X

NU consumați energizante cu alcool! Efectele negative ale consumului de băuturi energizante depăşesc orice potenţial beneficiu pe termen scurt

de null
FOTO: http://cdn3.georgeisme.ro/wp-content/uploads/2014/07/avertismentul-oamenilor-de-stiinta-energizant-vodka-34209-1.jpg

Industria băuturilor energizante, o afacere de 10 miliarde de dolari doar în SUA, prosperă. Cercetătorii de la Harvard atrag atenţia că, deşi sunt prezentate ca băuturi sănătoase care îmbunătăţesc performanţele fizice şi mintale, pe termen lung riscurile pentru sănătate sunt uriaşe.

O analiză a beneficiilor prezentate în publicitatea la aceste produse, a conţinutului nutriţional şi a efectelor asupra sănătăţii publice ale băuturilor energizante concluzionează că beneficiile lor pe termen scurt pot fi depăşite de riscurile grave pentru sănătate.

Studiul evidenţiază, de asemenea, tendinţa îngrijorătoare de a amesteca băuturile energizante cu alcool. Pentru a reduce această problemă în creştere, factorii de decizie ar trebui să reglementeze vânzările şi marketingul faţă de copii şi adolescenţi şi să stabilească limite superioare pentru conţinutul de cofeină din aceste băuturi, arată Science Daily.

Consecinţele consumului de băuturi energizante

Beneficiile pe termen scurt pot fi depăşite de riscurile grave de sănătate – care includ comportamentul de căutare a riscului, problemele de sănătate mintală, tensiune arterială crescută, obezitate şi leziunile renale. Studiul, publicat în revista ştiinţifică „Frontiers in Public Health”, subliniază, de asemenea, tendinţa îngrijorătoare de a amesteca băuturile energizante cu alcool.

Deoarece consumul de băuturi energizante continuă să crească în întreaga lume, este necesar să se examineze cu atenţie beneficiile, conţinutul nutriţional şi efectele negative asupra sănătăţii publice.

„Rezumând consecinţele consumului de băuturi energice, care includ probleme de inimă, rinichi şi dentare, precum şi comportamentul de căutare a riscurilor şi probleme de sănătate mintală”, spune dr. Josiemer Mattei, profesor asistent de nutriţie la Harvard T.H. Chan School of Health Public, Boston, SUA, care a publicat acest studiu împreună cu o echipă de cercetători.

Cele mai multe băuturi energizante au ingrediente similare – apă, zahăr, cofeină, anumite vitamine, minerale şi stimulente non-nutritive, cum ar fi guarana, taurina şi ginsengul. Unele pot conţine până la 100 mg de cofeină per uncie de lichid (o uncie egal cu 28,34 de grame), de opt ori mai mult decât o cafea normală. Un consum moderat de cofeină zilnică de până la 400 mg este recomandat adulţilor, însă există puţine cercetări privind nivelurile tolerabile pentru adolescenţi şi copii.

O industrie de 10 miliarde de dolari în SUA

„Industria băuturilor energizante a crescut dramatic în ultimii 20 de ani, ajungând la aproape 10 miliarde de dolari pe an în Statele Unite. Acest tip de băuturi sunt adesea comercializate ca băuturi sănătoase pe care oamenii le pot consuma pentru a-şi îmbunătăţi energia, rezistenţa, performanţele atletice şi concentrarea mentală, dar analiza noastră arată că există şi consecinţe importante asupra sănătăţii şi se ştie puţin despre multe dintre ingredientele lor non-nutritive, cum ar fi guarana şi taurina”, spune dr. Mattei.

Riscuri pentru sănătate

Riscurile de sănătate asociate cu băuturile energizante sunt în mare parte atribuite nivelurilor ridicate de zahăr şi cofeină. Acestea variază de la comportamentul de căutare a riscului, precum consumul de substanţe nocive şi agresivitatea, problemele de sănătate mintală sub formă de anxietate şi stres, creşterea tensiunii arteriale, obezitate, leziuni renale, oboseală, dureri de stomac şi iritaţii.

Analiza subliniază, de asemenea, o altă tendinţă îngrijorătoare de amestecare a băuturilor energizante cu alcool. Persoanele care fac acest lucru consumă mai mult alcool. Se crede că băuturile energizante pot masca semnele stării de ebrietate, permiţând consumatorilor să bea mai mult alcool şi sporind astfel probabilitatea de a se ajunge la deshidratare şi la intoxicare cu alcool.

Concluzie

Dr. Mattei şi colegii ei speră că prin evidenţierea cunoştinţelor actuale cu privire la consecinţele asupra sănătăţii ale băuturilor energizante, pot fi puse în aplicare politici şi intervenţii pentru a reduce efectele negative asupra sănătăţii publice.

„Analiza noastră este limitata, deoarece există un numar mic de studii în acest domeniu şi acestea se concentrează în primul rând pe adulţii tineri sănătoşi. Cercetarea viitoare ar trebui sa exploreze efectele ingredintentelor din băuturile energizante despre care ştim puţin, cum ar fi taurina, şi să ia în considerare evaluările pe termen lung într-o gamă mai largă a populaţiei pentru a examina efectele consumului de băuturi energizante în timp”, explică cercetătoarea.

Concluzia studiului este că „există în prezent suficiente dovezi care să sugereze că efectele negative asupra sănătăţii ale consumului băuturilor energizante depăşesc orice potenţial beneficiu pe termen scurt.”

NOTĂ OrtodoxINFO

Citiți vă rog și:

Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Sănătate
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

  1. Acest așa zis cocktail e consumat la greu prin baruri discoteci cluburi de noapte etc săracii nu știu ca și fac ficatul și pancreasul praf cu energizante și băuturi spirtoase gen votca whisky tequila etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.