X

VIDEO: În duhul ECUMENISMULUI, participând la vernisajul expoziției Temple și sinagogi din România, ss Daniel i-a învățat pe creștini despre SINAGOGĂ: ,,Este un SIMBOL care are funcția de a crea COMUNIUNE, COEXISTENȚĂ și CONLUCRARE”

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Vernisajul expoziției Temple și sinagogi din România: Patrimoniu evreiesc, național și universal a avut loc marți în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei.  La eveniment a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Expoziția cuprinde 25 roll-up-uri cu fotografii ale templelor și sinagogilor existente pe teritoriul României cu texte informative asupra atestării lor istorice și a stilurilor arhitecturale. Proiectul aparține Federației Comunităților evreiești din România – Cultul Mozaic (FCER-CM) și se desfășoară cu sprijinul Patriarhiei Române și al Secretariatului de Stat pentru Culte.

Între personalitățile prezente la eveniment s-au numărat: Dr. Aurel Vainer, președinte FCER-CM, Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte, și Prim-rabinul Rafael Shaffer al FCER.

Părintele Patriarh Daniel a detaliat cum s-a ajuns la ideea organizării unei astfel de expoziții și a simpozionului ce îi urmează:

Anul trecut, doamna ambasador al Israelului în România ne-a vorbit despre intenția domniei sale de a organiza aici, la Patriarhie, o expoziție cu biserici ortodoxe din Țara Sfântă. Această expoziție a fost deja organizată în Bulgaria.

În acest context, domnul Vainer a spus ca până la sosirea expoziției cu biserici ortodoxe din Țara Sfântă, ar fi bine să organizăm și o expoziție cu sinagogile din România, pentru a ne cunoaște mai bine reciproc, pentru a cunoaște ce este o sinagogă, cât de multe, diverse și frumoase sunt sinagogile din România, a precizat Patriarhul Daniel.

Părintele Patriarh a accentuat ideea de comuniune pe care o exprimă locașurile de cult, prin caracterul de simbol al comunităților lor religioase:

Este foarte important de reținut că după cum biserica este locașul de cult al comunităților creștine, tot așa sinagoga este un simbol al vieții și activității, spiritualității și culturii comunităților evreiești. Cuvântul „simbol” în limba greacă înseamnă adunare împreună, deci simbolul are o funcție de a crea comuniune, apropiere între oameni, prietenie, coexistență și conlucrare.

Evenimentul are loc în contextul în care numărul pelerinilor români în Țara Sfântă este în continuă creștere, a mai spus Preafericirea Sa.

Numărul pelerinilor care au vizitat Țara Sfântă prin intermediul Agenției de Pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române a crescut de la 3.500 în 2013, până la peste 10.000 în 2017.

Făcând referire în continuare la ideea de comuniune, Patriarhul a amintit că arhitectura unor sinagogi din România cuprinde motive tradiționale românești, dar și unele biserici au elemente din tradiția biblică iudaică.

În Mănăstirea Sucevița perdeaua de la pictură, adică partea de jos care este o podoabă în sine, are scutul sau steaua lui David, iar pe Templul Coral din București și în Templul Mare din Târgu Mureș avem detalii cruciforme.

Dincolo de această întrepătrundere de simboluri, a adăugat Preafericirea Sa, avem în comun tradiția biblică pe care o prețuim foarte mult și de aceea, atât sinagoga cât și biserica reprezintă dăinuirea în timp a comunităților dar și transmiterea din generație în generație a valorilor spirituale și culturale.

În continuare a luat cuvântul Dr. Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților evreiești din România, care a evidențiat importanța istorică și culturală a păstrării celor 86 de sinagogi existente în România. De asemenea, a apreciat colaborarea deosebită cu Biserica Ortodoxă Română, dar și cu celelalte culte existente în țara noastră:

Ce e mai frumos decât să ne cunoaștem casele în care ne rugăm, ne adunăm și învățăm?

Celor prezenți li s-au adresat în continuare Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, și Prim-rabinul Rafael Shaffer al FCER. De asemenea, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a transmis un mesaj din partea Președintelui României, Klaus Iohannis.

După vernisaj a avut loc Simpozionul Temple și sinagogi din România: Sinagoga ca loc de rugăciune, loc de învățătură și loc de adunare în Aula Magna a Palatului Patriarhiei.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Dupa cum merg lucrurile, in numele comuniunii si dragostei, nu m-as mira sa văd in curând si săvârșirea Sfintei Liturghii împreuna cu rabini ba chiar si împărtășirea din același potir… că doar toți avem același Dumnezeu, nu-i așa…?

  2. sfantul Ioan Gura de Aur spune ca “sinagoga este casa de desfrau si teatru si pestera de talhari, si locuinta de fiare salbatice”
    patriarhul asta indracit, vorba par Adrian Fageteanu, vomita iar pe gura si zice exact invers , adica sinagoga e cu comuniune, apropiere între oameni, prietenie, coexistență și conlucrare.
    vai de noi cu asa conducator al Bisericii
    banuiesc ca tocmai si-a facut rost de niste flegme in ochi cu prima ocazie cand mai iese in public

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button