X

Nebotezat, popa idolesc Dioscor a primit totusi cununa muceniciei

de null

Image result for Mucenic Teodor din Perga Pamfiliei şi cei împreună cu dînsul

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Iata cateva dintre minunile petrecute in timpul muceniciei Sfantului Sfinţitului Mucenic Teodor cel din Perga Pamfiliei, conform http://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/sinaxar.php?date=1524268800

În luna aprilie, în ziua a douăzeci şi una, pomenirea pătimirii sfântului sfinţitului mucenic Teodor cel din Perga Pamfiliei şi a celor împreună cu el.

ÃŽn împărăţia lui Antonin stăpânind guvernatorul Teodot în Perga Pamfiliei, alegea la rânduiala ostăşească pe tinerii cei frumoÅŸi ÅŸi tari cu trupul, spre slujba împărătească. Cu aceÅŸtia au luat ÅŸi pe acest fericit Teodor, frumos la vedere, ÅŸi la guvernatorul Teodot l-au dus; care a pus pe el ca ÅŸi pe ceilalÅ£i tineri semnul cel ostăşesc. Iar sfântul Teodor semnul acela îndată l-a aruncat de la sine, zicând: “Eu însemnat sunt din pântecele maicii mele, cu ÃŽmpăratul meu cel ceresc, cu Domnul Iisus Hristos, ÅŸi nu voiesc să fiu ostaÅŸ la alt împărat.” Åži l-a întrebat pe el guvernatorul: cărui împărat te-ai făcut ostaÅŸ? Răspuns-a sfântul: “M-am făcut ostaÅŸ Aceluia ce a făcut cerul ÅŸi pământul.” Åži îndată guvernatorul cunoscând că e creÅŸtin, i-a zis: “Au nu vei aduce zeilor noÅŸtri jertfe?” Răspuns-a sfântul: “Eu demonilor celor necuraÅ£i jertfă niciodată n-am adus, nici voi aduce.” Atunci a poruncit guvernatorul ca să-l bată pe el; ÅŸi bătându-l foarte, iarăşi la întrebare l-a pus inainte, ÅŸi i-a zis: “Acum, oare, pleca-tu-te-ai, ÅŸi mai cu blândeÅ£e ne vei răspunde nouă, ÅŸi te vei închina zeilor?” Răspuns-a sfântul: “De ai fi cunoscut ÅŸi tu pe Dumnezeul ce te-a făcut pe tine, singur ai fi voit ca să te închini Aceluia.” Åži a poruncit guvernatorul ca să aprindă un foc, ÅŸi să aducă o tigaie mare de fier, ÅŸi să topească multă smoală, pucioasă ÅŸi ceară, ÅŸi să pună în tigaie pe mucenicul gol, ÅŸi să toarne peste dânsul cele topite. Åži făcându-se aceasta, deodată a făcut Dumnezeu o minune preaslăvită. Pentru că un vuet mare ridicându-se, ÅŸi făcându-se cutremur, a crăpat pământul în două în acel loc, unde se afla focul ÅŸi tigaia, ÅŸi apă multă din crăpătura pământului a izvorât, ÅŸi a stins focul ÅŸi tigaia, iar sfântul mucenic cu totul a rămas sănătos, ÅŸi către guvernator a zis: “Iată vezi că nu al puterii mele este lucrul acesta, ci al lui Hristos Dumnezeului meu, Căruia eu slujesc; iar tu de voieÅŸti ca să cunoÅŸti puterea zeilor tăi, clădeÅŸte alt foc ÅŸi tigaia iarăşi o arde, ÅŸi porunceÅŸte ca pe unul din ostaÅŸii tăi să-l întindă pe ea în numele zeilor tăi, ÅŸi atunci vei vedea puterea lor, ÅŸi tăria cea întru toate a Dumnezeului meu o vei cunoaÅŸte.”

