X

Trump va RECUNOAȘTE azi Ierusalimul drept CAPITALĂ a Israelului?

de null
http://image.stirileprotv.ro/media/images/680xX/Dec2017/61926466.jpg

Donald Trump va recunoaşte miercuri Ierusalimul drept capitală a Israelului, în sens contrar deceniilor de prudenţă americană în acest dosar şi în ciuda avertismentelor liderilor din regiune care se tem de o izbucnire a violenţei, scrie AFP.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Anunţul preşedintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora României- n.r.), ar putea face să eşueze eforturile de pace ale ginerelui şi consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian, scrie Agerpres.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un “casus belli” pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră.

“Pe 6 decembrie 2017, preşedintele Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului”, a indicat un oficial al administraţiei sub acoperirea anonimatului, evidenţiind “recunoaşterea unei realităţi” deopotrivă istorice şi contemporane.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuşi calendarul acestei mutări care ar urma să dureze “ani”, odată cu necesitatea de a găsi o locaţie, de a finanţa şi a construi un nou sediu.

“Preşedintele îşi ţine o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroşi candidaţi la preşedinţie”, a indicat acest oficial american.

În sprijinul raţionamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală “nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace”.

Dacă preşedintele septuagenar, care se laudă în mod regulat cu talentele sale de “negociator”, rămâne determinat să ajungă la “un acord de pace durabil” între israelieni şi palestinieni, ecuaţia se anunţă de acum înainte teribil de complicată, remarcă AFP.

În cursul unui dialog telefonic marţi, preşedintele palestinian, Mahomoud Abbas, l-a avertizat pe Donald Trump asupra “consecinţelor periculoase ale unei asemenea decizii asupra procesului de pace, securităţii şi stabilităţii în regiune şi în lume”.

Apelurile împotriva unei astfel de decizii cu consecinţe imprevizibile au venit în cascadă în cursul ultimelor 24 de ore.

Regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat Washingtonul că o asemenea decizie riscă să provoace “mânia musulmanilor”. “Este un pas periculos”, a spus regele saudit, potrivit televiziunii de stat al-Ekhbariya.

‘Domnule Trump, Ierusalimul este o linie roşie pentru musulmani’, a atenţionat liderul turc, Recep Tayyip Erdogan. În calitate de preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei Cooperării Islamice, el a precizat că un summit al celor 57 de ţări membre va fi organizat ”în cinci sau zece zile” dacă Washingtonul recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Iordania, custodele locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a pus în gardă faţă de “un demers cu consecinţe grave” şi faţă de riscurile de “escaladare” a situaţiei.

În Europa, preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a exprimat “preocuparea”.

“Tot ceea ce contribuie la stimularea crizei este contraproductiv în acest moment”, a apreciat şi ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Întrebarea este aceeaşi la fiecare şase luni de peste două decenii: preşedintele SUA este de acord să relocheze Ambasada Statelor Unite în Israel la Ierusalim, aşa cum prevede o lege adoptată în 1995 de Congres, sau să semneze o derogare pentru a o menţine la Tel Aviv, ca restul comunităţii internaţionale?

În mod concret, Trump va semna această derogare din nou, căci noua ambasadă nu va fi gata mai înainte de câţiva ani, a subliniat Casa Albă. Dar el va cere Departamentului de Stat să pregătească transferul.

Dovadă a tensiunii pe care aşteptarea acestei decizii o suscită în regiune, Statele Unite au interzis angajaţilor guvernului american orice deplasare personală în Oraşul Vechi din Ierusalim.

Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa ’eternă şi reunificată’, dar palestinienii spun că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitală a Israelului, nici anexarea părţii sale estice în 1967 de către Israel.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button