X

Balaurului suprastatal U.E. i-a mai crescut un cap: Parchetul european ANTIFRAUDA la Luxemburg, din 2020. Acesta îi va INVESTIGA și URMARI PENAL pe cei care comit infracțiuni ce prejudiciază BUGETUL Uniunii

Parlamentul de la Strasbourg a aprobat crearea unui Parchet European pentru combaterea fraudei cu fonduri europene. 456 de alesi au votat „pentru” noua instanță, 115 împotrivă, iar 60 s-au abținut. Parchetul va avea competenţe şi în România.

Parchetul european îi va investiga și urmări penal pe cei care comit infracțiuni ce prejudiciază bugetul Uniunii. Acum acest lucru poate fi făcut doar de autoritățile naționale, jurisdicția terminindu-se la granițe. Noua instanță antifraudă va avea competențe numai în cele 20 de state membre care au acceptat să participe la o așa-numită „cooperare consolidată”. Printre ele se află România, Bulgaria, Germania, Franța sau Spania. Opt state europene – printre care Olanda, Polonia și Ungaria – nu participă, dar se pot alătura în orice moment cooperării dacă doresc.

„Stabilirea unui procuror european este fără îndoială o parte fundamentală a integrării europene în privinţa dreptului penal. Această necesitate provine din numeroasele acte ilegale comise. Potrivit datelor Comisiei Europene, în fiecare an bugetele naţionale pierd aproape 50 de miliarde de euro venituri din TVA din cauza fraudei transfrontaliere”, a spus Barbara Matera, raportor Parlamentul European.

Parchetul va avea un procuror șef și procurori din statele participante, dar și o structură descentralizată, cu procurori delegați în fiecare stat membru. Va viza în special fraudele în cazul fondurilor structurale europene și va avea competențe în privința depistării fraudelor cu TVA – pentru sume de peste 10 milioane de euro.

Biroul central va fi în Luxemburg și ar putea deveni operațional în 2020.

Categorii
Uniunea europeană
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!