X

[VIDEO] Cozonac pufos, rețeță tradițională

de Costache

Cozonac pufos, reteta traditionala cu toate secretele, asa cum se face in Moldova: galben, aromat, fraged si pufos, care se rupe pale-pale si nu se usuca in cat6eva zile. Cu nuca si cacao sau cu rahat, stafide, dupa dorinta.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Cozonac pufos, reteta traditionala, cozonac simplu sau cu nuca si cacao, cu stafide si fructe confiate, cozonac aromat din besug cu vanilie si coaja de lamaie si portocala. Acesta este genul acela de cozonac care creste de nu se mai opreste, care se rupe pale-pale (fasii) si se mentine moale zile in sir, nu se usuca. Reteta video pas cu pas.

Este o reteta usor diferita fata de vestitul cozonac moldovenesc, are mai putine galbenusuri, dar tot foarte gustos este. E ceva mai ieftin insa si nu se mai sperie nimeni ca trebuie sa puna minim 20 de galbenusuri la kg de faina  La final va spun si varianta de cozonac economic.

 

Cozonac pufos, reteta traditionala, cozonac simplu sau cu nuca si cacao, cu stafide si fructe confiate, cozonac aromat din besug cu vanilie si coaja de lamaie si portocala. Acesta este genul acela de cozonac care creste de nu se mai opreste, care se rupe pale-pale (fasii) si se mentine moale zile in sir, nu se usuca.

Ingrediente

  • -1 kg faina
  • -14 g drojdie uscata sau 40 g drojdie proaspata
  • -10 galbenusuri
  • -coaja de la 1 lamaie si 1 portocala
  • -250-300 g zahar
  • -400 ml lapte cald
  • -150 g unt moale
  • -50 ml ulei
  • -vanilie sau 1 pastaie de vanilie
  • -1 praf de sare
  • -dupa gust stafide, rahat, cacao, nuca, fructe confiate
  • -1 ou pentru uns

CUM SE FACE RETETA DE TRADITIONALA DE COZONAC PUFOS?

Puteti citi dedesubt reteta scrisa sau sa treceti direct la reteta video, cu un click pe poza:

Nu am de gand sa va innebunesc si sa va explic prea mult. Pur si simplu, pentru reusita unui cozonac perfect, adica pufos, bine copt, aromat, sa nu se usuce a doua zi…sunt cateva lucruri importante:

-ingrediente de cea mai buna calitate, la temperatura camerei, nu reci

-framantat bine, pana se desprinde aluatul de mana

-copt bine, la foc mic la inceput (160 de grade pentru 10 minute), 180 de grade pana la final. Daca se da focul tare de la inceput, aluatul este fortat sa creasca si se va crapa, nu va fi cresut frumos.

Am explicat pe larg secretele aluatului dospit aici. E scris totul, cum se framanta, cum se pregateste totul, cititi cu rabdare

Daca nu aveti un cantar la indemana, am scris eu amanuntit cum se pot cantari cu lingura sau cana Aici, in Masurarea ingredientelor in bucatarie

UN TRUC:

Dupa ce ati framantat aluatul si l-ati trantit bine de castron, il lasati sa creasca 30 de minute, apoi il mai framantati putin, cam 5 minute. Mai lasati la crescut 15 minute, apoi iar framantati 5 minute.

Acum lasati la crecut definitiv. In maxim 15-20 de minute e gata de pus in tavi.

Aceasta framantare de 3 ori ajuta aluatul sa creasca extrem de frumos, se va desface suvite, veti avea o frumusete de cozonaci.

COZONAC PUFOS, RETETA TRADITIONALA

Din aceasta cantitate ies 2 cozonaci frumosi. Eu am facut unul cu stafide, fructe confiate, merisoare, migdale si rahat si la celalalt am amestecat o bucatica de aluat cu 1 lingura de faina si 2 linguri de rom. Puteti folosi esenta de rom.

Alte trucuri:

-Ungeti hartia de copt cu putin unt, cozonacul va avea avel parfum de unt absolut minunat si nu se va mucegai, nu se va usca, va ramane fraged mult timp

-Dupa coacere, ungeti imediat cozonacii cu putin sirop facut din 1 lingura de miere de albine si 2 linguri de apa sau 1 lingura cu varf de zahar si 2 linguri de apa. Cozonacii vor avea un luciu splendid.

Vedeti si pozele de la cozonacii acestia, ce frumos au iesit. Eram racita, dar daca pofta  e mare, uite ca am facut si cozonaci  Ca sa se vada frumos in poza, cozonacii trebuie sa fie reci cand se taie, dar eu i-am taiat calduti. Am facut si un colacel pentru Totosii mei dragi (catelusii nostri), fara stafide sau cacao, si se vede mai bine ca se rup pale-pale

Reteta aceasta e mai usurica decat cea de cozonac moldovenesc traditional, are mai putine galbenusuri, nu are smantana sau iaurt, e mai putin costisitoare.

Daca 10 galbenusuri vi se pare ca sunt prea multe (desi va recomand sa probati reteta), puteti folosi 5 oua intregi, adica albus cu galbenus, care se bat spuma impreuna cu zaharul si le adaugati in aluat, la framantat. Dar, va fi o diferenta: avand si albusuri, aluatul va fi mai dens, nu va avea fragezimea aparte pe care o are aluatul care se face doar cu galbenusuri. Cozonacul se va usca mai repede.

Puteti folosi, da, 5 oua intregi, nu 10 galbenusuri, iar in loc de unt si ulei, folositi numai ulei-200 ml si acesta va fi un COZONAC ECONOMIC. Dar eu, repet, recomand varianta cu 10 galbenusuri

Pofta buna!

Cozonac pufos, reteta traditionala
Cozonac pufos, reteta traditionala
Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button