X

10 ianuarie 1475: BATALIA DE LA VASLUI

de null

Filmul a fost realizat in 1974 de Casa de Filme 5, Bucureşti, regizor Mircea Dragan. In rolurile principale: Gheorghe Cozorici, Gheorghe Dinică, Violeta Andrei, Toma Dimitriu, Sandina Stan, Geo Barton, Ana Széles, Iurie Darie, Sebastian Papaiani, Emanoil Petruț și Florin Piersic. Au fost folositi 30 000 de figuranti.

Un astfel de film nu se va mai realiza deoarece cuvantul de ordine al noii ere este: INTERZIS NATIONALISMUL.

Conform https://ro.wikipedia.org/wiki/B%C4%83t%C4%83lia_de_la_Vaslui:

 

Bătălia de la Vaslui, menționată uneori drept Bătălia de la Podul Înalt, a avut loc în data de 10 ianuarie1475 lângă orașul Vaslui, între armatele aliate creștine moldo-maghiaro-polone sub comanda lui Ștefan cel Mare și oastea otomano-munteană sub conducerea lui Suleiman Pașa.

În pofida diferenței mari de forțe, turcii au suferit o înfrângere zdrobitoare, pierzând (după spusele unor cronicari) aproape toată armata. Este considerată cea mai mare înfrângere din istoria islamului în fața unei armate creștine, Ștefan cel Mare fiind numit eroul creștinătății.

 

Iata si un pasaj edificator, ce dovedeste inca o data ca “incalzirea globala” cauzata de om este o mare minciuna:

 

În dimineața zilei de 10 ianuarie 1475, oastea otomană înainta pe valea Bârladului pe o ceață care nu îngăduia să se vadă la mai mult de câțiva pași. Era moină și zăpada începuse să se topească, încât toată lunca Bârladului era plină de băltoace. Faptul că mii de oameni și cai treceau prin același loc, transforma valea într-o mocirlă prin care se înainta foarte greu. Vremea și terenul au constituit avantaje pentru Ștefan, de care domnitorul a știut să se folosească. 

 

Cititi va rugam si:

ȘTEFAN – voievodul Mare şi Sfânt al românilor

 

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
FilmeNeamul românesc
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

3 comentarii

  1. Aici nu vorba doar de vitejie, ci, mai ales, despre un mare ajutor dumnezeiesc dat românilor. Despre o minune în toată legea! Însuși Dumnezeu a învins la Vaslui prin brațele moldovenilor. Sa nu uitam de ceața venită în ajutorul nostru! Să-I mulțumim lui Dumnezeu pentru ajutorul dat atunci strămoșilor noștri și să-l rugăm să ne ajute și acum să facem voia Sa.

  2. Mai e ceva, ce multi nu stiu….eu cunosc de la o profesoara de istorie batrana, care stie din batrani urmatorul lucru, legat de aceasta lupta..
    Dupa victorie, armata Binecredinciosului Voievod Stefan cel mare si Sfant a luat o seama de ieniceri (spahii), prizonieri de razboi,inlantuiti, care sa-i duca catre Suceava.. pe drum, o capetenie a ienicerilor a vazut o Bisericuta mica si a cerut sa intre in ea putin….a fost dezlegat din convoiul de prizonieri si escortat pana in biserica…acolo, capetenia s-a uitat atent la icoanele de pe peretii interiori si oprindu-si privirea asupra unei icoane mari,a aratat cu frica si tremur, cu degetul catre ea, zicand :” Nu voi ne-ati invins, ca nu aveati asa ostire mare,ci ACELA care este acolo, in pictura voastra, ACELA a luptat contra noastra si prin el ati invins, pe el l-am vazaut in fruntea ostii voastre”..
    Catre cine a aratat? Cine era in acea icoana? Sf.Mare Mc.Gheorghe, purtatorul de biruinta…

    Mi-a spus doamna profesoara ca stie asta din batrani.
    Frumos, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.