X

Tensiuni privind GRANIȚELE în ajunul vizitei lui Erdogan în Grecia

Ultramarine.ro

Atena s-a declarat ‘îngrijorată’ miercuri seara de afirmaţiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan care au sugerat o revizuire a Tratatului de la Lausanne privind graniţele Turciei, în ajunul primei vizite în Grecia a unui şef de stat turc după 65 de ani, relatează AFP. 

‘Interviul de astăzi cu preşedintele Erdogan ridică serioase preocupări şi întrebări’, a afirmat într-un comunicat difuzat miercuri seara purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos.

‘Guvernul grec şi premierul Alexis Tsipras doresc ca vizita să fie ocazia pentru a construi punţi, nu pentru a ridica ziduri. Respectarea Tratatului de la Lausanne este piatra de temelie exclusivă şi nenegociabilă pe care se poate construi cooperarea sinceră între cele două ţări’, a adăugat el.

Aluziile la o revizuire a Tratatului ‘nu contribuie la climatul pe care încercăm să-l creăm în relaţiile noastre şi în regiune’, a apreciat de asemenea purtătorul de cuvânt.

În interviul acordat canalului grec Skai, înregistrat în Turcia şi difuzat în cursul serii, Erdogan a criticat din nou dimensiunea apelor teritoriale şi a spaţiului aerian în Marea Egee precum şi Tratatul de la Lausanne din 1923 care defineşte graniţele Turciei, subiecte deosebit de sensibile pentru gazdele sale.

NOTĂ OrtodoxINFO

Iată ce spunea Părintele Paisie Aghioritul despre subiectul granițelor dintre Grecia și Turcia:

,,– Gheronda, suntem din Alexandropolis. Oare ne va prinde şi pe noi furtuna?

– Ascultă! Turcii nu vor intra în Alexandropolis. Vor face Greciei numai o provocare, depăşind graniţele maritime. Noi însă vom suferi de foame. Această furtună va dura câteva luni de zile.
Gheronda, cum îmi voi da seama că războiul se apropie?

Când vei auzi la televizor de mutarea graniţelor maritime, atunci va veni şi războiul.
Şi care state vor participa la acest război?

– Ascultă, după provocarea turcilor, ruşii vor coborî în strâmtori, dar nu ca să ne ajute pe noi. Ei vor avea alte interese. Însă, fără să vrea, ne vor ajuta pe noi. Atunci turcii, că se apere strâmtorile, care au importanţă strategică, vor concentra acolo şi alte forţe. Pentru aceasta vor retrage trupele din teritoriile ocupate. Atunci celelalte ţări ale Europei, Anglia, Franţa, Italia şi încă cinci-şase state ale Uniunii Europene vor vedea că Rusia va ocupa teritorii şi îşi vor spune: „Nu mergem şi noi acolo ca să luăm nişte teritorii?” Toţi însă vor dori „partea leului”. Şi astfel vor intra şi europenii în război.”

Categorii
ExterneSemnele vremurilor
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

3 comentarii

  1. deabia acum ati spus o proorocie adevarata a cuviosului PAISIE AGHIORITUL,nu cea cu razboiul din SIRIA.DUMNEZEU SA NE MILUIASCA SI MANTUIASCA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!