X

ISTORIA consemnează câți ROMÂNI erau în Transilvania la 1310 și 1572. Ungurii NU au fost niciodată majoritari

În ciuda propagandei agresive a iredentismului maghiar, izvoarele statistice arată un adevăr incontestabil cu privire la situația demografică din Transilvania: ungurii nu au fost niciodată majoritari în Transilvania. Din contra.

Informații complete cu privire la ponderea etniilor din Transilvania găsim, spre exemplu, într-o lucrare în limba germană, Kurzer Ueberblick der Literaturgeschichte Siebenbürgens von der ältesten Zeit bis zu Ende des vorigen Jahrhunderts, apărută la Sibiu în 1857.

Cifrele vorbesc de la sine și nu mai au nevoie de alte comentarii.

Populația Transilvaniei în 1310, 1572, 1690 și 1853-54. Sursa: Kurzer Ueberblick der Literaturgeschichte Siebenbürgens von der ältesten Zeit bis zu Ende des vorigen Jahrhunderts, Sibiu, 1857 (continuarea mai jos)

Sursă: Kurzer Ueberblick der Literaturgeschichte Siebenbürgens von der ältesten Zeit bis zu Ende des vorigen Jahrhunderts, Sibiu, 1857 

Sursă document și alte detalii: tiparituriromanesti.wordpress.com

FOTO: Harta Transilvaniei la 1635, wikipedia.rog

Categorii
InterneIredentism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. De reţinut că, la statistica din 1310, scrie “Valahi (numai rezidenţi pe pământul unguresc)”, deci acolo sunt incluşi doar cei care puteau fi număraţi de stăpânire. Având în vedere posibilităţile vremii, este de presupus că numărul de locuitori străvechi daci/români, trăitori în comunităţi mici şi retrase sau în zone în care nu existau unguri, secui sau saşi, era semnificativ mai mare.

  2. De remarcat faptul ca in statistica din document, ungurii sunt trecuti in mod diferit si distinct fata de secui, adica nu sunt acelasi lucru, precum afirma ungurii azi, ca secuii ar fi tot unguri.

    Daca secuii ar fi tot unguri, poate ne explica ungurii, de ce au luptat secuii impreuna cu Mihai Viteazul impotriva lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!