X

După Creta toate-s roz. BOR organizează FESTIVALURI de FOLK

Iata ce putem citi pe Ziarul Lumina:

Tineri chitarişti din toată ţara au participat duminică, 19 noiembrie, la Festivalul Concurs Naţional „Dor de Folk”, organizat de Asociaţia Social Culturală „Suflet Transilvan”, alături de Primăria şi Consiliul Local Codlea şi Casa de Cultură a Municipiului Codlea, în parteneriat cu Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Protopopiatul Braşov şi Parohia Bartolomeu Nord.
Concursul destinat tinerilor chitarişti s-a desfăşurat, la Codlea, pe patru categorii de vârstă: elevi de clasele I-IV, şi V-VIII, liceeni şi studenţi. De asemenea, concursul a avut trei secţiuni: interpretare individuală, grupuri şi compoziţie. Premiile oferite de organizatori au constat în instrumente muzicale specifice genului folk.

La secţiunea „interpretare individuală”, participanţii au prezentat melodii folk acompaniate la chitară sau alte instrumente adecvate genului. La secţiunea „interpretare de grup”, participanţii au prezentat piese cu specific folk, cântate pe mai multe voci sau la unison, iar la secţiunea „compoziţie”, participanţii au prezentat o piesă cu specific folk, cântată individual sau în grup. Criteriile de evaluare şi punctare a concurenţilor, în ordinea importanţei, au fost: interpretarea, prezenţa scenică, impresia artistică, originalitatea. Evaluarea reprezentaţiilor a fost efectuată de către un juriu alcătuit din personalităţi ale genului.

Festivalul de folk pentru tineret vizează crearea unui cadru organizat de manifestare artistică şi muzicală în care tinerii şi pot prezenta şi compara calităţile tehnico-interpretative, oferirea unei alternative constructive de petrecere a timpului liber şi o posibilitate de direcţionare optimă a atenţiei şi a potenţialului de manifestări multiple ale tinerilor, încurajarea învăţării unui instrument muzical, în paralel cu cultura generală obligatorie, considerând că muzica contribuie la dezvoltarea capacităţii mentale, conform organizatorilor. Obiectivul general al festivalului este revigorarea interesului pentru muzică a tinerilor şi descoperirea şi promovarea tinerelor talente, precum şi promovarea debutului artistic.

„Acest eveniment a devenit deja o tradiţie şi reuneşte an de an sute de tineri care iubesc muzica şi poezia. Au fost peste 50 de momente în cadrul concursului, cu participanţi din mai multe zone ale ţării: Bucureşti, Neamţ, Constanţa, Argeş, Sibiu, Harghita, Covasna, Ialomiţa, Braşov. Putem spune că am adus o bucurie acestor tineri care au urcat pe o scenă primitoare alături de un public cald, care s-a bucurat de mai multe ore de muzică folk de calitate.

Este important pentru noi faptul că acest festival este un eveniment organizat de Biserică, nu doar prin faptul că organizatorul este preot, ci şi prin contribuţia partenerilor noştri: Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, Protopopiatul Ortodox Braşov şi Parohia Bartolomeu Nord”, ne-a transmis părintele Costin Butnar.

După încheierea concursului, pe scenă au urcat artişti consacraţi: Mircea Vintilă, Daniel Făt, Florin Thomits, Nicu Zotta, Raluca Cismaru, Tituş Constantin, grupurile „Carmina” şi „Eu cred”.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Muzică
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

5 comentarii

 1. Potrivit noii „ortodoxii”, postul Crăciunului a fost aggiornat nu numai cu o întreagă baltă de pește, ci și cu muzică laică. Așa post, așa îndeletniciri!

  1. Din calendarul creştin ortodox pe 2017 editat de umila şi smerita -fabrică de bani- doxologia, cu „binecuvântarea” şi mai umilului şi smeritului îps, citire:

   – dezlegare la peşte în Postul Naşterii Domnului:
   – luna noiembrie: zilele 21, 23, 25, 26 şi 30
   – luna decembrie: zilele 2, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 16, 17 şi 18

   Extras din Tipicul cel mare al Sfântului Sava cel Sfinţit (cine este Sf. Sava cel Sfinţit ne luminează încă de la primul paragraf … http://ziarullumina.ro/sfantul-sava-organizatorul-randuielii-manastiresti-107583.html ), la pag.135 (vezi http://www.saintjohnro.org/page/biblioteca_online/Tipicul_Sfantului_Sava.pdf )

   „… Se cuvine să ştim: Că mâine dimineaţă adică în ziua a 15-a a lunii Noiembrie se începe Postul Naşterii Domnului Hristos, deci Sfînta Patruzecime. Deci suntem datori în aceste 40 de zile să păzim în fiecare săptămână, trei zile postindu-le fără untdelemn şi vin: Luni, Miercuri şi Vineri. Iar dacă se va întâmpla vreun Sfânt mare în aceste zile întru Pomenirea lui dezlegăm şi facem Praznic pentru dragostea Sfântului. Adică în ziua a 16-a, a 23-a şi a 30-a ale lunii Noiembrie. Şi în zilele 4,5,6, 9, 17 şi 20 ale lunii Decembrie. Dacă aceste zile se vor întâmpla Marţi sau Joi atunci mâncăm peşte iar dacă va fi Luni, Miercuri sau Vineri dezlegăm numai la untdelemn şi vin, iar peşte nu mâncăm în afară de faptul dacă se va întâmpla să fie Hramul Bisericii. Deci dacă se va întâmpla Hramul vreunui Sfânt dintre aceştia în mănăstire atunci dezlegăm la peşte şi la vin în orice zi ar cădea. Iar la Sărbătoarea Intrării Născătoarei de Dumnezeu în Biserică, în orice zi se va îtâmpla, chiar dacă va fi Miercuri sau Vineri dezlegăm şi la peşte. Iar unele Tipice de la ziua a 9-a a lunii Decembrie poruncesc să postim şi la peşte, să nu mai facem nici un fel de dezlegări, în afară de Sâmbătă şi Duminică şi de va fi Hramul vreunui Sfânt (când se dezleagă) Iar din ziua a 20-a până în ziua a 25-a lunii Decembrie chiar de va fi vreun Sfânt , în ziua de Sâmbătă şi Duminică nu mâncăm peşte….”

   Un fel de „la fête du poisson” !!!

   1. Mi se pare cam falsificat fisierul asta cu tipicul Sf. Sava. De ex. spune ca este dezlegare la peste pe 23 nov., cand e un sfant român, dar nu zice ca este dezlegare de intrarea Maicii Domnului in Biserica, de pe 21, cum stim cu totii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!