X

Titus Corlăţean: Ambasadorii SUA şi Olandei au făcut presiuni asupra mea pentru numirea în funcţie a Laurei Codruţa Kovesi

FOTO: http://www.rfi.ro/sites/default/files/articol/titus_corlatean_despre_rep_moldova_un_risc_semnificativ_ar_fi_alegerile_anticipate.jpg

Fostul ministru al Justiţiei Titus Corlăţean a declarat miercuri la comisia de anchetă privind arhiva SIPA că ambasadorii american şi olandez aflaţi la Bucureşti în 2012 au făcut presiuni asupra sa pentru a o numi pe Laura Codruţa Kovesi „în funcţia de vârf”, susţinând însă că nu îşi mai aminteşte exact despre ce funcţie era vorba, procuror general sau procuror şef al DNA.

„Au existat la acel moment (2012 – n. red.) demersuri în sensul de presiuni pentru ca cel care vă vorbeşte, eram ministrul Justiţiei la acel moment, ca o anumită nominalizare la o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public şi am beneficiat de vizita a doi sau trei ambasadori la sediul Ministerului Justiţiei (…) Nu am apreciat modul insistent al ambasadorului Olandei de la acel moment cu care am avut mai multe discuţii. Nu am apreciat insistenţa ambasadorului american, domnul Gittenstein, de la acel moment, pentru a face o nominalizare despre care se ştie. Era vorba de nominalizarea doamnei Kovesi în funcţia de vârf”, a declarat Titus Corlăţean.

„Presiunea a depăşit limitele acceptabile în relaţiile diplomatice între state”, a adăugat el.

Întrebat despre ce funcţie de vârf este vorba, Corlăţean a spus că nu îşi mai aminteşte exact. Fostul ministru al Justiţiei a mai spus că l-a informat inclusiv pe prim-ministrul de la acea vreme, Victor Ponta, despre discuţiile pe care le-a avut cu respectivii ambasadori.

El a adăugat că a fost sunat inclusiv de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, pe tema numirilor şefilor de parchete, plângându-se de maniera în care fostul şef al statului l-a contactat.

„Când eşti sunat pe telefonul mobil al aghiotantului, de la Cotroceni şi aghiotantul îţi dă propriul telefon de serviciu ca să vorbeşti cu centrala şi după aceea cu preşedintele României, şi mai ales discuţia în care mi s-a explicat o anumită chestiune cum nu ar trebui să fac şi cum ar fi bine să fac, nu sunt foarte confortabil să vorbesc public de astfel de chestiuni, pentru că nu aşa ar trebui să funcţioneze instituţiile într-un stat democratic”, a relatat Titus Corlăţean.

Întrebat dacă crede că numirea Laurei Codruţa Kovesi la DNA a fost rezultatul unor presiuni, Corlăţean a răspuns:

„Eu nu pot să vorbesc decât despre scurtul meu mandat de ministru al Justiţiei, atunci când stabilisem şi discutasem la Bruxelles să realizăm o procedură transparentă, care ar fi implicat evaluarea celor care erau doritori”.

Categorii
Interne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

 1. In schimb rusii stiu cum sa ii trateze normal pe olandezi: ii obliga sa accepte operarea unei companii private ruse pe un earoport din Amsterdam prin conditionarea inchiderii spatiului aerian pt companiile olandeze (http://www.paginaderusia.ro/rusia-a-obtinut-prin-santaj-sloturi-de-zbor-la-unul-dintre-cele-mai-aglomerate-aeroporturi-din-europa/). – atentie la site-ul pagina de rusia – este de un progresism infect.

  Articol exceptional pe tema ambasadorilor: http://www.conteledesaintgermain.ro/olandezii-curvele-si-politica-externa/02-11-2017

  Olandezii sunt obișnuiți de mici să meargă la curve. Le găsesc la doi pași de casă, legal, cu tarife la vedere și analize medicale la zi. Când sunt tineri și virgini intră întâi, să-și dea curaj, la un coffe shop întăritor. Un joint cu marijuana ori un bong cu canabis 100%, după care trec iute peste drum, să nu se piardă efectul. În cămăruța cu vitrină și perdeluță roșie învață în 10 minute ce e viața și care e rolul femeii în ea.

