X

Rowan Atkinson atacă CULTURA târzie a CENZURII: “Trebuie să fim lăsaţi să ne insultăm între noi”/”Legea nu ar trebui să ajute și să încurajeze noua intoleranță”

Rowan Atkinson a lansat o campanie pentru modificare a unei legi din Marea Britanie care interzice „cuvinte și comportamente insultătoare”. Starurile Blackadder și M.r. Bean au atacat „cultura târzie a cenzurii”, care a dus la arestarea unui predicator creștin, un critic al Scientologiei și chiar a unui student care a făcut o glumă şi a fost raportat.

El a criticat „noua intoleranță” deoarece a cerut ca o parte din ea să fie abrogată, declarând că are un „efect de răcire asupra libertății de exprimare și a protestului liber”.

Atkinson a spus:

„Problema clară a interzicerii insultei este că prea multe lucruri pot fi interpretate ca atare. Critica, ridicolul, sarcasmul, care se limitează să afirme un punct de vedere alternativ la corectitudinea politică, pot fi interpretate ca insulte”.

Polițiștii și procurorii sunt acuzați că sunt extrem de zeloși în ceea ce privește interpretarea unei secțiunii dintr-o lege din Marea Britanie, care interzice cuvinte sau comportamente amenințătoare, abuzive și insultătoare.

Actorul spune că nu este clar ce constituie „insultare” şi din această cauză a rezultat o serie de arestări controversate. Acestea includ un băiat de 16 ani care a fost arestat pentru că a defilat cu o pancardă pe care scria “scientologia este un cult periculos”. El a dat şi exemplul unor oameni care au fost reţinuţi după ce au protestat împotriva grupului fundamentalist islamist Hizb ut-Tahrir, care are o atitudine agresivă faţă de femei şi evrei.

Vorbind la lansarea campaniei de la Westminster, el a adăugat:

„Legea nu ar trebui să ajute și să încurajeze noua intoleranță”.

Lui i s-au alăturat Lordul Dear, fostul consilier șef al Poliției West Midlands și fostul secretar de stat, David Davis. Cel din urmă a spus că:

„Adevărul este că într-o societate liberă nu există nici un drept să nu fiți ofensați. De secole, libertatea de exprimare a fost o parte vitală a vieții britanice, iar abrogarea acestei legi va restabili acest drept”.

Campania a reunit o coaliție de sprijin, inclusiv Institutul Creștin și Societatea Națională Seculară, precum și Big Brother Watch, Asociația Libertății și Fundația Peter Tatchell.

Categorii
Anti-sistemExterne
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!