X

Modificări NATO la scutul de la Deveselu: CRESTEREA razei de actiune

de null

Secretarul general al NATO a atras atenţia, vineri, într-un interviu pentru AFP la sediul Alianţei Nord-Atlantice la Bruxelles, împotriva unei intervenţii militare în Coreea de Nord, care va avea „consecinţe devastatoare”.

Jens Stoltenberg a anunţat că Organizaţia are în vedere modificări ale sistemului antirachetă, operaţional în parte de la baza de la Deveselu, în România.

Creşterea razei de acţiune şi a preciziei rachetelor nord-coreene testate recent îndeamnă cele 29 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice să aibă în vedere modificări ale sistemului său antirachetă, operaţional în parte de la Deveselu, a declarat Stoltenberg.

„Experţii noştri lucrează la tehnologie, la modul cum să îmbunătăţească sistemele noastre”, a declarat secretarul general al NATO, fără să ofere detalii în acest sens.

„Folosirea forţei militare va avea consecinţe devastatoare. Eu cred că nimeni nu vrea cu adevărat acest lucru”, a declarat Stoltenberg, răspunzând unei întrebări despre retorica războinică folosită de Donald Trump în criza nord-coreeană.

„Statele Unite au dreptul să se apere şi să-şi apere aliaţii, însă, în acelaşi timp, sunt întru totul convins să nimeni nu vrea o soluţie militară”, a adăugat el, potrivit Digi24.

Preşedintele american a reacţionat cu virulenţă faţă de o serie de teste de rachete balistice cu rază lungă de acţiune şi faţă de un test nuclear efectuat de Phenian, catalogându-l pe liderul nord-coreean Kim Jong-un drept un „nebun cu arme nucleare” şi ameninţând cu „focul şi furia”.

În acest context, şeful NATO este aşteptat la sfârşitul lui octombrie în Japonia şi Coreea de Sud, unde se duce să le dea asigurări cu privire la susţinerea occidentalilor în această criză.

„Este necesară o presiune economică puternică asupra Coreei de Nord, trebuie să se continue să se utilizeze mijloacele politice şi diplomatice disponibile, pentru că ceea ce fac ei acum este periculos şi o ameninţare mondială care necesită un răspuns mondial. Să ne mulţumim să privim ceea ce face Coreea de Nord nu este acceptabil deloc”, subliniat Stoltenberg.

Cu toate acestea, NATO „nu plănuieşte o prezenţă militară în această parte a lumii”, a spus secretarul general al NATO.

Stoltenberg a făcut aceste declaraţii după ce Phenianul a ameninţat cu un atac asupra Insulei Guam, un teritoriu american la Oceanul Pacific, cu o „salvă de rachete”, ca răspuns la exerciţii ale aviaţiei americane în spaţiul aerian al Peninsulei Coreea.

Guvernul lui Kim Jong-un a avertizat că un exerciţiu comun al Statelor Unite, Japoniei şi Coreei de Sud i-a „întărit hotărârea ca Statele Unite să fie înăbuşite cu foc”.

Într-un comunicat publicat de agenţia nord-coreeană oficială de presă KCNA, Phenianul apreciază că aceste exerciţii militare le „permit să ne apropiem mâna de trăgaci” în cadrul unor contramăsuri.

Stoltenberg a spus că Statele Unite au dreptul să se apere pe ele şi pe aliaţii lor, dar s-a declarat convins că nimeni nu vrea războiul.

Trump şi-a reunit echipa de consilieri în domeniul securităţiii marţi, cu care a discutat despre „o serie de opţiuni” în cadrul unui răspuns faţă de testele balistice şi nucleare efectuate în ultima perioadă de Phenian.

Această reuniune a avut loc după ce Trump a scris pe Twitter că ani de negocieri cu Phenianul nu au dus nicăieri şi că „doar un lucru va funcţiona”.

Statele Unite şi Coreea de Sud urmează să lanseze săptămâna viitoare un exerciţiu naval important la Marea Japoniei şi Marea Galbenă, o adevărată demonstraţie de forţă.

Mişcări de material militar impresionante au avut loc în regiune în ultimele zile.

Două bombardiere grele supersonice americane au survolat săptămâna aceasta Peninsula Coreea, în cadrul promului exerciţiu nocturn comun americano-japonezo-sud-coreean, ultima într-o serie de survolări ale peninsulei.

Trump urmează să efectueze începând din 3 noiembrie un turneu în Asia, în cadrul căruia sunt prevăzute etape în Japonia, Coreea de Sud, China, Vietnam şi Filipine.

El ar putea să efectueze o vizită în zona demilitarizată (DMZ) care desparte Coreea de Nord şi Coreea de Sud, una dintre cele mai militarizate zone din lume, în pofida numelui ei, potrivit unei surse sud-coreene în domeniul apărării.

Trump ar urma să transmită un mesaj important Phenianului – verbal sau „cinetic” – în prima vizită pe care o face în Peninsula Coreea în calitate de comandant suprem al forţelor americane.

Satul Panmunjom, în care s-a încheiat armistiţiul de după Războiul Coreei (1950-1953), şi postul de observaţia, ambele în interirul DMZ, se află printre locurile pe care locatarul Casei Albe vrea să le viziteze.

O deplasare în DMZ, vizitată de predecesorul său Barack Obama şi vicepreşedintele Mike Pence, l-ar aduce pe Trump la doar câţiva paşi de militari nord-coreeni, care stau ochi în ochi cu cei sud-coreeni, şi ar putea fi interpretată de Phenian drept o provocare.

Nordul şi Sudul se află teoretic în război, deoarece războiul din anii ’50 s-a încheiat cu un armistiţiu şi nu un tratat de pace. Phenianul ameninţă frecvent cu distrugerea Sudului şi Statelor Unite, principalul său aliat.

NOTĂ OrtodoxINFO
Știrile sunt sub cenzură! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Guvernul ne-a blocat domeniul de 3 ori și am fost determinați să schimbăm serverul de mai multe ori, datorită amenințărilor primite de societatea care-l găzduia. Încercăm să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în cea mai mare provocare pe care o trăim. Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutor de la voi, cititorii noștri. Ne puteți sprini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!
Categorii
Al III-lea război mondial
cuvinte cheie

Articole asemănătoareVă rugăm să comentați decent, în duhul Ortodoxiei! Responsabilitatea juridică pentru conţinutul comentariilor dvs. vă revine în exclusivitate.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reclamele sunt blocate

Te rog să ne susții, deblocând reclamele.