  Olandezii sunt oameni nesofisticați, care merg direct la țintă și nu prea se complică cu metafizica.

  În multinaționala în care am fost o vreme director ne-a venit la un moment dat un coleg din Amsterdam, manager. Adică un fel de adjunct al meu. Era tinerel (35 de ani), blond, înalt, cu nevastă și trei copii. El ne-a povestit cum e la ei cu formalitatea asta a îmbărbățirii contra cost.

  Prima amintire cu care Erick ne-a umplut pe toți de respect față de civilizația avansată din care provenea datează din chiar prima lui zi de lucru alături de noi: după ce a folosit WC-ul, a tras apa dar l-a lăsat plin de urme. Eram cu toții încurcați. Cum să-i spunem, să nu-l jignim, ce rost are peria aceea scufundată într-un mic cilindru cu apă. Mi-a revenit mie delicata sarcină de serviciu, așa că am organizat o ședință, chipurile de analiză a unor lucrări în derulare, în care am strecurat, la un moment dat, povestea cu peria din WC și rolul ei. În zilele următoare, cu nonșalanță și fără vreun semn al metamorfozei, colegul nostru din Olanda a folosit WC-ul în exact același mod ca prima dată. Lăsând urme din care puteai deduce meniul sau din ultimele 24 de ore.

  Istorisesc aceste lucruri nu, Doamne ferește, pentru a jigni poporul olandez ori pentru a arunca anatema asupra unei vechi și respectabile culturi. Ceea ce m-a împins să dezgrop și să vă împărtășesc această amintire, în egală măsură suprarealistă, olfactivă și vomantă, este declarația de ieri a domnului Titus Corlățean cum că, în 2012 când domnia sa era ministru al Justiției, ambasadorul Olandei la București a făcut presiuni asupra lui să o numească într-o funcție la vârf pa Laura Kovesi.

  Mi-am amintit cu acest prilej că, și în diverse alte situații, tot ambasadorul Olandei s-a exprimat vehement împotriva primirii României în spațiul Schengen, împotriva ridicării MCV-ului aplicat umilitor țării noastre și, în general, împotriva noastră, a românilor, ca popor.

  Și m-am enervat! Cum adică? Nu se bagă Germania, nu se bagă Anglia, nu se bagă Franța, în fine, nu se bagă să ne umilească, la vedere, corifeii Uniunii Europene, dar, în schimb, se bagă un infect de ambasador, care nu știe nici măcar să se șteargă la fund cum trebuie, însă găsește de cuviință să dea lecții, să facă presiuni necuvenite, să-și arate mușchii de biciclist și fumurile de jointist în fața blegovanilor de români că, de, așa-i în politică! La sfârșit tragi apa și gata! Totul se șterge! Totul se uită!

  Nu zău? Chiar atât de simplu o fi?

  Și dacă rahatul unui astfel de comportament „diplomatic” e prea de gros și persistent, astfel încât simplul tras al apei nu rezolvă nici măcar aspectele de minimă igienă? Atunci ce faci? Te caci în continuare vâscos pe voința și sensibilitățile unui popor prea bine crescut ca să-ți spună de la obraz că ești un nesimțit?

  Alo! Mândrule președinte Iohannis, blândule ministru de externe Meleșcanu, rușinoși europarlamentari și ospitalier norod: om avea noi buda în fundul curții dar asta nu înseamnă că trebuie să le permitem unor musafiri aroganți și needucați să o spurce.

  Nu repetați greșeala mea de a căuta metode elegante și căi ocolite de a le comunica, acestor grobieni, care și cum sunt regulile de bună purtare pe la noi. Arătați-le pur și simplu peria, puneți-le-o în mână și invitați-i la treabă. Sau, dacă nu, la ei acasă.

  Or fi domniile lor, onorabilii ambasadori, învățați de mici cu curvele. Dar să nu ne trateze pe noi ca atare, căci, din două una: sau se aleg cu niscaiva „vitrion” peste felinare, sau cu vreo blenoragie suculentă pe la bulbi.

  Lalele, lalele, lalele!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!