X

Se dezvoltă un nou „trend”? O regiune franceză își vrea independența

de null

Liderii din Noua Caledonie au avut vineri, 03.11, nouă ore de negocieri cu miniștrii francezi în Paris, iar acordul politic ar putea pava drumul spre independență.

FOTO: http://vacantaperfecta.com/wp-content/uploads/2015/09/noumea-noua-caledonie-1.jpg

Noiembrie 2018 este termenul limită pentru votul din Noua Caledonie, la est de Australia, care are circa 275.000 de locuitori. În anii 1980 acolo au avut loc lupte între forțele franceze și populația indigenă, formată din kanaci. Punctul culminant al conflictului a fost când kanacii separatiști au luat ostatici un grup de jandarmi francezi într-o peșteră. Asaltul francezilor a costat viața a 19 kanaci și doi soldați, scrie BBC, citat de realitatea.net.

Acordul Noumea din 1998 prevedea o fază a decolonizării franceze, cu un referendum în 2018 cel mai târziu. Kanacii reprezintă circa 45% din populație. Dacă la referendum majoritatea va vota pentru independență, va fi primul teritoriu francez care se va rupe, după Djibouti (1977) și Vanuatu (1980).

Premierul francez Edouard Philippe a declarat că discuțiile de vineri „s-au soldat cu un acord politic și, poate dincolo de asta, avem încredere, ceea ce este la fel de important”. El va vizita Noua Caledonie, la finalul acestei luni.

Philippe a declarat că guvernul francez și politicienii din Noua Caledonie au căzut de acord asupra mărimii electoratului, a amplasării secțiilor de vot și a prezenței observatorilor ONU. Încă nu a fost, însă, decisă data exactă a desfășurării scrutinului.

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul nu dorește aflarea adevărului despre plandemia covid-19. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Externe
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.