X

Africa de Sud votează confiscarea terenurilor deținute de albi, fără compensare

Viețile sud-africanilor vor atinge un ‘nivel mai ridicat’ zice Ramaphosa Parlamentului

‘Timpul reconcilierii a trecut’: Africa de Sud votează confiscarea terenurilor deținute de albi fără compensare

Julius Malema, liderul partidului de opoziție sud-african Luptătorii pentru Libertate Economică, a spus în trecut că “nu face apel la măcelărirea albilor, cel puțin nu pentru moment”. Fotografie: Gianluigi Guercia/AFP Sursă:AFP

Parlamentul Africii de Sud a votat în favoarea unei moțiuni ce va iniția procesul de modificare a Constituției pentru a permite confiscarea terenurilor deținute de albi fără compensare.

Moțiunea a fost înaintată de Julius Malema, liderul partidului de opoziție radical marxist Luptătorii pentru Libertate Economică și a trecut covărșitor cu 241 de voturi pentru și 83 împotrivă. Singurele partide ce nu au susținut moțiunea au fost Alianța Democratică, Frontul Libertății Plus, Cope și Partidul African Creștin Democrat.

A fost modificată dar susținută de Congresul Național African aflat la guvernare și noul președinte Cyril Ramaphosa, ce a făcut din exproprierile de teren un punct cheie în platforma sa politică după demisia președintelui Jacob Zuma anterior în această lună.

“Timpul reconcilierii a trecut. Acum e timpul pentru justiție”, a fost citat de către News24 Dl. Malema adresându-se parlamentului. “Trebuie să ne asigurăm că va fi restaurată demnitatea poporului nostru fără compensarea criminalilor ce ne-au furat pământul.”

Potrivit Bloomberg, un audit guvernamental din 2017 a constatat că albii dețineau 72% din terenul agricol în Africa de Sud.

Vicepreședintele ANC Dorries Eunice Dlakude a declarat că partidul “recunoaște că instrumentele politice curente, inclusiv politica vânzării și cumpărării voluntare și alte prevederi ale Secțiunii 25 a Constituției poate împiedica o reformă agricolă eficientă”.

Ministrul Agriculturii Gugile Nkwinti a adăugat, “ANC susține categoric principiul exproprierii fără compensare. Nu există nici un dubiu, terenul va fi expropriat fără compensare.”

Thandeka Mbabama de la partidul Alianței Democratice, ce s-a opus moțiunii, a zis că este necesară îndreptarea nedreptăților trecutului dar exproprierea “nu poate face parte din soluție”. “Argumentând pentru expropriere fără compensare, ANC și-a găsit țapul ispășitor perfect pentru a-și explica propriul eșec”, a spus dânsa într-un comunicat.

“Cu această argumentare ANC se absolvă de adevăratele impedimente – corupție, politică proastă și subfinanțare cronică. Exproprierea fără compensare ar submina drastic economia națională, dăunând negrilor săraci.”

Pieter Groenewald, liderul Frontului Libertății Plus reprezentând minoritatea albă Afrikaner, a întrebat ce s-ar întâmpla cu terenul expropriat. “Dacă se continuă pe acest curs, vă asigur că vor fi consecințe neprevăzute ce nu sunt în interesul Africii de Sud”, a zis dânsul.

Președintele sud-african Cyril Ramaphosa. Fotografie: Rodger Bosch/AFP Sursă:AFP
Protestatari manifestând împotriva atacurilor mortale asupra fermelor. Fotografie: Gulshan Khan/AFP Sursă:AFP

Liderul Cope, Mosiuoa Lekota a declarat că există “un pericol din partea celor ce cred că egalitatea în timpul vieții noastre constă în dominarea albilor”, relatează News24.

Dl. Malema a avut inițiativa confiscării terenurilor, forțând ANC să-i urmeze exemplul din teama de a nu-și pierde sprijinul electoral din partea negrilor săraci. În 2016 le-a spus susținătorilor că “nu face apel la măcelărirea albilor, cel puțin nu pentru moment”.

