X

Iredentiștii din UDMR mai încearcă un șiretlic pentru obținerea autonomiei: scrisoare către “marile puteri”

de null
Related image

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, ales deputat pe listele UDMR, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a trimis o scrisoare reprezentanţilor “marilor puteri”, solicitându-le să susţină demersurile comunităţii maghiare din România în vederea obţinerii autonomiei teritoriale, informează Agerpres. 

Kulcsar a amintit, printre altele, că în luna decembrie a anului trecut a depus în Parlament un proiect de lege privind Statutul de autonomie a ţinutului secuiesc, care, însă, a fost dezbătut şi respins de ambele camere.Acesta a precizat că în scrisoarea adresată ambasadorilor din Bucureşti ale Statelor Unite ale Americii, Rusiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Italiei precizează că autonomia teritorială nu contravine Constituţiei României şi urmează un model funcţional în Europa, cerându-le, totodată, să înlesnească dialogul pe această temă între reprezentanţii comunităţii maghiare şi ai statului român.

“Am trimis o scrisoare marilor puteri să ne sprijine pentru obţinerea autonomiei. (…) În scrisoarea pe care am trimis-o săptămâna trecută ambasadorilor marilor puteri am menţionat că anul trecut am introdus acest proiect, am explicat ce vrem, ce urmărim şi mai spun, de asemenea, că autonomia teritorială nu încalcă Constituţia României, nu modifică graniţele actuale şi că este un model european. De asemenea, cer sprijin ca, pe căi diplomatice, să încerce să ne pună faţă în faţă, la tratative, cu autorităţile române, iar, dacă este posibil, să mă primească la o întâlnire ca să pot explica mai pe larg şi mai bine ce vrem şi ce gândim. Ţelul nostru, al comunităţii maghiare, este să rezolvăm problemele pe calea dialogului”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Acesta a ţinut să sublinieze că, deşi proiectul privind statutul de autonomie a ţinutului secuiesc nu a obţinut un vot favorabil în Parlament, trebuie remarcat faptul că a fost susţinut de toţi reprezentanţii UDMR, care dau dovadă de unitate în jurul acestui deziderat.

În scrisoarea pusă la dispoziţia presei, Kulcsar precizează că ideea autonomiei teritoriale este susţinută de un număr mare de maghiari din judeţele Covasna şi Harghita, printr-un referendum neoficial organizat în urmă cu câţiva ani.

“Scopul acestei iniţiative este de a îndeplini în mod legal şi democratic dorinţa de autodeterminare internă a comunităţii care trăieşte în această regiune, exprimată de atâtea ori în ultimele decenii. Aş dori să subliniez că, pe baza exemplelor europene, propunerea se referă la o soluţie internă care se bazează pe principiul subsidiarităţii, fiind compatibilă cu procesul de descentralizare şi reforma administrativă a României, aflată pe agenda politică de ani de zile. În consecinţă, autonomia Ţinutului Secuiesc nu va încălca integritatea şi suveranitatea României, drepturile şi interesele cetăţenilor etnici români care trăiesc în Ţinutul Secuiesc şi nici Constituţia României”, se arată în documentul citat.

De asemenea, documentul mai arată că nici elita politică, nici societatea românească nu sunt pregătite să participe la o dezbatere detaşată, bazată pe argumente, în legătură cu această problemă.

“De aceea vă rog să facilitaţi, prin intermediul instrumentelor diplomatice aflate la dispoziţia dumneavoastră, începutul unui dialog constructiv cu privire la această problemă în România. Sunt convins că soluţia propusă pentru Ţinutul Secuiesc ar aduce beneficii nu numai locuitorilor acestei regiuni, ci va contribui şi la stabilitatea României şi, în consecinţă, a regiunii balcanice”, se arată în documentul citat.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Un comentariu

  1. Domnul Kulcsar ne spune, sau poate că îi avertizează atât pe români cât și pe europeni că „autonomia Ținutului secuiesc ar conduce la stabilitatea României și, în consecință a regiunii balcanice”. Tot domnia sa afirmă „că autonomia teritorială nu încalcă Constituția României, nu modifică granițele actuale și că este un MODEL EUROPEAN”. Același domn Kulcsar mai vine cu următoarele argumente foarte interesante pentru toți românii, nu că cele citate până acum n-ar fi fost interesante, cităm: „propunerea de autonomie teritorială […] fiind compatibilă cu PROCESUL DE DESCENTRALIZARE ȘI REFORMA ADMINISTRATIVĂ A ROMÂNIEI, aflată pe agenda politică de ani de zile”.
    Probabil că dl. Kulcsar și cei pe care îi păstorește nu mai pot aștepta „descentralizarea și reforma României”, care după cum domnia sa spune i-ar avantaja în mod clar, și s-au gândit să „impulsioneze” procesul de descentralizare a României bazându-se în acest demers pe sprijinul Europei.
    Noi ce concluzie putem trage de aici, anume că dacă descentralizarea și reforma României conduce la așa ceva, iar dacă Constituția României acordă astfel de drepturi, atunci nu avem nevoie de descentralizare iar Constituția României trebuie corectată astfel încât să nu permită „ciuntarea” României. Acum la drept vorbind, descentralizarea României nu are drept scop dezvoltarea ei regională, ci atât ușurarea cumpărării ei bucată cu bucată cât și destrămarea ei ca nație sau stat de sine stătător. Căci a nu putea conduce de la centru o țară ca România, este o dovadă clară de incompetență și, de ce nu, de lipsă de responsabilitate. Din acest text al domnului Kulcsar se vede clar cine sunt „prietenii” României, dar și prietenii „prietenilor” României, aceasta dacă nu s-a modificat între timp definiția prieteniei. Cel care conduce la destrămarea acestei țări numită România, că e din interior sau că e din afară, acesta este fără doar și poate dușmanul României și al românilor care încă mai au în pieptul lor o inimă română. Ași văzut în mod clar din expunerea de argumente a domnului Kulcsar ce înseamnă procesul de descentralizare, adică ce „portițe” deschide „prietenilor” noștri din județele Harghita și Covasna. Să nu cumva să se trezească totuși poporul român la acest șoc, căci nu-i vedem bine pe cei care seamănă vânt. Odată ș-odată însă tot se vor deștepta românii, depinde cât de mare le va fi ȘOCUL !
    Doamne ajută !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button