X

Scrisoare deschisă a credincioșilor din Orășeni adresată mitropolitului Moldovei și Bucovinei

de null

Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit,

Subsemnații, membrii Consiliului Parohial, ai Comitetului Parohial și credincioșii Parohiei Schimbarea la Față a DomnuluiSchit Orășeni, respectuos Vă aducem la cunoștință că am luat notă cu tristețe și dezamăgire de decizia Consistoriului Superior Bisericesc de respingere a recursului Părintelui Ioan Ungureanu, parohul nostru.

Regretăm faptul că instanțele bisericești au ales să se solidarizeze în condamnarea unui preot mărturisitor, pentru simplul motiv că se opune ecumenismului și deciziilor sinodului mincinos din Creta.

Având în vedere prevederile canonului 15 I-II Constantinopol, care precizează că preotul mărturisitor împotriva ereziei nu poate fi supus judecății consistoriale, atunci când întrerupe pomenirea ierarhului propovăduitor al unei erezii în Biserică, ale canonului 3 al sinodului al III-lea ecumenic, care a statuat ca fiind nule de drept caterisirile pronunțate contra preoților care au întrerupt pomenirea ierarhilor eretici înainte de cercetarea și condamnarea sinodală a acelor ierarhi, ale canonului 107/118 al sinodului Cartagina, care arată că episcopul nu poate să își judece propria cauză1, fie și prin interpuși (membrii consistoriilor aflate în subordinea sa directă judecă în numele episcopului, potrivit can. 9 al sinodului al IV-lea ecumenic și 4 Antiohia, care prevăd că episcopul este cel ce judecă litigiile dintre clerici, iar nu altcineva), ale can. 12 al sinodului din Cartagina, care prevede că la recurs preotul trebuie judecat de către șase episcopi plus episcopul sufragan (lucru nedovedit de către sinodul mitropolitan Iași), ținând seama de gravele nereguli întâlnite pe tot parcursul acestui proces, de faptul că nu s-a făcut proba existenței unei ședințe a Sinodului Mitropolitan pe data de 28 octombrie 2017 care să fi pronunțat într-adevăr acea decizie contra părintelui Ioan, de faptul că acea decizie nu i s-a adus niciodată la cunoștință, considerăm caterisirea părintelui Ioan Ungureanu nulă de drept și inoperantă și îl cinstim în continuare ca părintele nostru paroh, urmând exemple din istorie de preoți sau episcopi ortodocși care, caterisiți pentru dreapta credință, au ignorat caterisirile respective și și-au continuat slujirea preoțească.

În consecință, apelăm la Înaltpreasfinția Voastră să ne ascultați rugămintea de a pune capăt demersurilor de înlocuire a sfinției sale din slujire în parohia noastră, ținând seama de faptul că noi nu acceptăm un alt preot paroh în locul părintelui Ioan Ungureanu, deoarece nu dorim în parohia noastră slujbe cu pomenirea ierarhului care a semnat documentele ecumeniste din Creta, le-a promovat în sinodul local ca fiind ortodoxe, persecută preoții și credincioșii care se opun ecumenismului și sinodului din Creta, slujește în prezența și împreună cu episcopi eretici.

Întrucât noi, poporul credincios, nu am fost supuși niciunei sancțiuni de ordin bisericesc și suntem în deplinătatea drepturilor noastre ce decurg din Predania Bisericii Ortodoxe strămoșești, iar biserica parohială din Schit Orășeni este a noastră, a poporului credincios, ne manifestăm dreptul de a nu primi un preot care nu are cugetare ortodoxă, prin faptul că pomenește un ierarh care s-a făcut semnatar al unor documente eretice. Vă rugăm să țineți seama și de dreptul nostru din vechime de a fi aceia care hotărăsc dacă preotul pe care mitropolia dorește să ni-l trimită ca păstor este sau nu vrednic, și de faptul că orice preot care vine în parohia noastră să pomenească și să fie în comuniune cu ierarhul care a greșit în Creta nu este vrednic de a ne fi păstor.

