X

Rusia desemnează Radio Europa Liberă şi Vocea Americii ca „agenţi străini”

Rusia a catalogat posturile de radio Europa Liberă şi Vocea Americii ca fiind „agenţi străini“ într-o mişcare care vine ca răspuns la ceea ce Moscova numeşte o presiune inacceptabilă din partea SUA asupra presei din Rusia, scrie Reuters.

Măsurile luate de guvernul de la Moscova vin ca o consecinţă a scandalului în care Kremlinul a fost acuzat că s-a implicat în alegerile prezidenţiale din SUA în favoarea lui Donald Trump. Oficiali ai serviciilor secrete americane au constatat că Rusia s-a folosit de organizaţiile media pe care le susţine financiar pentru a influenţa alegătorii americani.

Conform legilor în vigoare, „agenţii străini“ trebuie să menţioneze în orice informaţie publică statutul lor de „agenţi străini”. De asemenea, trebuie să aplice pentru a fi incluşi într-un registru al guvernului, să redacteze constant rapoarte privind sursele de finanţare, obiective, felul în care cheltuiesc banii şi managerii lor.

Autorităţile pot efectua verificări pentru a se asigura că aceste reguli sunt respectate.

Parlamentul rus a adoptat în noiembrie o lege care permite ca orice instituţie internaţională de presă să fie desemnată drept „agent străin”, aceasta fiind riposta Moscovei faţă de înregistrarea sub această titulatură a postului său RT în Statele Unite.

Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!