Grupurile de drepturi civile au acuzat EFF și ANC de incitarea unei serii de atacuri asupra fermierilor albi caracterizate de o brutalitate extremă, violuri și tortură – anul trecut, peste 70 de persoane au fost ucise în peste 340 de astfel de atacuri.

Ernst Roets, vicepreședinte a grupului de drepturi civile Afriforum, a zis că moțiunea parlamentară violează acordul din 1994 prin care ANC a promis că interesele minorităților vor fi protejate post-apartheid.

“Această moțiune este bazată pe o imagine distorsionată asupra trecutului”, a zis Dl. Roets într-un comunicat. “Termenul de ‘expropriere fără compensare’ e o formă de fraudă semantică. Nu este nimic mai mult decât un furt rasist.”

Anterior el a contestat afirmațiile “pur și simplu înșelătoare” că “albii ce dețin terenuri le-au obținut neapărat prin mijloace de opresiune, violență sau confiscări”.

“Viziunea EFF asupra redistribuirii nu este decât un proces rasist de a alunga albii de pe pământurile lor și de a le naționaliza”, a zis dânsul. “Asta nu este numai o înșelăciune, dar și o duplicare a politicilor economice adoptate de cele mai proaste economii din lume.”

Afriforum a declarat că va duce lupta până la Națiunile Unite dacă e necesar. S-a sesizat Comitetul de Evaluare Constituțională, ce trebuie să dea un răspuns până la data de 30 august.

Anterior în această lună, Louis Meintjes, președintele grupului fermierilor Uniunea Agricolă Transvaal, a avertizat că țara riscă urmarea aceleași rute ca Zimbabwe, ce a ajuns la foamete după epurarea fermierilor albi în anii 2000.

“Unde în această lume exproprierea fără compensare cuplată cu deteriorarea terenurilor agricole a rezultat în încredere externă, creștere economică și o producție de alimente sporită?” a întrebat Dl. Meintjes.

“Dacă Dl. Ramaphosa este hotărât să creeze o situație de neconceput, el va crea circumstanțe promovând foametea. Promisiunea sa de a expropria terenurile fără compensare seamănă seminnțele revoluției. Exproprierea fără compensare e furt.”

[email protected]

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

6 comentarii

  1. In ceea ce fac negri acum și comportamentul lor fata de albi, arată ca si ei sunt la fel de rai sau de buni ca si albi. Orice rasa, neagră , galben , bleumarin … omul in general e la fel de rău și asupritor fata de semenul lui, când are puterea. Asta-i omul. Fiecare urla in parte ca e mai bun si mai civilizat decât altul, …. dar nu e așa, fiecare rasa, popor, nație, etnie, are scursurile și oameni lor buni . Puterea e cea care hotărăște “adevarul” la un anumit moment și e in ADN-ul omului, sau nu știu cum sa spun, ca el sa facă rău . Scriptura și marii duhovnici ne spun ca nu exista om rău ci doar dracul e cel care-l indemna sa fac rău și omul supus păcatului face rău . Ce sa spun, omul e rău si autodistructiv și efectul de turma face ravagii . … și ca o părere, exemplu țării noastre, mulți din cei care suferă , talpa țării blamează și striga ca cei de la putere sunt rai și hoți, dar eu spun ca 9 din 10 dacă ar ajunge la putere, ar face exact ca cei pe care acum ii înjură. Ăștia suntem, asta-i omul. Nu avem limite spirituale și am putea muta munții din loc prin credință și apropiere de Dumnezeu, castigand mantuirea, dar mereu omenirea a ales , materialul, praful și puterea asta efemera data de cel rău.

    1. pai albii din Africa de Sud s-au nascut acolo …sunt acolo de multe generatii…ei sunt in arealul in care au venit pe lume…la fel ca tiganii de la noi …sunt de mai multe generatii pe aici…

      O sa mergi sa -i evacuezi din bordeie pe tiganii de la noi, fiindca au venit stramosii lor din India acum cateva sute de ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!