X

Sătenii din Orășeni adresează o scrisoare prefectului, rugându-l să pună capăt abuzurilor contra parohiei lor. Prefectul le promite evacuarea preotului cu jandarmii

de Mihai-Silviu Chirilă

ACTUALIZARE: În urmă cu câteva minute, câtorva săteni din Schit Orășeni le-au sosit acasă amenzi în cuantumuri foarte mari, de până la 4 000 de lei, pentru faptul că s-au opus acțiunii din 12 noiembrie, când inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă și vicarul administrativ preot Marian Timofte au spart biserica parohiei cu ajutorul unor infractori neidentificați. Cu acea ocazie, Jandarmeria, care a asistat la această acțiune, nu a semnalat nicio încălcare a legii de către credincioși. Sătenii amendați sunt hotărâți să conteste amenzile în instanță. Măsura pare una de descurajare a cetățenilor să se opună acțiunilor viitoare ale jandarmeriei prevestite de prefectul județului, de vreme ce jandarmeria nu avea niciun mandat în acea zi, iar sătenii erau victimele agresiunii. 

Mai jos sunt două exemple de amendă pe care le-au mai primit alte 7 persoane din sat. Aceștia sunt hotărâți să nu plătească niciun leu și vor contesta în instanță amenzile.


O delegație a sătenilor din Schit Orășeni, Botoșani, a adresat în această dimineață o petiție prefectului județului Botoșani, în care îl roagă să pună capăt abuzurilor contra parohiei lor și a preotului paroh Ioan Ungureanu, pe care le fac angajații Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și autoritățile locale din Comuna Cristești. Petiția este semnată de peste 200 de săteni și a fost înregistrată la Prefectură cu numărul de înregistrare 934 RP/04.12.2017.

Membrii delegației s-au deplasat la prefectură, unde au cerut o audiență prefectului, cu care au discutat despre ultimele evenimente din localitatea în care trăiesc.

Din relatările participanților la discuție, prefectul județului Botoșani i-a asigurat pe oameni că în zilele acestea Jandarmeria va interveni în forță, în baza unui ordin judecătoresc, și îl va evacua pe părintele Ioan Ungureanu. Întrebat cine a emis ordinul judecătoresc și în baza cărui dosar, prefectul ar fi spus că în cel mult în două săptămâni ordinul se va elibera fără probleme, iar evacuarea în forță va avea loc, fără a le spune și de unde are această siguranță că judecătorii din Botoșani îi vor îndeplini această dorință.

De asemenea, reprezentantul guvernului României în județ le-a spus sătenilor că dacă doresc, pot să continue să meargă la slujbele părintelui Ioan Ungureanu, în altă parte, în altă clădire, unde “să înființeze o sectă”.

Prefectul ar fi făcut referire și la o conversație cu mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în care înaltul ierarh i-ar fi spus că părintele Ioan se face vinovat de faptul că nu a venit personal să discute cu înaltpreasfinția sa, pentru “a-i explica unde a greșit” la sinodul din Creta, deși Regulamentul instanțelor de judecată ale BOR prevede dreptul preotului de a se apăra în scris, fără a fi obligat să se prezinte fizic la judecata sa. Prefectul s-a arătat foarte convins de faptul că părintele Ioan trebuie să părăsească parohia și a adăugat că, în prezent, se află sub investigația unei anchete ordonate de către primul-ministru al României, ca urmare a sesizării făcute de către părintele Ioan Ungureanu și că acea anchetă se va finaliza foarte bine.

În ultimele zile, în satul Orășeni, cele câteva persoane care îl doresc evacuat pe părintele Ioan Ungureanu au fost văzute mergând la Mănăstirea Zosin, de unde s-au întors cu convingerea că până pe data de 5 decembrie părintele Ioan Ungureanu v-a fi evacuat cu jandarmii. Deplasările la Zosin au fost coordonate de către primarul și viceprimarul comunei. A fost văzut prin localitate și inspectorul bisericesc preot Florin Chirilă, în ciuda faptului că prefectul de Botoșani a afirmat că acesta nu ar mai fi fost prin sat din luna mai, cu o intermitență în noiembrie, când a dat spargerea la biserica parohială, după care s-a dus la consultații la prefectură.

