X

Să rostiţi RUGĂCIUNEA fară GRABĂ, să pătrundeţi fiecare CUVÂNT

Să rostiţi rugăciunea fară grabă, să pătrundeţi fiecare cuvânt, ideea fiecărui cuvânt ducând-o la inimă şi însoţind acest lucru cu metanii şi cu semnul crucii. În acestea constă toată lucrarea rostirii plăcute lui Dumnezeu şi roditoare a rugăciunii. Să pătrundeţi orice fel de cuvânt şi idee, iar cuvintele să le duceţi la inimă, căci aşa veţi înţelege ceea ce rostiţi şi veţi simţi ceea ce înţelegeţi.

Gustarea… dulceţii rugăciunii este ţelul rostirii rugăciunii şi prin această gustare a dulceţii rugăciunii în timpul rostirii rugăciunii se educă duhul rugăciunii.

Fiecare rostire a rugăciunii lasă urma rugăciunii în suflet: prelungirea ei neîntreruptă în aceeaşi ordine o înrădăcinează, iar răbdarea în această osteneală înrădăcinează şi duhul rugăciunii.

(Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sfaturi înțelepte, traducere de Cristea Florentina, Editura Cartea Orodoxă, pp. 311-312)

Categorii
Predici, conferințe, interviuri, sfaturi
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

2 comentarii

  1. Parintele Iulian de la Schitul Prodromu fotografiat in timp ce Lumina Harica ii straluceste pe chip.

    https://www.facebook.com/iubim.dreapta.credinta/photos/a.822196234493348.1073741831.769866573059648/1649230378456592/?type=3&theater

    Poate sa spuna cineva ca nepomenitorii au cazut din Har si ca sunt nu stiu ce schismatici care incearca sa sfasie turma bisericii?
    Parintele Iulian de la Schtul Romanesc Prodromu este nepomenitor, dupa cum toata lumea ortodoxa stie acest lucru deja.

  2. Avva Efrem / Cei mai multi care vin la Catunachia, zic ,,Spune-ne un cuvant de folos,, . Eu va zic unul, dedicati macar o jumatate de ora din douazeci si patru rugaciunii. Dupa programul de lucru, pe la ora zece, unsprezece inainte de miezul noptii. Spuneti Rugaciunea fara sa aveti metanierul in mana; implorator, cerand mila Lui cu lacrimi; ,, Doamne Iisuse Hristoase, miluieste-ma,, . Asa! Lucreaz-o si vei vedea ce rod iti va aduce. Daca reusesti jumatate de ora, fa mai apoi o ora Rugaciunea; numai sa fii atent in ora aceea nici telefonul sa nu sune, nici somnul sa nu te loveasca sau vreo alta neputinta. Nimic! Inchide telefonul, incheieti toate treburile si fa lucrarea aceasta, macar jumatate de ora, nu mai mult. Asta e! Si vei vedea ca sadesti un pomisor, iar maine-poimane o sa faca rod. Si Sfantul Ioan Gura de aur si Sfantul Vasile de la aceasta lucrare au pornit. De la un pomisor si au ajuns luminatorii lumii. Limonariul pustiului Athonit)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.