X

Întoarcerea zapciilor veroşi: INSPECTORII fiscali, RĂSPLĂTIȚI cu 15% din valoarea amenzilor şi taxelor stabilite SUPLIMENTAR

Inspectorii fiscali care au rezultate excepţionale vor primi 15% din valoarea amenzilor sau din impozitele, taxele şi contribuţiile stabilite suplimentar de Fisc ori din sumele stabilite de instanţe în dosare penale întocmite la sesizarea MFP. Specialiştii spun că, în lipsa unor norme clare, măsura ar putea încuraja abuzuri ale Fiscului.

Ministerul Finanţelor a emis un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care propune ca personalul care participă la activităţi de combatere a evaziunii fiscale în scopul protejării populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite.

Potrivit acestuia, Ministerul Finanţelor va putea reţine 15% din amenzi sau din impozitele, taxele şi contribuţiile stabilite suplimentar de Fisc ori din sumele stabilite de instanţe în dosare penale întocmite la sesizarea MFP.

„Ministerul Finanţelor Publice, prin înfiinţarea unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, poate reţine, ca venituri proprii, o cotă de 15% din sumele stabilite prin acte administrativ fiscale sau financiare, procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor şi hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală care au la bază sesizări ale Ministerului Finanţelor Publice sau ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, rămase definitive în sistemul căilor de atac”, se arată în proiect.

Sumele din care vor fi premiaţi inspectorii reprezintă impozite, taxe şi contribuţii, stabilite suplimentar prin decizii de impunere, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã; obligaţii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã; valoarea sumelor încasate din valorificarea bunurilor confiscate prin procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor ale Ministerului Finanţelor Pubice sau ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã; repararea prejudiciului material şi sume confiscate prin hotãrâri judecãtoreşti pronuntate în materie penalã care au la bazã sesizãri ale Ministerului Finanţelor Publice sau ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã, stinse prin încasare, valorificare sau executare silită; valoarea creanţelor bugetare stabilite de organele de inspecţie economico-financiarã, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã;obligaţii accesorii aferente creanţelor bugetare stabilite de organele de inspecţie economico-financiarã, stinse prin încasare, compensare sau executare silitã.

Din veniturile astfel obţinute, Finanţele îşi va premia angajaţi

Veniturile astfel obţinute sunt folosite de MFP pentru plata indemnizaţiilor anumitor angajaţi, care au obţinut „rezultate excepţionale”.

„Veniturile proprii ale activităţii (menţionate anterior – n. red.) se utilizează pentru acordarea de indemnizaţii personalului Ministerului Finanţelor Publice şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã. (…) Plata indemnizatiilor aprobate se face în cursul lunii curente pentru luna precedentã şi se acordã personalului care a participat la obtinerea unor rezultate exceptionale”, se arată în documentul citat.

Inspectorii sunt încurajaţi să facă abuzuri în controalele pe care le derulează

Specialiştii susţin că această măsură, menită a încuraja inspectorii să aibă frecvent “rezultate excepţionale” poate genera abuzuri.

“Este foarte posibil ca o echipă de inspectori fiscali care face verificări pe linia combaterii evaziunii fiscale şi care nu descoperă la inspecţii vreo neregulă să-i hărţuiască pe acei patroni până îşi primesc răsplata pe care ar fi primit-o din partea Finanţelor dacă şi-ar fi făcut planul. Astfel de metode de încurajare au mai fost întâlnite şi în alte domenii, dar nu au dat rezultate”, au declarat pentru “Adevărul” surse avizate.

 

Categorii
Anti-românismEconomic
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

  1. Nu e normal deoarece e conflict de interes.

    Avertismentele pica din start.

    Actiunea se soldeaza numai si numai cu amenzi.

    Acest curent de falimentare a fermierilor si micilor intreprinzatori, vine de la Bruxelles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!