X

Summitul G7: EȘEC TOTAL! Trump și-a retras sprijinul. Putin: ‘Ne-am bucura să vă vedem pe toți în Moscova’

de null

This image, released by German officials, shows Angela Merkel in dominant pose before an American president who has run out of comebacks

Preşedintele american Donald Trump s-a răzgândit în acest weekend contra aliaţilor din Europa şi Canada, pe care i-a ameninţat cu taxe vamale mari, după summitul G7 care s-a încheiat în fiasco, scrie AFP.

Sâmbătă, Donald Trump şi-a retras brusc sprijinul în comunicatul final al summitului care a durat două zile la Malbaie (Québec, în estul Canadei), în ciuda compromisului privind comerţul.

Preşedintele american şi delegaţia sa au aprobat totuşi acest document în 28 de puncte penibil negociat de „Grupul celor şapte” (Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Franţa, Germania, Italia, Japonia).

Prim-ministrul Canadei, ţară lovită ca şi Europa şi restul lumii de noile taxe vamale impuse de americani pentru oţel şi aluminiu, a spus că aceste taxe sunt „o insultă”. Ca şi Uniunea Europeană, el a confirmat represalii în iulie.

„Canadienii sunt politicoşi şi rezonabili, dar nu ne vom lăsa îmbrânciţi”, a declarat prim-ministrul.

Câteva ore mai târziu, deranjat de aceste cuvinte, Trump a scris pe Twitter, din Air Force one, că a ordonat reprezentanţilor săi să retragă sigiliul american din comunicatul final.

El l-a numit totodată pe Justin Trudeau o persoană „necinstită şi slabă”… după ce a spus înainte că relaţiile bilaterale nu au fost niciodată mai bune în istoria celor două ţări.

În plus, Donald Trump a reînnoit ameninţarea asupra tarifelor pentru maşinile europene şi străine importate de Statele Unite.

Liderii G7 au părăsit Malbaie după ce Donald Trump a decis să rupă acordul de la finalul summitului.

Printre alte subiecte de discordie s-a aflat şi respingerea de către G7 a propunerii lui Trump de a reintegra în „club” Rusia, exclusă în 2014 din cauza anexării peninsulei Crimeea, cerând Moscovei să înceteze „să submineze sistemele democratice”.

Donald Trump va ateriza la ora locală 20.00 la Singapore, duminică, pentru un alt summit, cu Kim Jong Un, şi despre care s-a arătat „cu adevărat încrezător”.

Putin, propunere surpriză după ce summitul G7 s-a încheiat cu un fiasco: ‘Ne-am bucura să vă vedem pe toți în Moscova’

putin
Rusia nu a ales să părăsească Grupul țărilor puternic industrializate și este pregătită să organizeze un summit al membrilor G7 la Moscova, a declarat președintele rus Vladimir Putin, relatează site-ul agenției Reuters, potrivit Mediafax.

Președintele american Donald Trump a declarat vineri că este în interesul tuturor ca Rusia să fie reintegrată în G7.

„Nu noi am ales să părăsim formatul, colegii noștri au refuzat să vină în Rusia datorită unor anumite motive. Ne-am bucura să vă vedem pe toți în Moscova”, a declarat Putin pentru reporteri.

Liderul de la Casa Albă a declarat în luna martie că se va întâlni în curând cu Vladimir Putin, însă relațiile între Washington și Moscova s-au deteriorat în ultima perioadă din cauza conflictului din Siria și otrăvirii unui fost spion rus în Marea Britanie.

Putin a declarat că întrevederea celor doi este importantă și că este îngrijorat de riscul declanșării unei noi curse a înarmărilor între Rusia și Statele Unite.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.