X

PRIMA FEMEIE CARDINAL. „Nu consider că există vreun motiv teologic convingător pentru care Papa nu ar putea numi-o”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Papa Francisc se sărută cu Antje Jackelen, arhiepiscopa luterană de Upsalla

În febra Sărbătorilor, au trecut neobservat două interviuri ale cardinalului american Joseph Tobin, care anunță un cutremur major în Biserica Catolică

În interviul publicat pe 22 decembrie de The New York Times, ziaristul Nicholas Kristof îl provoacă pe Tobin:

„Un domeniu în care Biserica Catolică mi se pare învechită este cel al genului. Dacă Iisus a avut încredere în femei precum Maria Magdalena, dacă Phoebe a putut fi o conducătoare a bisericii timpurii, atunci de ce femeile nu pot fi preotese și cardinali astăzi?”

Tobin, care a fost făcut cardinal în noiembrie 2016 de către Papa Francisc, nu a folosit prilejul pentru a-i explica reporterului și celor câteva milioane de cititori ai ziarului punctul de vedere al Bisericii vechi de 2000 de ani. În schimb, și-a exprimat simpatia față de cei care au o problemă cu preoția femeilor în Biserica Catolică. Episcopul sugerează chiar că preoția masculină este „un edificiu care se clatină” („stumblingblock”), plusând:

„Știu unele femei pe care acest soi de edificiu care se clatină le îndepărtează de Biserică”.

Papa Francisc și Cardinalul Tobin

Pentru a dovedi că poziția favoritului papal nu este întâmplătoare, Tobin recidivează pe 8 ianuarie, într-un interviu pentru American Magazine (o revistă iezuită, la fel ca Papa Francisc), exprimându-și într-un mod și mai evident simpatia față de femeile aflate în dezacord cu învățătura și dogmele Bisericii.

Cardinalul afirmă că a devenit „din ce în ce mai conștient despre faptul că femeilor li se oferă o mulțime de motive pentru a părăsi Biserica”, din cauza „lipsei de respect” a acesteia.

Dezvoltând ideea că femeile sunt frustrate prin oprirea lor de la preoție, Tobin sugerează că Biserica este impregnată de misoginism, de gândire mărginită și de privilegierea bărbaților.

„Provocarea globală a clericalismului… este nu doar potențiala mentalitate misogină, ci… o mentalitate închisă. O mentalitate închisă care crede într-un anumit privilegiu care i se cuvine.”

Când New York Times îl întreabă pe Tobin, „Așadar, vom vedea în curând femei cardinal?”, cardinalul răspunde:

„Nu consider că există vreun motiv teologic convingător pentru care Papa nu ar putea numi o femeie cardinal”.

În interviul din America Magazine, Tobin merge mai departe: când reporterul insistă ca înaltul prelat să-i prezinte un exemplu că Papa Francisc s-a înscris pe o „nouă cale” în ceea ce privește rolul femeii în Biserica Catolică, acesta dă exemplul comisiei create de Suveranul Pontif având drept sarcină să studieze rolul femeilor în slujirea creștină.

„Pentru mine, semnificativ a fost nu doar că a creat această comisie, ci și pe cine a numit în această comisie. Aici, din America de Nord, suntem încântați că Phillys Zagano, care este o femeie foarte erudită și care s-a pronunțat răspicat pe această temă, a fost numită în comisie.”

Phillys Zagano, profesoară la Hofstra University, este una dintre cele mai înfocate propovăduitoare ale preoției pentru femei în Biserica Catolică.

Phillys Zagano, o „catolică-feministă”

Motivul elementar pentru care Biserica Ortodoxă și (deocamdată) Biserica Catolică nu acceptă ideea ca femeile să fie preoți este că preotul ține în Biserică locul pe care L-a ocupat Iisus Hristos. Iar Mântuitorul a fost bărbat. Iată de ce nici unul dintre apostolii pe care El i-a ales nu a fost femeie.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button