Până în prezent părintele Ioan Ungureanu nu a fost informat de organele judiciare că ar exista un proces deschis contra sfinției sale de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei, în baza căruia să se poată emite o ordonanță președințială. Chiar dacă ar exista astfel de proces, nu există premisele emiterii unui astfel de act de urgență.

Există însă o înștiințare din partea Mitropoliei că apelul părintelui Ioan a fost respins de către Sinodul Mitropolitan în ședința din 28 octombrie 2017, când membrii Sinodului Mitropolitan se aflau de fapt la București, unde participau la ședințele Sfântului Sinod. Decizia sinodului nu i-a fost comunicată părintelui Ioan, ca acesta să aibă siguranța că sinodul mitropolitan chiar i-a respins apelul. Toate aceste nereguli au fost semnalate în recursul către Consistoriul Superior Bisericesc, pe care părintele Ioan Ungureanu l-a înaintat săptămâna trecută.

Mai există o serie de fapte comise de către autoritățile comunale și județene, care s-au pus trup și suflet la dispoziția Mitropoliei și Bucovinei pentru a face tot posibilul pentru alungarea părintelui Ioan Ungureanu din localitate, fără nicio preocupare pentru faptul că Legea 489/2006 prevede clar că autoritățile publice nu pot favoriza în vreun fel un anumit cult religios și că singura în măsură să medieze și să rezolve acest conflict este justiția. Faptele primarului și viceprimarului localității sunt surprinse în scrisoarea sătenilor și sunt tolerate de către prefectul județului, căruia părintele Ioan Ungureanu i-a trimis două memorii în care cerea încetarea acestui tratament. Se pare că la nivel de Schit Orășeni s-a decis o suspendare de fapt a tuturor drepturilor cetățenești ale părintelui Ioan Ungureanu și ale parohienilor sfinției sale, de către cei plătiți să i le apere.

Și mai există o mare nedumerire: ce fel de preoți pot pune la cale o astfel de agresiune fără niciun fel de respect pentru perioada de post prin care Biserica Ortodoxă trece, fără nicio considerare pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului, pentru care se pregătesc toți creștinii ortodocși? Ce semnificație teologică va da Înaltpreasfințitul Teofan, în Pastorala la Nașterea Domnului, pe care probabil că o va trimite cât de curând prin parohii, colindei îngerilor care spune: “Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire”, în timp ce binecuvântează strategia angajaților MMB de a tăbărî cu jandarmii peste un sat de creștini ortodocși cuminți, în preajma Nașterii Mântuitorului nostru, pentru simplul motiv că aceștia nu acceptă semnătura Înaltpreasfinției Sale pe documentele eretice din Creta?

Mai jos puteți citi scrisoarea locuitorilor din satul Schit Orășeni către prefectul de Botoșani, însoțită de semnăturile a peste 200 de persoane.

Categorii
Ecumenism
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

31 comentarii

 1. Mda ….. am mai spus o si o repet biserica lui Hristos a inceput in catacombe in vremea imperiului roman si tot in catacombe va sfarsi in vremea imperiului lui antihrist , dar se pare ca unii ne obliga sa intram in catacombe chiar si mai devreme ; asta e Bunul Dumnezeu sa ne calauzeasca pasii

 2. Ortodoxia a ajuns să fie făcută azi cu ciomagul. Nu mai contează ce vor sătenii, ci doar ceea ce vrea mitropolitul. Cine nu face ascultare oarbă de mitropolit, acela trebuie eliminat, oricare i-ar fi motivele. Cernerea a început deja, dar doar foarte puțini au habar de aceasta. În curând vom fi mai mulți cei care nu vom accepta ascultare oarbă fță de ierarhii semnatari în Creta. Cu siguranță se va ridica un alt val de preoți și mireni care nu vor putea accepta următoarele inovări în ale credinței. Dumnezeu să-l apere pe Părintele Ungureanu și pe toți cei de-un cuget cu el. Doamne ajută !