Iar ostaÅŸii cei ce-i stau înainte auzind acestea, au zis către guvernator: “Nu, domnule, să nu faci nouă aceasta, ci mai ales papilor zeilor să le faci aÅŸa. Pentru că mai degrabă va asculta tigaia pe popa, ca ÅŸi pe Teodor, ÅŸi nu-l va arde pe acela, precum ÅŸi pe dânsul.” Iar guvernatorul îndată poruncind să cheme pe un popă, l-a întrebat pe el: “Cum îţi este numele?” Răspuns-a popa: “Dioscor îmi este mie numele.” Zis-a către dânsul guvernatorul: “Cu ce fel de vrajă ÅŸi buruiană se ung creÅŸtinii, ÅŸi intră cu îndrăzneală în foc, ÅŸi nearÅŸi rămân, precum ÅŸi Teodor acum de foc nevătămat este?” Răspuns-a Dioscor: “CreÅŸtinii nu sunt vrăjitori, ci numele lui Hristos este aÅŸa de puternic, încât unde este chemat Acela, acolo toată buruiana si basmele cele vrăjitoreÅŸti se strică, ÅŸi demonii se cutremură.” Zis-a guvernatorul: “Au doară, mai tare este Hristos decât Dia al nostru?” Răspuns-a Dioscor: “Dia ÅŸi ceilalÅ£i zei cu dânsul sunt idoli surzi ÅŸi nesimÅ£itori, ÅŸi te rog pe tine, nu mă sili pe mine ca să mă sui pe tigaie, ci de voieÅŸti ca să ÅŸtii puterea lui Dia, pe acela singur mai ales să-l pui pe foc.” Zis-a guvernatorul: “Åži cine poate să facă aceasta? Pentru că cine va îndrăzni să pună pe zeu în foc?” Zis-a Dioscor: “PorunceÅŸte-mi mie, ÅŸi eu voi face aceasta. Åži de se va împotrivi mie Dia, atunci îl voi crede pe el, că este Dumnezeu, ÅŸi poate să se apere pe sineÅŸi de foc.” Zis-a guvernatorul: “Cu adevărat de acum nu mai eÅŸti tu popă de vreme ce unele ca acestea asupra zeilor grăieÅŸti.” Răspuns-a Dioscor: “Am fost popă, asemenea Å£ie întru credinţă păgânească, însă văzând acum pe fericitul Teodor neclintit de chinurile ce i se dau de la tine ÅŸi de foc nears, am cunoscut puterea lui Hristos, ÅŸi neputinÅ£a mincinoÅŸilor zei am înÅ£eles-o, ÅŸi m-am întărit întru credinÅ£a lui Hristos, ÅŸi voiesc astăzi să mă fac împreună ostaÅŸ cu Teodor.” Zis-a către dânsul guvernatorul: “Dacă aÅŸa grăieÅŸti Dioscor, apoi suie-te pe tigaie, ca ÅŸi Teodor.” Atunci Dioscor căzând către mucenicul lui Hristos, a zis: “Robule al lui Hristos, adevăratului Dumnezeu, Teodore, roagă-te pentru mine”; ÅŸi s-a rugat sfântul pentru Dioscor. Apoi au dezbrăcat de Dioscor, ÅŸi pe tigaia cea încinsă întinzându-l, tare a strigat: “MulÅ£umesc Å£ie, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul lui Teodor, că cu robii Tăi mă rânduieÅŸti pe mine; primeÅŸte cu pace sufletul meu.” Åži acestea zicând ÅŸi-a dat duhul, ÅŸi a luat într-un ceas cununa muceniciei ca ÅŸi tâlharul pe cruce raiul.

După săvârÅŸirea fericitului Dioscor, pe sfântul Teodor l-a aruncat în temniţă. După aceea în altă zi, de picioare împiedicându-l ÅŸi de un cal sălbatic legându-l, l-au târât pe uliÅ£ele cetăţii, gonind foarte tare calul; calul, fără de rânduială purtându-se, peste prăpastii căzând s-a zdrobit, ÅŸi a pierit, iar mucenicul cu nevăzută puterea lui Dumnezeu păzindu-se, ÅŸi din legătură dezlegându-se, a rămas întreg ÅŸi fără de vătămare, toÅ£i mirându-se de o minune ca aceea. Iar doi din ostaÅŸi: Socrat ÅŸi Dionisie, cei ce legaseră pe sfântul de cal, povesteau o vedenie oarecare minunată. Că în timp ce alerga calul, au văzut o căruţă de foc din cer pogorându-se la mucenic, care pe mucenicul cel târât l-a luat în sineÅŸi ÅŸi-l trăgea, ÅŸi l-a pus pe acela în divan întreg. AceÅŸti doi ostaÅ£i spunând aceasta la toÅ£i, au strigat: “Mare este Dumnezeul creÅŸtinilor.” Aceasta auzind guvernatorul, a poruncit ca ÅŸi pe aceia împreună cu sfântul Teodor în temniţă să-i închidă, ÅŸi a gătit trei zile un cuptor, cu foc mare încindându-l. După aceea în cuptorul acela a aruncat pe mucenicul ÅŸi pe amândoi ostaÅŸii ce crezuseră în Hristos, pe Socrat ÅŸi pe Dionisie, ÅŸi îndată niste rouă dumnezeiască s-a pogorât de sus, ÅŸi i-a rourat pe dânÅŸii, ÅŸi văpaia a răcorit-o, ÅŸi ÅŸedeau sfinÅ£ii în mijlocul cuptorului ca în mijlocul unui vânt răcoros ÅŸi vorbeau unul cu altul.

