X

15 experți în sănătate numesc mamografia pentru depistarea cancerului la sân ”o sperietoare” care ”face mai mult rău decât bine”

Medic efectuând o mamografie unei paciente în cabinetul de examinare

15 experți în sănătate numesc mamografia pentru depistarea cancerului la sân ”o sperietoare” care ”face mai mult rău decât bine”

Screeningul cancerului mamar (n.t.: prin mamografie) este una dintre cele mai promovate proceduri medicale ”salvatoare” a timpului nostru. Aproape toți doctorii, membrii ai familiei și prietenii îți vor spune că efectuarea acestui screening este o treabă periculoasă. Multe dintre cele mai mari campanii de conștientizare a cancerului de sân au fost derulate în jurul conceptului de ”screening”. Pretenția lor este că detectarea timpurie salvează vieți.

Dar ”efectuarea screeningului” pentru cancerul mamar contribuie de fapt la protejarea sănătății unei femei?

Potrivit celor 15 experți din domeniul sănătății intervievați de The Times, răspunsul este ”NU”. Și, în plus, ei susțin că toată această abordare se bazează pe ”teamă” și că femeile trebuie să ”aibă grijă de viața lor”. Au spus ca acest screening de rutină pentru cancerul de sân poate face ”mai mult rău decât bine”.

În esență, acești experți au biciuit cu adevărat screeningul pentru cancerul de sân.

Noile revendicări sunt urmărite după ce secretarul de sănătate din Marea Britanie a afirmat că 250 de femei au decedat din cauza unei erori de calculator – o problemă care este acuzată de moartea a 250 de femei. Eroarea computerului a fost cauza pentru care aproape o jumătate de milion de femei au pierdut (sau au lipsit de la) screeningul  de rutină.

Cei 15 experți spun că femeile în vârstă de 70 de ani ar trebui să facă screeningul, cu excepția cazului în care observă o simplă umflătură (nodul) sau alte simptome.

”[Ele] ar fi mai bine să fie sfătuite să caute acest cal de dar la dinți”, a spus un expert.

”Programul de screening cauzează mai mult un rău neintenționat decât bine, care este recunoscut lent la nivel internațional.”

”Multe femei și medici acum evită screening-ul pentru că nu are niciun impact asupra morții, indiferent de cauze.”

Experții susțin că cele mai multe forme de cancer care pun viața în pericol nu se găsesc în procesele de screening.

Desi contra-intuitiv, observarea unor lucruri care arată ca un cancer la un microscop (înainte de a exista), poate fi prea prematură și inutilă.

NHS (sistemul național de sănătate britanic) a estimat că la fiecare 200 de femei este salvată o viață prin screening. Dar aici apare impedimentul – trei din fiecare 200 de femei sunt diagnosticate greșit în timpul acelorași proceduri de screening, ceea ce înseamna că 4.000 de femei anual trec prin proceduri medicale inutile.

Preluat de la BBC.

NOTĂ OrtodoxINFO

Nota traducatoarei:

Consider că este bine ca femeile să își facă lunar o autoexaminare a sânilor, așa cum este explicat aici: http://www.donna-medicalcenter.ro/blog/autoexaminarea.html (intenția nu este de a face reclamă, este cea mai bună descriere pe care am întâlnit-o pentru această examinare pe care fiecare trebuie să și-o facă personal). Chiar și în opinia medicilor, prima investigație de făcut este ecografia, aceasta fiind mai mult decât suficientă în majoritatea situațiilor.

La bărbat, sânii nu sunt altceva decât organe rudimentare, fără structură complexă sau activitate secretorie, dar e bine de știut că în cazuri extrem de rare și la ei pot să apară noduli în această parte a corpului.

 

Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!