Dacă mitropolia va ține neapărat să aducă un alt preot în Parohia Schit Orășeni, acela va trebui să slujească într-un lăcaș de cult propriu, nicidecum în biserica noastră, deoarece noi nu îl primim ca păstor al nostru și nu vom ceda dreptul nostru de a ne închina în biserica noastră parohială, atât timp cât legislația țării ne recunoaște și ne respectă acest drept, mai ales dacă veţi lua seama de numărul celor ce semnează acest demers, prin majoritatea lor covârşitoare.

Respectuos Vă rugăm să luați în calcul că este interzisă prin legiuirile canonice și duhovnicești siluirea conștiinței noastre religioase, după cum este interzis și prin lege și este pedepsit de către Codul Penal actul de a ne obliga să participăm la o slujbă la care nu dorim să participăm, în speță o slujbă cu pomenirea ierarhului semnatar în Creta.

Vă asigurăm că lupta noastră nu este o revoltă împotriva Înaltpreasfinției Voastre, ci împotriva ereziei ecumeniste pe care o propovăduiți. Rămânem în Biserica Ortodoxă Română și continuăm să ne rugăm așa cum au făcut-o și strămoșii noștri, așa cum am făcut-o și noi înainte de luna iunie 2016, când sinodul mincinos din Creta a introdus această dezbinare în rândul credincioșilor ortodocși până la cel mai intim nivel al vieții spirituale. Vă anunţăm că sufletele noastre nu sunt şi nici nu vor fi vreodată negociate, deci nu vom permite nimănui vreodată să ne „vacanteze” locul în care trăim şi simţim mila lui Dumnezeu. În Hristos suntem liberi, deci lăsaţi-ne pe noi să decidem cui ne încredinţăm inima, căci nu datorăm nimănui asemenea supunere, decât Lui Însuşi. Ne-a întrebat şi pe noi cineva, cele peste 100 de familii, care am muncit alături de părintele la reabilitarea bisericii noastre, dacă dorim, în comparaţie cu celelalte 15 familii, să ne predăm preotul şi biserica noastră, după ce V-am arătat în aproape un an de zile, după cumplite suferinţe sufleteşti şi trupeşti, că mai bine murim decât să ne lăsăm credinţa strămoşească ? Am devenit mai tari decât piatra şi nici lacrimi nu mai avem, numai să treacă acest flagel sufletesc de care chiar nimănui nu-i pasă! Părintele nostru nu a greşit cu nimic faţă de Înaltpreasfinţia Voastră! De aceasta vor avea grijă Bunul Dumnezeu şi sfinţii Săi îngropaţi în ţărâna satului nostru, noi însă vom răbda toate câte va rândui El să ni le îngăduie.

Vă așteptăm în continuare să Vă repoziționați față de erezia din Creta și față de persecutarea celor ce i se opun.

Cu deosebit respect, semnatarii listei din data de 23.12.2017, act parohial nr. 250, care vom fi martori înaintea lui Dumnezeu cu durerea inimilor noastre ! 31.12.2017 Semnături,

Înaltpreasfinției Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

1 Spre deosebire de alte spețe pe care le judecă consistoriile, aceasta este una specială, în care se aplică o procedură inexistentă în regulamentele bisericești, deoarece, potrivit canoanelor sus-menționate, întreruperea pomenirii pentru erezia vădită a episcopului nu este o abatere disciplinară. În această situație, s-a aplicat o procedură pentru abaterile reale de schismă și neascultare, pentru a se judeca o cauză în care episcopul este direct interesat să îl condamne pe preotul care afirmă despre el că propovăduiește o erezie în public, în ciuda faptului că, potrivit canoanelor, nu ar avea dreptul să îl judece pe preot deloc.

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm și serverul, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

6 comentarii

  1. Din pacate,traim vremurile de pe urma.Unii preoti de azi,carturarii de atunci,ce doreau moartea unicului Adevar.Doamne ajuta si nu ne lasa prada necredintei noastre.Ma rog pentru preotul Ioan Ungureanu sa-i dea Dumnezeu puterea si intelepciunea necesara in aratarea adevarului.Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.