X

„Rugăciunea” fariseului este „coloana vertebrală a mărturisirii ortodoxe” a preotului Staicu

de teolog Mihai-Silviu Chirilă

Image result for paganini diavolo

Am văzut ieri pe pagina electronică a preotului Staicu o postare în care acesta se ruga efectiv cu cuvintele fariseului din Scripturi, într-o hulă de genul „Slavă Ție, Doamne, că nu sunt ca aceștia…” Textul, scris cu aceeași ură viscerală, care îl caracterizează, într-un limbaj care mimează cucernicia, trăda neputința celui care coordonează „marea sinaxă internațională” de la Satu Mare în fața preoților semnatari ai apelului prin care anunță neparticiparea la întâlnirea care ar putea parafa căderea definitivă în schismă a grupării patronate de preotul Staicu sub directa îndrumare a monahului Sava (îi rog pe psihologii din echipa preotului Staicu, doi îi cunosc eu personal din Neamț, să analizeze de câte ori apare în text cuvântul „neputință” și să spună poporului ce înseamnă asta).

Ceea ce este mai interesant este că această blasfemie, din care transpare exact modul în care își înțelege preotul Staicu slujirea preoțească, este însoțită de o scrisoare a unui părinte pentru care eu am o dragoste și un respect deosebite, chiar dacă nu înțeleg cum a putut ajunge în această tabără extremistă, când întreaga sa ființă exhală echilibru și bunăcuviință.

În scrisoarea părintelui Andrei Cojoacă semnatarii apelului suntem chemați cu dragoste la Satu Mare, pentru a ne întâlni, pentru a ne înțelege etc. Cu câteva rânduri mai sus, preotul Staicu se roagă astfel: “Slavă Ție, Doamne, că ne ferești de cei care cred că ne știu gândurile, dar sunt învăluiți de propria neputință de a-și înțelege înșelarea și căderea în sus prin mândrie!”, “Slavă Ție, Doamne, că ne ferești de ispita narcisismului fără limite a auto-intitulatului „teolog” (cu studii ecumeniste), care otrăvește mințile lipsite de coloana vertebrală a mărturisirii ortodoxe!” și mai ales “Slavă Ție, Doamne, că bucuria reîntâlnirii cu părinții ortodocși nu va fi umbrită nici măcar de vreun nor, ci se va topi în rugăciune orice îndoială și neîncredere!”.

Înțelegeți, părinte Andrei, de ce a existat apelul la neparticipare la „sinaxa” din Sătmar? Pentru că duhul acelei sinaxe nu este cel al scrisorii sfinției voastre, ci cel al „rugăciunii” fariseului din “slavele” pe care le dă preotul Staicu că nu vom participa. Vă reamintesc sloganul cu care și-a manifestat bucuria neparticipării noastre la Roman: “Dacă vii, îmi ești ca un frate, dacă nu, îmi ești ca doi”. Dacă înțelegeți, încă mai aveți timp să nu bateți drumul până în Maramureș pentru a vă asocia la o cădere mai grea decât erezia însăși.

Cât despre bărbăția preotului Staicu de a-i privi în ochi pe cei pe care îi urăște cu desăvârșire, pe lângă faptul că “slava” respectivă tradează faptul că noi suntem adversarii săi, iar nu ecumenismul, așa cum ar fi firesc să fie, este de ajuns să amintim că în disputa legată de episcopul Artemie, preotul Staicu i-a publicat pe unii amatori într-ale teologiei, neavând nicio părere personală, tot așa cum la Roman s-a folosit de alții pentru a-și rezolva problemele personale, neavând nicio o opinie teologică personală.

Îl asigur că ne vom vedea “în ochi” pe paginile OrtodoxINFO imediat ce își publică rezoluțiile de la Satu Mare. Eu voi face întotdeauna dezbateri teologice, cu bună cuviință și cu argumentări teologice cât îmi este mie posibil să le fac. Aștept să văd argumentele teologice aduse de preotul Staicu personal, nu de atoniți sau de publiciștii amatori de care se înconjoară, din care să reiasă că poziția noastră este contrară Sfinților Părinți, așa cum afirmă de luni de zile, fără a fi în stare să și convingă de acest lucru.

Îi cer cetățeanului care semnează un comentariu pe site, cu un nume inexistent în toate limbile pământului, “ortodoxos”, să facă proba că MSC sună disperat oamenii să nu meargă la Satu Mare, amenințându-i că dacă se duc familiile lor merg la iad”. Astfel de minciuni grotești, publicate și susținute de preotul Staicu, după cum se vede și din răspunsul la comentariu și din “slavele” în care creează efectiv o realitate virtuală, îi țin de luni de zile în captivitate spirituală pe unii oameni onești. Faptul că sunt atât de puține comentarii sub articolul respectiv, arată că lumea s-a cam săturat de astfel de articole.

Pentru cine vrea să vadă cât de cinstite sunt intențiile organizatorilor “marii sinaxe internaționale” de la Satu Mare, este de ajuns să observe că până în acest moment nu există nici măcar un anunț public despre întâlnire, unde se va desfășura, cine va participa, ce tematică va avea… Să fie oare pe bază de invitație, cu invitați aleși pe sprânceană? Ar trebui să ne simțim onorați că suntem dintre “cei aleși”? Sinaxa de la Botoșani a fost anunțată cu luni întregi înainte și afișul a fost pus cu zile întregi, în condițiile în care atunci exista riscul unei contraofensive a sistemului ecumenist într-un teritoriu de luptă cum este Botoșani-Orășeni.

Că tot veni vorba, când ne spune preotul Staicu, altfel foarte rapid în a face publice evenimentele la care a participat, câte ceva despre “marea sina” de la Atena, de săptămâna trecută? E și aceea secretă după indiscreția din Serbia?

Categorii
Înșelări
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. popa Staicu stie cum e cu mega-ofertele de sms-uri, caci nu-l intrece nimeni la cata propaganda face prin intermediul mesajelor. Ceea ce e pe blog e o mica parte. Sufera de mania comentariilor, daca observati ca peste 50% din comentariile de pe fituica lui de blog ii apartin. Cred ca i se acorda prea multa atentie. Este de mult la cosul de gunoi al istoriei, doar naivii il mai considera ortodox si teolog. E foarte grav ca o parte din parintii cuviosi sunt pacaliti de acest impostor, cu limbaj de mahalagiu, care a starnit dezbinarea inca din prima zi de cand a intrerupt pomenirea, lovind in toti cei care nu au facut ca el; tipic fariseului!

  2. Marea „sinaxă” din Maramureș se va ține oare la „schitul” necanonic al părintelui „exorcist” Emanuel ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!