 3. „RUGANDU-L ” pe prefect sa puna capat abuzurilor” iar prefectul ca un „drept credincios” ce este le-a promis o interventie a jendarilor..pai sa mai apeleze cu „plangeri” din astea la instantele lumesti ale statului antihristic ..vor obtine acelasi rezultat daca nu si mai rau..

 4. Irina iti perzi timpul de pomana si te enervezi degeaba cand nu ti vor raspunde sau vor raspunde in bataie de joc ; stai relaxata

 5. Fraților trebuie să stăm tari în credință. Doar bunul Dumnezeu poate să împartă dreptatea, instituțiile omenești prin acțiunile pe care le întreprind demonstrează contrariul. Să ne rugăm unii pentru alții.

 6. Ce inseamna justitie deja, si ce va insemna, o definitie geniala

  Din „Cumplie incercari, Doamne” – Marcel Petrisor

  – Zau, ce voiati voi, ma, pana la urma, poate-mi spuneti si mie!
  – Sa fim liberi, dom’ sergent.
  – Liberi?!
  Si sergentul se holba o clipa la ei, inchizand brusc usa vizetei mari si apoi deschizand-o iar, ca sa-i priveasca mai bine. Ochii i se facura cat cepele si nu mai stia omul ce sa creada… Libertate?!
  – A-adica cum?
  Vorba asta il pusese intr-o atat de mare incurcatura, incat nu mai stia pe ce lume e; ar fi vrut sa intrebe ce-i aia, dar fara ca sa-l poata banui cineva de nerespectarea regulamentului…
  – A-a-adica? – se mai balbai el.

  – […] Lagarul imperialist, Tito, calaul, sau aia cu topoarele pline de sangele proletariatului?
  – Astea-s povesti dom’ sergent! – incerca sa-i explice Marcel.
  – Povesti, ma? Cum povesti, cand i-am vazut eu cu ochii mei?
  – Unde i-ati vazut, dom’ sergent?
  – Is pe toate gardurile, ma! Zau! Numai cine nu vrea nu-i vede si nu stie de ei…

  Nu stii, Costache, cum erau si cei de la Pitesti si ce ne spunea cretinul ala de Georgica, care repeta tot ce auzea pe la sedintele lor? Parca-l aud si acum dand definitia justitiei celor ce protestau impotriva tratamentului la care sant supusi:
  „Baa! Justitia este constrangerea intregii generatii omenesti unde vin oameni din toate partile si se supun”.
  – Sublim, dar mai stii? Se zice ca Dumnezeu vorbeste deseori prin gura copiilor si a celor slabi cu duhul…
  – In cazul asta, Ghita, ma indoiesc ca vorbea Dumnezeu – ii raspunse Iosif.

  Stii, Ghita, cum tot Georgica asta, cand prindea cate un cuvant mai neobisnuit, il repeta de zeci de ori. Il auzeau odata pe coridor spunand intruna prin fata usilor, el nestiind ca noi il auzim:
  „O putere colosala, o putere foarte tare, foarte mare, o putere colosala”. Apoi iar, si iar, ca o morisca, pana ce deschidea prima usa, dand cu nasul de cei dinauntru. „O putere colosala, o putere foarte tare, foarte mare, o putere colosala” le mai repeta el inca o data si alora…

  Costache – Constantin Oprisan
  Ghita – Gheorghe Calciu
  Marcel – Marcel Petrisor
  Iosif – Iosif V. Iosif

  Jilava, in regim de exterminare.

 7. Domnule Ivan, cititi legile din Romania…intr-adevar sunt numai prostii si e foarte grav ca vin din partea reprezentantului guvernului Romaniei in teritoriu…in ce baza si cum isi argumenteaza un prefect cele spuse?Are pe cineva la judecatorie domnul prefect si-i emite ordin sa scoata pe cine vrea dumnealui si cand vrea dumnealui?Mare rusine!!!

