Presedintele Recep Tayyip Erdogan si premierul bulgar, Boiko Borisov, au fost invitati de onoare la redeschiderea bisericii ortodoxe Sfantul Stefan din Istanbul.
Un moment important care vine sa demonstreze ca seful statului turc tratateaza cu deosebit respect toate religiile.
”Sunteti liberi sa va practicati religia si sunteti sub protectia noastra”, a declarat presedintele Erdogan, pentru Agerpres.
Biserica, situata in cartierul Balat, pe malurile Bosforului, unde traiesc comunitati crestine si evreiesti, a fost construita din fier in 1898, de unde si denumirea de „Biserica de fier”.
Presedintele Erdogan a dorit sa sublinieze in prezenta premierului bulgar, Boiko Borisov, ca Turcia sprijina si asigura libertatea diferitelor culturi si religii.
„Istanbulul a aratat înca o data lumii ca este un oras în care diferite religii si culturi coexista în pace”, a concluzionat Recep Tayyip Erdogan.
In Turcia traiesc peste 200.000 de turci care detin pasapoarte bulgare, asta dupa ce si-au parasit tara natala in timpul regimului comunist.
„Sunt convins ca întreaga Europa si Balcanii vor vedea astazi cum toleranta etnica este un exemplu de urmat într-o tara crestina si într-o tara musulmana”, a spus Boiko Borisov.
Restaurarea bisericii Sf. Stefan a costat 3,3 milioane de euro iar cheltuielile au fost acoperite de ambele tari.
Totul a fost gandit pana la cel mai mic detaliu. Pana si data evenimentului de redeschidere a bisericii are o insemnatate aparte. 7 ianuarie este data la care ortodocsii de rit vechi sarbatoresc Craciunul.
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Sa anuntat si programul saptamanii de spurcaciuni de anul acesta, aceasta se va desfasura la biserica zlatari depe cal victoriei
Si bulgarii ce le-au dat la schimb? Cumva vreun teren pentru vreo moschee?
Bulgaria are o comunitate serioasa de musulmani, undeva la 10%(suniti) si un procent semnificativ al celor care nu si-au declarat religia. Iar dupa noile estimari, din 2017, musulmanii ar fi de fapt de 15% – https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_Bulgaria.
Da, au moschei destule, vreo 1260, din care 400 construite dupa caderea comunismului.