X

A doua varianta de MASINA DE GATIT

de null

mircea. v vine cu o continuare la articolul Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa:

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

 

Asa cum am promis, revin cu informatii despre a 2-a masina de gatit – mg2. Prima, cea cu tava – mg1.

Pe mg2 am folosit-o pana azi doar pt prajit carne. O tigaie (de fonta si grea) cu 4 gauri (pt scurgerea grasimii in foc) deasupra, lemnisoare de 5-20mm diametru, si consum de sute de grame. La prajitul carnii folosesc si un capac de inox ce nu acopera total tigaia.(vezi poze). Nu se foloseste tabla cu multe gauri.

Pt ca multi m-au intrebat de ceva pe rotund pt gatit mancare, sa puna oala rotunda…, am zis sa o testez azi si cu… tot o tigaie (nu cu oala).

Mg2 are diametrul de 20cm si inaltimea de 20cm. Pereti dubli sau tripli (exceptie usita). Tigaie de capacitate max 2,5 litri, util 2 litri, cu diametrul de 24cm, inox, cu capac inox, fara acoperiri (ikea). Tubulatura de evacuare de 80mm, inox. In poze este cu diametrul de 100mm, ca asa a fost prima varianta, si eu cu asta am ramas. Greutate 1,3 kg fara tubulatura evacuare. Cu tubulatura aprox 2kg.
Rezultate ce privesc timpul pana in care incepe sa fiarba si consumul de vreascuri, mai jos.

Mg2
0,25 litri apa (ceai o persoana); timp 5min; 80 grame lemnisoare
0,5 litri apa (ceai 2 persoane); timp 8min; 120 grame lemnisoare
1, 0 litri apa ; timp16 min; 200 grame
2,0 litri apa ; timp 25 min; 250 grame

Pt o comparatie cu mg1
Mg1
4,0 litri apa ; timp 25 min; 280 – 300 grame

Timpul si consumul pt 2 litri par sa nu respecte o regula, si aceasta se datoreaza faptului ca la primele 3 teste am pus lemnisoare cu diametrul de 5-15 mm, iar la ultimul pt ca era cantitate mai mare de apa, am folosit lemnisoare cu diametrul de 10-20mm. La lemnsioare cu astfel de diametre, puterea calorica creste odata cu diametrul.

Orientativ cam asta e performanta lui mg2. M-a surprins in mod pozitiv. Odata ajunsa la fierbere apa fierbe, cu un consum mic de lemnisoare, fierbe si de la jar, deci e ok. Am facut si un orez sa vad daca se lipeste (tigaia are fund dublu), si nu se lipeste. Daca focul este mai tare spre final, atunci e posibil sa se lipeasca, dar nu distrugator. Pt mancaruri mai lipicioase se poate folosi tabla cu gauri multe. In rest, nu trebuie folosita.

Deci, se poate folosi pt un ceai, o mancare pt 2-4 persoane… Recomand tigaia tipul ikea descrisa mai sus, sau cratita (inox cu capac inox) cu o capacitate utila de max 2 litri si diametru 24 cm. Nu oala. Peste 2 litri timpul creste foarte mult pana sa inceapa sa fiarba si va creste mult si consumul. Si e posibil ca la o oala de un 4-5 litri chiar sa nu fiarba.

Mg2 este foarte simplu de facut. Obligatoriu tabla de inox. Nu o sa iasa asa aratoasa ca cele de la linkul de mai jos, da eu zic ca fac o treaba mai buna. Estimez un pret de 150lei (aprox) piese + manopera (orice atelier sau meserias nu cred ca ar trebui sa ceara mai mult) + cosul de fum. Un cot inox si un element de 1m, la romstal sant in jur de 160 lei. Total 310 lei. (Vasul 50-100lei, daca nu ai acasa asa ceva, rezulta un 360-410 lei) Tubulatura de la mg1 se potriveste si la mg2;i eu folosesc o singura tubulatura care o mut de la una la alta, ca nu poti gati in acelsi timp la ambele.

Concluzie: mg1 se poate folosi la facut mancare si incalzit apa pt dus, spalat vase… Volum util 5 litri. Mg1 este mai performanta si mai scumpa si mai greu de executat.
Mg2 se poate folosi la facut mancare si prajit carne; volum util 2 litri; carne se poate praji o data pt 2-4 persoane.

Cei care m-au rugat sa le fac mg1, daca dupa ce vad mg2 se razgandesc, nu e nici o pr, ca inca nu am inceput sa le fac, tocmai ca sa vada si mg2. Inca o data, interesul meu nu este sa fac eu bani de pe urma acestor masini de gatit ci sa existe cat mai multe mg1, mg2.

Oricine vrea cote, explicatii suplimentare referitor la construcita lor, ofer orice detalii si nu am nici o pretentie.

Pozele, 9 la numar, le voi trimite lui saccsiv, si il rog sa le posteze el.
Inca o data, mg2 este simplu de facut, si pozele spun totul.

Comparatie cu ceva asemanator – https://www.solostove.com/backpacking-stoves
Fac precizarea ca la 2-3 minute trebuie puse lemnisoare pe foc si la mg1 si la mg2, si la cele de la link. (la cea mai mare este posibil sa se puna cam la 5 min, ca asta permite un diametru mai mare al lemnisoarelor)

Diferenta esentiala: la mine exista cos de fum, la ei nu.
Eu alimentez pe usita, ei trebuie sa ia vasul de pe foc. Sa iei tigaia cu carne de pe foc sau cratita cu mancare la 2-3 minute, e cam naspa.
La ei se innegreste si fundul si manere si tot, ca nu au cos. La mine doar fundul vasului. Si daca mai trebuie sa iei si vasul de pe foc la 2-3 minute, si manerele sant cu funingine…
La ei caldura o ia si pe langa, la mine bate in fundul vasului.
Ei fac o foarte frumoasa teorie, dar nu imi spun ceva mai clar: atata apa, atatea lemne, atata timp (cu o aproximatie).

 

 

Reclame

NOTÄ‚ OrtodoxINFO

La precedentul articol pe tema asta, mai multe comentarii au fost pe blogul saccsiv:

Cum sa construim o masina de gatit (cu lemne) sau incalzit apa

 

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.

€


Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button