X

ISRAELUL reîncepe genocidul asupra palestinienilor: pentru început 12 morți și 350 de răniți

Pfâșia gaza - 10

Cel puțin 12 palestinieni au fost uciși și peste 350 au fost răniți de armata israeliană, într-un conflict care a izbucnit vineri din cauza protestelor organizate la granița cu Fâșia Gaza.

12 palestinieni au fost ucişi şi peste 350 au fost răniţi vineri în Fâşia Gaza în ciocniri violente la frontieră între mii de manifestanţi palestinieni şi soldaţi israelieni, marcând unele din cele mai sângeroase confruntări din ultimii ani din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, primul palestinian a fost ucis de tiruri de artilerie israeliene vineri dimineaţa, înainte de începerea manifestaţiilor. Ceilalţi protestatari au murit în confruntări cu armata israeliană în diferite sectoare din Fâşia Gaza.

Semiluna Roşie a anunţat că mai mult de 350 de protestatari au fost răniţi de tirurile soldaţilor israelieni în apropierea barierei ce închide frontiera cu Gaza, care este cu regularitate scena unor ciocniri sângeroase între locuitorii enclavei palestiniene şi soldaţii israelieni.

Zeci de mii de protestatari, potrivit unor surse palestiniene, s-au îndreptat către mai multe puncte de-a lungul barierei în cadrul “Marelui Marş al Întoarcerii”, o mişcare de protest prevăzută să dureze şase săptămâni pentru a cere “dreptul de a se întoarce” al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi pentru a denunţa blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Începutul protestului coincide cu “Ziua pământului” palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor de către Israel.

Oficial organizat de societatea civilă, marşul este sprijinit de gruparea islamistă Hamas şi are drept scop să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit abandonându-şi locuinţele în timpul războiului din 1948 în urma căruia a fost proclamat statul Israel.

Armata israeliană a anunţat că 17.000 de protestatari s-au adunat în şase locaţii din Fâşia Gaza. Palestinienii au ars cauciucuri şi au aruncat cu pietre în direcţia soldaţilor israelieni care au răspuns cu “mijloace de dispersare a revoltelor” şi au tras asupra principalilor instigatori, a precizat armata israeliană.

 AFP

Lideri militari şi politicieni israelieni au avertizat că armata nu va ezita să le ordone lunetiştilor să deschidă focul în cazul în care protestatarii vor încerca să între pe teritoriul israelian.

“Armata israeliană a instituit o zonă militară închisă în jurul Fâşiei Gaza, orice activitate în acest sector necesită să fie autorizată”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

 AFP

“Conducerea Hamas se joacă cu vieţile voastre”, a scris în limba arabă ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman pe contul său de Twitter, adresându-se locuitorilor din Gaza.

“Toţi cei care se vor apropia de bariera (de securitate) vor fi în pericol. Vă sugerez să vă continuaţi activităţile obişnuite şi să nu participaţi la o provocare”, a avertizat ministrul israelian.

 AFP

Potrivit Times of Israel, Forțele Israeliene de Apărare au estimat că aproximativ 17.000 de palestinieni iau parte la ”Marșul Întoarcerii” – o acțiune de protest față de Israel, organizată de-a lungul frontierei cu teritoriile palestienene.

 AFP

Surse palestinene citate de Times of Israel afirmă că cei mai mulți protestatari au fost răniți de gloanțele de cauciuc ale soldaților israelieni, iar armata a confirmat că a tras asupra ”principalilor instigatori”.

 AFP

De asemenea, evreii au afirmat că unii protestatari au aruncat cu cocktail-uri Molotov și pietre în trupele israeliene aflate de cealaltă parte a graniței.

 AFP

În acest context, armata Israelului a subliniat faptul că nu va permite protestatarilor palestinieni ”să violeze suveranitatea Israelului”, trecând de gardurile de securitate.

LIVE VIDEO

Începând de vineri şi timp de mai mult de şase săptămâni, are loc o mare adunare în care mii de palestinieni – rupţi de restul lumii din cauza blocadei israeliene – sunt chemaţi să protesteze la câteva sute de metri de bariera israeliană ce închide frontiera cu Gaza, potrivit Agerpres. În sud, cealaltă frontieră, cu Egiptul, este închisă aproape permanent.

 AFP

Începutul protestului coincide cu “Ziua pământului” palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor de către Israel.

 AFP

Această acţiune de protest va avea loc sub stricta supraveghere a soldaţilor israelieni, care sunt gata să răspundă cu forţa dacă situaţia va degenera.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

6 comentarii

  1. Genocid?? Fiti seriosi! Israelul apara granitele de asa zisii palestinieni, cetateni arabi iordanieni, sirieni, iranieni etc. Pamantul ala este al evreilor de peste 3000 de ani, istoria nu poate fi negata. Patriarhii si profetii vechiului testament, regele David, Solomon, apoi Moise, Iacov, Avraam, Ioan Botezatorul, Apostolii, toti evrei. Templu din Ierusalim evreesc, monezile evreesti, arheologia evreiasca etc.

      1. a te apara de islam este o datorie sfanta….Si Stefan cel Mare a omorat multi invadatori islamici si pentru asta tot a ajuns sfant…deci pui problema intr-un mod viclean…invadatorii trebuiesc starpiti daca au trecut frontiera sau incearca fortarea ei

    1. Sa nu ucizi fara motiv dar cand viata ta si a semenilor este in primejdie si stii ca este razboi nu scrie nicaieri sa fii sinucigas! Sinuciderea este un pacat in sine. Daca nu era Israelul eram demult plini de moschei prin Romania. NU islamizarii ROMANIEI!!

    2. Soltuz Alex in concluzie Israelul e apărătorul creștinătății ,a lumii civilizate ,a Vestului ,a statelor unite,etc probabil al Japoniei Australiei .revino ți omule sau citește o carte daca știrile nu ți plac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!