X

Cehia își mută ambasada la Ierusalim. Iată anunțul făcut de președintele țării

de null

Cehia este primul stat european care anunţă că îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim. Preşedintele Milos Zeman a precizat că mutarea va consta în trei paşi.

NATO Holds Warsaw Summit
Foto: Guliver/Getty Images

Anunțul Președinției cehe vine în contextul în care dezbaterile pe acest subiect s-au aprins și în România, după ce au dat naștere unor momente tensionate între Guvern și Președinție. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, este cel care dorește mutarea ambasadei României la Ierusalim și el este cel care a adus prima oară subiectul în discuție în spațiul public. Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă se află, de altfel, în aceste zile, în vizită în Israel, la invitația premierului Benjamin Netanyahu.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Milos Zeman a precizat că mai întâi Cehia va deschide un consulat onorific în Oraşul Sfânt, luna viitoare. Apoi vor fi mutate şi alte instituţii acolo, după care ultimul pas va consta în mutarea ambasadei. O dată fixă nu a fost încă stabilită, dar premierul israelian şi-a exprimat speranţa că acest lucru va fi făcut până la finalul anului. Statele Unite şi Guatemala au fost primele care au anunţat că îşi vor muta reprezentanţele diplomatice în Oraşul Sfânt. Palestinienii consideră gestul drept o provocare.

Preşedintele Cehiei a motivat că ţara sa îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim urmând exemplul Statelor Unite.

„În urmă cu câţiva ani spuneam că va trebui să ne mutăm ambasada la Ierusalim. A sosit timpul”, a spus Zeman în timpul unei festivităţi, potrivit publicaţiei israeliene Arutz Sheva. Preşedintele ceh a precizat şi cine va fi consulul onorific – omul de afaceri israelian Dan Propper, fost preşedinte al Osem Food Industries.

Conform unei declaraţii a Ministerului israelian de Externe, anunţul preşedintelui Zeman este o recunoaştere a faptului că ambasadele trebuie să aibă sediul în capitale.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al statului Israel, Tzipi Hotovely, s-a întâlnit miercuri la Praga cu mai mulţi oficiali cehi, unul dintre subiectele principale de discuţie fiind posibila mutare a Ambasadei Cehiei la Ierusalim. Oficialul israelian şi-a exprimat speranţa că Cehia va urma exemplul Statelor Unite şi Guatemalei, care îşi vor transfera ambasadele la Ierusalim.

Hotovely i-a mulţumit preşedintelui Zeman. „A sosit timpul să se facă o dreptate istorică. Sunteţi unul dintre primii lideri ai lumii care vorbeau încă în urmă cu patru ani despre importanţa transferării ambasadelor la Ierusalim (…) Sperăm să sărbătorim în curând deschiderea Ambasadei Cehiei la Ierusalim”, a spus adjunctul ministrului israelian de Externe.

Pe de altă parte, Guvernul ceh nu făcut însă niciun anunţ pe acest subiect, scrie Associated Press, preluată de News.ro. La începutul lunii aprilie, premierul ceh Andrej Babis declara că Cehia nu îşi va muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cehia ar fi prima ţară membră UE care şi-ar muta ambasada la Ierusalim.

Şi Guvernul României a adoptat săptămâna trecută un memorandum privind mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de preşedintele Klaus Iohannis. Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în urma discuţiei telefonice „destul de lungi” pe care a avut-o cu premierul Viorica Dăncilă despre mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim a înţeles că Guvernul a vrut să creeze o platformă de discuţie în jurul acestei teme. „O discuţie exploratorie nu este greşită, dar de acolo şi până la o mutare efectivă este cale lungă”, a afirmat Iohannis, avertizând că „cine ar forţa o astfel de decizie ar da cu piciorul la peste jumătate de secol de diplomaţie serioasă şi de succes”.

Preşedintele SUA a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, generând un val de nemulţumire în întreaga lume. Decizia lui Donald Trump – anunţată în decembrie 2017 – a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane şi de Uniunea Europeană.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button