Atunci ÅŸi-a adus aminte sfântul Teodor de fericita maica sa, care mai înainte cu trei ani se robise de cei de alt neam, ÅŸi în Å£ară străină cu alÅ£i mulÅ£i fusese dusă, ÅŸi s-a rugat pentru dânsa lui Dumnezeu zicând: “Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeule al minunilor, arată-mi mie pe maica mea, precum Tu ÅŸtii, cu dumnezeiască puterea Ta. Pentru că doresc ca să o văd pe ea, iar Å¢ie toate ÃŽÅ£i sunt cu putinţă; arată-mi mie pe aceea, ca ÅŸi ceilalÅ£i să cunoască măririle Tale.” AÅŸa sfântul rugându-se, se stingea văpaia încet, fiindcă încă ÅŸi ploaie cu rugăciunile mucenicului se pogorâse, ÅŸi a stins cuptorul, ÅŸi se plecau sfinÅ£ii spre somn întru dânsul, ÅŸi acum era noapte. Åži în vis îngerul stând înaintea sfântului Teodor, i-a zis: “Nu te mâhni Teodore pentru maica ta, că iată o vei vedea pe ea”; ÅŸi deÅŸteptându-se sfântul din somn, a spus prietenilor săi vedenia cea din vis. Åži încă el aceea spunând a stat în mijlocul cuptorului maica sfântului, care se numea Filipia, ÅŸi văzând pe fiul său cel iubit, s-a bucurat ÅŸi l-a sărutat cu dragoste, ÅŸi pe ostaÅŸii cei ce erau împreună cu dânsul, ÅŸi le-a spus de unde ÅŸi cum a venit, cu nevăzută mână purtându-se. Iar sfântul mucenic Teodor la cer mâinile ridicându-ÅŸi, mulÅ£umirea cea cuvenită a dat lui Dumnezeu. Iar a doua zi guvernatorul din somn sculându-se a zis către ai săi: “Mi se pare mie că n-a rămas în cuptor nici un os al lui Teodor ÅŸi al ostaÅŸilor celor aruncaÅ£i împreună cu dânsul.”

Acestea grăind el, unul din străjerii cei ce păzeau cuptorul, a mers la guvernator spunân-du-i că mucenicii sunt vii în cuptor, ÅŸi că focul încă de seara s-a stins de tot, din pricina unei ploi care s-a vărsat de sus peste cuptor, stingându-l, ÅŸi că maica lui Teodor din robie fără de veste venind, ÅŸade în cuptor ca într-o cămară cu fiul ÅŸi cu ostaÅŸii vorbind despre Dumnezeul lor. Aceasta auzind guvernatorul s-a spăimântat ÅŸi sculându-se a mers la cuptor, ÅŸi chemând pe fericita Filipia, a zis către dânsa: “Oare, tu eÅŸti maica lui Teodor?” Răspuns-a fericita: “Eu sunt.” Zis-a către dânsa guvernatorul: “ÃŽnvaţă pe fiul tău ca să se închine zeilor, ca să nu piară el ÅŸi pe tine fără fiu să te facă.” Iar ea a răspuns: “Fiul meu, precum de dânsul mai înainte de zămislirea lui de la Domnul meu înÅŸtiinÅ£are am luat, răstignit va fi de tine, ÅŸi va jertfi lui Dumnezeu jertfă de laudă.” Zis-a guvernatorul: “De vreme ce tu singură ai hotărât fiului tău moarte pe cruce, aÅŸa să fie.” Åži îndată a poruncit ca pe sfântul Teodor să-l răstignească, iar sfintei Filipia cu sabia să-i taie capul, iar pe ce doi ostaÅŸi, pe Socrat ÅŸi pe Dionisie, să-i împungă cu suliÅ£ele. Åži aÅŸa sfinÅ£ii mucenici si-au luat cununile. Iar sfântul Teodor trei zile pe cruce spânzurând viu, după aceea către Domnul s-a dus. Atunci oarecare din dreptcredincioÅŸi, luând trupurile sfinÅ£ilor, le-a învălit cu cinstite giulgiuri cu aromate, ÅŸi la loc însemnat le-a pus cu cinste, slăvind pe Tatăl ÅŸi pe Fiul ÅŸi pe Sfântul Duh, pe un Dumnezeu în Treime slăvit în veci. Amin.

Tot în această zi, pomenirea sfintei muceniţe Filipia maica sfântului Teodor, care de sabie s-a săvârşit.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button