X

COINCIDENTA? Revolutia Franceza – 10 august 1792, cucerirea Palatului Tuileries si inceputul Primei Terori, al carei punct culminant au fost masacrele din septembrie

de null
Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/Tuileriensturm.jpg

Raluca Pruna, fosta ministru al justitiei in Guvernul Ciolos, cea care a mintit CEDO si a spus ca in Romania drepturile omului sunt un lux, le da model de insurectie revolutionara protestatilor de la mitingul din 10 august din Bucuresti. Pe 10 august 1792, cu ocazia Revolutiei Franceze, a avut loc o insurectie revolutionara in urma careia poporul a cucerit palatul Tuileries, a scris pe facebook Chris Terheș. președintele Coaliției Românilor din SUA împotriva corupției.

Nu stiu cine a ales ziua de 10 august. In 1792, “les sans-cullotes” luau cu asalt Palatul din Tuileries. Orice asemanare (simbolic vorbind) cu realitatea e absolut intamplatoare, a scris Prună pe facebook.

Postarea lui Prună are însă o semnificație care duce cu gândul la violențe și la masacrul din 10 august 1792 din Franța.

A fost și începutul primei Terori, al cărei punct culminant au fost masacrele din septembrie. Această insurecție și consecințele ei sunt denumite de istoricii Revoluției Franceze prin sintagma „10 august”; alte denumiri sunt „ziua de 10 august”, „căderea palatului Tuileries”, „insurecția din 10 august” sau „masacrul din 10 august”.

10 august 1792, zi decisivă pentru Revoluția Franceză, a fost, după cea de 14 iulie 1789, cea mai importantă din perioada revoluționară. Mare parte din istorici consideră această insurecție a fi a doua revoluție

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Articole asemănătoare

5 comentarii

 1. Chris Terheș. președintele Coaliției Românilor oare nu mai avem nici un reprezentant roman al romanilor ?
  Oare la toate nivelele acestui asazis stat s-au aciuit alogenii ?

  In alta ordine de idei, in anul 1792, francezii nu ereau la mare in concediu, iar guvernu de atunci nu le-a dat tichete de vacanta gurilor casca de la lovitura aia de stat din franta. Astazi, 10 aug 2018, in Romania nici un roman intreg la minte, nici nu-i trece prin cap sa protesteze.
  Mie care mi-e lehamite de toata clasa politica imi e si scarba sa ma gandesc sa merg la vreun protest. Si ca sa ce ? Sa vina unu mai rau ca dragnea ? Caci cu siguranta ca unu mai rau ca asta va veni. Bleah, chiar nici nu stiu de ce vorbesc despre politicieni, ca ma plictisesc numai de ma gandesc.

  A… si sa nu uit, oare exista vreun roman cu numele de Ion sau de Gheorghe la acest protest „spontan” ? Unu doar…

 2. Daca ne uitam in urma, la incendiul (tot spontan bineinteles, ba chiar si accidental!) din clubul Colectiv, vom intelege mai clar cam ce se doreste prin protestele de acum: trebuie inlocuit PSD-ul cu altceva! Asta se vrea! Dar nu se vrea aceasta inlocuire pe cai democratice (vot, fie el si fals) ci se vrea pe cai oculte, ritualice si varsare de sange! (la fel ca la Colectiv, unde a fost un ritual gen bohemian grove; cautati pe Youtube si veti vedea asemanarile izbitoare dintre Colectiv si bohemian grove)

  Problema este alta: nici PSD-istii nu sunt buni, nu sunt sfinti!! Sunt si ei tot lupi, doar ca incearca sa se deghizeze un pic in oi (si nu prea le iese deghizarea). Exemplu? Se afiseaza nationalisti si crestini… dar pe la spate vor sa legalizeze parteneriatul gay. Tot pe la spate se dau bine pe langa marile puteri (America, Israel etc.) pentru ca se simt atacati si nu vor sa piarda „fraiele”. Mai clar: sunt la fel de disperati dupa putere ca si ceilalti, din tabara cealalta (USR si PNL si restul). Sunt doua „loje” care mimeaza o lupta ca sa moara ritualic niste oameni!! Colectiv2!

  Sper sa nu le iasa!!

 3. Vor să facă un protest împotriva unui partid care a câștigat legitim alegerile, adică a fost votat mai ales de românii care trăiesc țară. Și? Ce vor să pună în schimb? Opoziția care e formată din partide care ori au fost aliate cu Băsescu, ori sunt ale lui Băsescu dar cu nume schimbat? Asta vor? Sau vor prin violență să aducă la guvernare un al doilea ”guvern al meu”, primul fiind un dezastru total! Au românii amnezie, sau trecutul lor se întinde doar până la ultima vacanță în care au fost plecați?
  Și în ceea ce privește pe românii din diaspora, mulți dintre ei sunt plecați de 15-20-25 de ani. Oricât ar fi de interesați de ceea ce întâmplă aici, ei s-au rupt inevitabil de realitatea din Romînia. Și știu ce zic, pentru că lipsind din țară mai demult de doi ani, pierdusem aproape complet legătura cu realitatea românească, și nu că așa am vrut, ci că așa se întâmplă.
  Sunt țări care limitează dreptul la vot al cetățenilor care au plecat de mai mulți ani din țară.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Right_of_expatriates_to_vote_in_their_country_of_origin

  Cineva căruia îi pasă de România nu își ia lumea în cap și pleacă unde vede cu ochii zeci de ani, și vine apoi cu gura mare ca să facă ordine.
  România n-ar mai fi trebuit să existe acum dacă și strămoșii noștri și-ar fi luat lumea în cap la fiecare greutate apărută, Au stat aici și au luptat și au răbdat. Românii de azi se gândesc cum să câștige mai mulți bani cu umilințe printre străini, bani cu care de multe ori nu mai au ce face după ce îi au. La ce bun toate astea?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button