X

Comisia Europeană sancționează România: Infringement pentru nerespectarea prezumției de nevinovăție

Image result for european commission
Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei 343/2016 privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale, informează Antena3.Potrivit Directivei 343, statele membre ale UE trebuie să garanteze că, atâta vreme cât vinovăţia unei persoane suspectate sau acuzate nu a fost dovedită conform legii, declaraţiile publice făcute de autorităţile publice şi deciziile judiciare, altele decât cele referitoare la vinovăţie, să nu se refere la persoana respectivă ca fiind vinovată.Autorităţile trebuie să asigure cetăţenii că există măsuri legale care se aplică în cazul încălcării directivei, care nu împiedică autorităţile să difuzeze informaţii în mod public privind procedurile penale, atunci când acest lucru este strict necesar, din motive legate de ancheta penală sau în interes public.

Laura Ştefan, coordonator al activităţilor anticorupţie la Expert Forum, a declarat pentru Q Magazine că, deşi s-au preluat unele prevederi ale Directivei, nu există o transpunere formală, integrală a acesteia.

„Interesant că a început procedura de infrigement pentru că majoritatea prevederilor se regăsesc sub o formă sau alta în legislaţia românească. Într-adevăr, o transpunere formală ar fi fost de dorit. Cineva trebuie să ia această Directivă, liniuţă cu liniuţă, articol cu articol şi să vadă ce este deja acoperit de legislaţia românească în vigoare şi ce nu. Această evaluare ar trebui făcută de Ministerul Justiţiei, iar apoi, dacă se identifică prevederi care nu au fost transpuse, va fi nevoie de un act normativ”, a declarat Laura Ştefan.

Ea a mai spus că pentru această transpunere e nevoie de discuţii serioase, dar şi-a exprimat scepticismul că acest lucru se va întâmpla.”La momentul în care s-a vorbit prima dată despre această Directivă, a fost o discuţie tensionată şi puţin aplicată. Atunci, s-a folosit Directiva pentru a vorbi despre abrogări de infracţiuni şi graţieri. Deci e nevoie de o discuţie serioasă pe această temă, dar nu ştiu cine o să o poarte în viitorul apropiat pentru că nu suntem într-un context favorabil discuţiilor. Nu se mai discută pe aceste teme. Sunt doar poziţii de forţă, care nu au cum să genereze dezbateri”, a conchis Laura Ştefan.

Ce conține Directiva Europeană:

1. Nevinovăție până la dovedirea vinovăției. Este interzisă orice manifestare publică din partea autorităților care ar putea sugera vinovăția, înainte de aflarea verdictului. O definiție comună a prezumției de nevinovăție va fi valabilă pentru toate statele membre.

2. Sarcina probei revine acuzării. Nu persoana acuzată este cea care trebuie să își dovedească nevinovăția. Orice îndoială este în beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

3. Dreptul la tăcere. Dreptul de a tăcea și de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretate împotriva suspecților și acuzaților ca o recunoaștere a vinovăției pentru a obține condamnarea lor.

4. Dreptul de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale. Este un drept esențial care garantează un proces echitabil. Încălcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Categorii
Interne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!