 8. Totul se implineste asa cum este scris.Cei cu salarii ff.mari care nu produc nimic de la stat degeaba si facut numai rele sunt motivati si organizati contra poporului.Lasitatea in randul lor este f.mare si ca sa nu.si piarda privilegile vor face exact ce spune intunericul acestei lumi cu multa viclenie.Acum se cerne.Un preot adevarat raspunzator in fata lui Dumnezeu de turma pe care o pastoreste trebuie sa aduca la cunostina tot ce se petrece si se hotaraste in materie de credinta nu sa taca si iarasi sa taca pomenind ierarhii eretici si impreuna cu poporul sa decida ce este de facut.Asa s.a intamplat si in 1924 cand masoneria a schimbat calendarul aruncandu.ne pe noi cei 5% de pe nou pe linie moarta.Asa se intampla si acum cu actele cu:CNP,carduri,pasapoarte biometrice etc dupa care urmeaza pe nebagat de seama pecetluirea finala.Poporul ar trebui sa stie ca sf. biserici sunt facute din truda lor iar ierarhii eretici nu au decat sa.si faca unele ale lor in care sa practice erezia nu sa le comfiste prin abuz si viclenie pe ale noastre profitand de faptul ca suntem dezinformati ,mintiti si prosti.Fiecare avem obligatia sa luptam contra ereziilor.0785946491

 9. Dumitru Ivan, Paula Mihaela Aionoaei e fata lui, deci nu cred ca esti in masura sa comentezi despre anumite familii, vorbesti si comentezi numai aiurea la toate postarile care tie nu ti convin, incerci si faci toat ce-ti sta tie in putința ca sa ce!!? acum pe 05:12:2017 esti foarte fericit ca anumite persoane din satul Schit-Oraseni au primit amenzi de la jamdarmi, doar asta ati hotarat la Zosin la asa numita ,,sedinta” om in varsta si comportament care lasa de dorit, cand comentezi de anumite persoane gandeste te mai bine 😉

 10. Buna ziua, domule, Ivan Dumitru. Sunt acel (CICALEA) de care vorbesti. Nu stiu daca vreo data satul Schit-Oraseni a avut sau are secretar. Semnatura este a mea, daca tot te intereseaza. Si daca tot doresti sa ma vezi, asa cum ai spus, poti veni la biserica si sa-ti confirmi singur prezenta mea in acest sat. Si nu cred ca trebuie sa iti dovedesc unde locuiesc , ce fac, cu ce ma ocup, cum nici pe mine NU MA INTERESEAZA de curtea dumitale. Eu zic sa pastram distanta, fara unele discutii care nu-si au rostul. Nu te-am intrebat niciodata ce faci sau ce ai facut in trecut, asa ca, te rog sa-ti vezi de credinta dumitale, iar pe mine lasa-ma sa-mi fac alegerile personale(de care eu raspund, nu altcineva), si de credinta pe care eu o am de la Sfantul Botez.

 11. Dumitru Ivan Buna ziua, domule, Ivan Dumitru. Sunt acel (CICALEA) de care vorbesti. Nu stiu daca vreo data satul Schit-Oraseni a avut sau are secretar. Semnatura este a mea, daca tot te intereseaza. Si daca tot doresti sa ma vezi, asa cum ai spus, poti veni la biserica si sa-ti confirmi singur prezenta mea in acest sat. Si nu cred ca trebuie sa iti dovedesc unde locuiesc , ce fac, cu ce ma ocup, cum nici pe mine NU MA INTERESEAZA de curtea dumitale. Eu zic sa pastram distanta, fara unele discutii care nu-si au rostul. Nu te-am intrebat niciodata ce faci sau ce ai facut in trecut, asa ca, te rog sa-ti vezi de credinta dumitale, iar pe mine lasa-ma sa-mi fac alegerile personale(de care eu raspund, nu altcineva), si de credinta pe care eu o am de la Sfantul Botez. Nu te-am jignit , domnule Ivan cu absolut nimic ,asa ca te rog sa nu procedezi astfel. Sa aveti o zi cat mai frumoasa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!