător a adoptat o hotărâre de referință privind un caz de divorț, și care ar putea avea efecte importante asupra căsătoriei islamice în Marea Britanie.

În cazul cuplului despărțit Nasreen Akhtar și Mohammed Shabaz Khan, Înalta Curte a hotărât că mariajul lor religios islamic – nikah – este recunoscut de legea matrimonială britanică, în ciuda faptului că nu există un precedent legal pentru ca acesta să fie recunoscut.

În consecință, Akhtar va putea să își prezinte cazul în fața tribunalului pentru divorț, unde poate solicita o parte din averea rezultată din căsătoria sa cu Khan. Nu ar fi putut să o facă fără hotărârea Înalții Curți.

Khan a încercat inițial să blocheze cererea de divorț a soției sale, la un tribunal din Marea Britanie, argumentând că această căsătorie – încheiată în 1998 – nu era legală.

Judecătorul Williams a declarat că această căsătorie a fost anulată în conformitate cu secțiunea 11 din Actul privind cauzele matrimoniale din 1973, deoarece a fost ”încheiată fără a se ține cont de anumite condiții privind constituirea căsătoriei. Prin urmare, este o căsătorie fără voie și soția are dreptul la un decret de nulitate.

Decizia ar putea avea implicații semnificative asupra legii sharia, în special asupra acelora, cum sunt Akhtar și Khan, care se căsătoresc mai degrabă sub legea islamică, decât în dreptul britanic. Dacă va fi urmat precedentul stabilit de cazul lui Akhtar, ar putea permite divorțuri mai ușoare și partajul bunurilor soțului în situații similare.

Un raport al Biroului de Interne, comandat de premierul Theresa May, a constatat că femeile căsătorite sub legea sharia adesea nu știu că nu dispun de protecție juridică, în temeiul legislației britanice.

Categorii
Islam
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.