X

A început judecata în Dosarul Mineriadei din iunie 1990. Pentru infracţiuni împotriva umanităţii apar Ion Iliescu şi Petre Roman

Image result for Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care sunt judecaţi, printre alţii, pentru infracţiuni împotriva umanităţii Ion Iliescu şi Petre Roman, are termen mâine în Camera preliminară.

În fața Curții Militare de Apel s-au strâns în jur de 50 de persoane. Un revoluționar a leșinat. Când a ajuns fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, acestea au strigat ”Criminalule, în sfârșit o să răspunzi”. Acesta a refuzat să facă declarații. De altfel, a părăsit Curtea Militară de Apel după câteva minute.

”Aveam 16 ani când m-au luat din liceu în pauza mare. Mă pârâse diriginta, că era fesenistă. M-au dus întâi la Secția 4, apoi la Băneasa. Acolo m-au băgat într-o hală mare, eram vreo 700 de inși. La anchetă mi-au dat o palmă, zdrang: bă, te-am văzut în Piața Universității, dădeai cu pietre. Am zis că nu, dar mi- a mai dat o palmă: zi, bă, că nu aud bine. Mi-au dat drumul a doua zi, că eram minor”, a povestit unul dintre cei care l-au huiduit pe Măgureanu.

Membrii Asociației 21 Decembrie, constituiţi ca părţi vătămate în dosar, au protestat, printr-un comunicat, pentru că procesul, care este pe rolul Înaltei Curţi, nu se judecă la sediul acesteia, ci în incinta Curţii Militare de Apel. Ei cer o judecată echitabilă la Înalta Curte, într-un Palat de Justiție, „nu într-o unitate militară ca la Târgoviște”

. „Fără o consultare publică şi împotriva legii, cineva a decis ca procesul privind crimele împotriva umanităţii din iunie 1990 nu merită să se desfăşoare în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ci într-o unitate militară, precum procesul ceauşeştilor, UM care nu e însă la Târgovişte, nici la Măgurele sau Băneasa, ci pe str. Progresului din sectorul 5 Bucureşti”, se spune în comunicat.

Aproape 300 de persoane, care au calitatea de părţi vătămate în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, au depus, în timpul audierilor de la Parchet, cereri de constituire ca părţi civile şi solicită despăgubiri.

Procurorii militari au finalizat cercetările în dosarul Mineriadei după 27 de ani şi au dispus trimiterea în judecată, pe 13 iunie 2017, pentru infracţiuni contra umanităţii, a fostului preşedinte Ion Iliescu, a fostului premier Petre Roman, a lui Gelu Voican Voiculescu, a lui Virgil Măgureanu etc. În acest caz, au fost audiate 46 de persoane, care au calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vătămate, 146 de succesori ai persoanelor vătămate şi 589 de martori.

Categorii
Interne

Articole asemănătoare

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!