X

INCENDII biblice în Grecia. Cel puțin 74 de morți, peste 170 sunt răniți

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cel puțin 74 de persoane au murit și peste 170 sunt rănite după ce două incendii de pădure au scăpat de sub control în apropierea Atenei. Autoritățile au cerut luni oamenilor să-și părăsească locuințele după ce vântul puternic a întețit cele mai grave incendii din ultimul deceniu. Acestea au avut loc în două zone din apropierea capitalei grecești, distrugând numeroase proprietăți și obligând autoritățile să închidă principala autostradă ce merge spre vest, spre Corint.

Un supraviețuitor a declarat că atunci când au realizat că nu mai există scăpare din calea flăcărilor, și-au abandonat mașinile în mijlocului drumului și au fugit. „Mi-am luat copilul de trei ani în brațe și am început să fug spre mare. Am ajuns pe o cărare din spatele unei case, am coborât pe plajă și am intrat în apă. Totul a durat câteva secunde, atât am avut pentru a ajunge la mare la timp. Sunt sigur că au fost și alte persoane în spatele meu, ,dar știu că nu au reușit să se salveze”, a menționat martorul pentru Euronews.

74 de persoane au murit și peste 200 au fost rănite în incendile care au devastat Grecia în ultimele zile, Mati fiind zona cea mai afectată.

Nu intensitatea focului a ucis, ci viteza cu care s-au deplasat pe teren. Vântul a împins incendiul spre stațiunile de lângă mare, ceea ce a provocat un dezastru.

Mulți dintre localnici și turiști au înțeles prea târziu periculos care se îndreaptă spre ei. Nici măcar marea nu a mai fost salvare pentru cele 26 de persoane care au murit îmbrățișate.

„Focul a apărut dintr-odată. Vântul bătea cu o forţă nemaipomenită. De când sunt n-am trăit aşa ceva. Am alergat către mare. Am intrat în apă şi am încercat să ne depărtăm pe cât posibil de fum, am înaintat în apă cât am putut. Dar vântul şi curenții erau aşa de puternici încât începuseră să ne ia valurile. Nu mai vedeam nimic de jur împrejur, nu mai ştiam nici în ce direcţie e Mati. Nu se mai vedea nimic.” , a declarat Nikos Stavrinidis, supravieţuitor.

Primul incendiu a fost semnalat luni, în apropiere de Kineta, o staţiune aflată la 50 de kilometri vest de Atena. Flăcările s-au răspândit cu o repeziciune uimitoare, schimbându-şi rapid direcţia, alimentate de vântul violent şi uscat.

Al doilea focar a izbucnit, independent, în Mati, un sătuc situat la 30 de km nord-est de Atena, în zona Rafina, populară printre turiştii greci, mai ales pensionari. Dar tot acolo sunt şi multe tabere pentru copii, notează Pro TV.

„Forțele Aeriene Române au pregătit o aeronavă C-27 J Spartan, configurată pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, cu un total de aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor și personal auxiliar, care pot decola în orice moment, la ordin, către Grecia”, informează MApN.

Panos Skourleti, ministrul grec de Interne, a descris situaţia drept o „tragedie naţională” şi „un dezastru biblic cu pierderi umane”.  Aproximativ 700 de persoane au fost salvate de echipele de intervenţie.

Ci

LIVETEXT, principalele informații din Grecia:

17:30 Bilanțul victimelor a ajuns la 74 de morți, au anunțat pompierii greci, citați de AFP. Bilanțul nu este definitiv, o sută de pompieri continuând căutările unor eventuale noi victime în zona balneară a coastei estice a Aticii.

https://www.facebook.com/severeweatherEU/videos/2287952574761164/

15.54 ”Grecia trece printr-o tragedie de nedescris”, a spus premierul Alexis Tsipras într-o apariție televizată, în care a anunțat trei zile de doliu național.

15:19 Premierul Dăncilă anunță că România este gata să acorde sprijin Greciei. „Ministrul apărării român se află deja în contact cu ministrul apărării elen”

13.36 Imaginile aeriene arată amploarea dezastrului:

13.33 Ministrul grec de interne, Panos Skourletis, a declarat la Sky News că incendiile sunt o ”tragedie națională” și ”un dezastru de dimensiuni biblice, cu pierderi de vieți omenești”.

13.10 Potrivit ultimelor informații, peste 60 de oameni au decedat. ”Numărul morților crește. Deja a depășit 60”, a spus primarul din Rafina, Evangelos Bournous.

12.25 Mărturii din infernul din Grecia. „Un salvator a văzut ceva șocant: 26 de persoane au murit imbrățișate pe câmp, la 30 metri de plajă. Acești oameni și copii lor nu s-au salvat la timp”

11.38 Grecia va primi ajutor după ce a invocat acordul de protecție civilă. O aeronavă militară aduce 60 de pompieri din Cipru, iar Spania a trimis două avioane de stins incendii.

11.31 Garda de Coastă și alte vase au salvat 696 de oameni care fugiseră de flăcări pe plaje. Alte 19 persoane au fost salvate din apele mării.

11:06 La nivelul ambasadei din Atena, nu au fost primite până acum solicitări de asistență consulară, precizează Ministerul Afacerilor Externe.

11.02 Grecia a declarat stare de urgență.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

  1. ” Ministrul adjunct de interne, Nikos Toskas, a lăsat mai devreme să se înţeleagă că incendiile ar fi putut fi declanşate de o mână criminală. “.am citit in presa…..se pare ca cineva a dat vreun ordin de incendiere….sa fie vreun ritual de sacrificare ( jertfa draceasca masonica) de tipul Colectiv?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button