X

PLAYTECH: ce este și de ce ai vrea să intri pe DARKNET

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ai avut vreodată curiozitatea să intri pe Darknet? Nu este un lucru chiar la îndemână, ai nevoie de un browser special, așa că trebuie să te pregătești puțin, înainte.

Pentru că un site Darknet nu poate fi accesat dintr-un server DNS, ca orice alt site, îți trebuie un browser denumit TOR (The Onion Router) și directorul Onion. Dacă încerci într-un browser obișnuit, directorul .onion o să dea eroare. Popularitatea TOR a crescut mai ales după dezvăluirile făcute de Eduard Snowden, când mulți utilizatori de Internet au început să caute informații pe această temă.

De ce ai vrea să intri pe Darknet? Principala motivație ar fi dorința de a-ți păstra anonimatul. Site-urile din Darknet folosesc rețeaua TOR, care are la bază mii de noduri, astfel încât să nu poată fi identificată originea sau destinația ei. Astfel, în TOR nu îți poate fi stabilit IP-ul.

Dacă domeniile “tradiționale” de Internet permit cuiva interesat să afle informații despre deținătorul site-ului și localizarea sa, Darknet folosește așa-numitele pseudo-domenii, unde sunt ascunse informațiile despre proprietar. Din acest motiv, TOR a devenit o soluție preferată de cei care se tem că ar putea fi supravegheați și li s-ar putea fura informații confidențialecum este cazul surselor pentru anumite investigații din presă, care nu vor să fie deconspirate.

Dacă vrei, însă, să descarci un fișier de pe un site Darknet, lucrurile se schimbă: IP-ul va fi vizibil. Un alt călcâi al lui Ahile  în TOR este conținutul flash, care a fost exclus de către dezvoltatorii browser-ului pentru că permite accesarea IP-ului utilizatorilor.

Dacă nu dorința de a-ți proteja intimitatea te aduce pe Darknet, atunci probabil vrei să cauți anumite informații și ai primit o recomandare de la cineva. De regulă, utilizatorii de Internet care intră pe Darknet au mai multe cunoștințe decât media, care le permit să treacă “de partea cealaltă”.

În afara motivațiilor legitime, mai există unele nu tocmai ortodoxe. De-abia acum lucrurile devin cu adevărat întunecate: pe Darknet sunt active tot felul de grupări infracționale. De la trafic de armament sau droguri, la site-uri pornografice sau ale unor asasini plătiți, mulți dintre cei cu astfel de ocupații sunt prezenți în TOR. Bineînțeles că nu puteau lipsi nici infractorii cibernetici, care au forumuri și magazine, unde se vând informații despre carduri, furate de la utilizatori, dar și skimmere sau alte materiale folosite la clonarea cardurilor. Oricât de amuzant ar părea, se poate întâmpla ca unele magazine să solicite o garanție în bani din partea vânzătorului, pentru a arăta că este “serios”, iar produsele sale nu sunt o escrocherie sau de o calitate îndoielnică ☺.

Tot în TOR au fost descoperite infrastructuri întregi pentru producția de malware. Primul troian pentru Android care folosea un domeniu TOR a fost decoperit în 2014, iar de atunci au mai fost detectate alte programe malware, cum sunt cele botezate Zeus si ChewBacca. Dacă intri pe Darknet din curiozitate, mare atenție pe ce dai click: urmând o temă de discuție, poți să ajungi, de fapt, pe pagina cuiva care este infractor în viața reală, nu doar cibernetic.

Opinie scrisa de

Ștefan Tănase

20/09/2016

Ștefan Tănase este Senior Security Specialist în cadrul Kaspersky Lab. Când nu se luptă cu viruși, ne învață cum să navigăm în siguranță.

Cenzura sistemului face să ajungem la mai puțini dintre voi! Distribuiți articolele noastre și sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
Selectați cât doriți să donați (EUR)

Introduceți cât doriți să donați (EUR)

3 comentarii

  1. Mă îndoiesc că în TOR nu se poate stabili IP-ul oricui, dacă acest lucru se dorește cu adevărat. Nu lasă ei ditamai rețeaua de internet de capul ei. Domenii private? O iluzie. Informații confidențiale? O glumă. Pe cine vor ei să urmărească, indiferent dacă e vorba de infracționalitate sau de alte domenii de activitate, nu se împiedică de “confidențialitatea” darknet-ului. Un creștin nu ar trebui să aibă astfel de “curiozități”. Spre binele lui. Și așa “whitenet”-ul e o sursă suficientă de informații, dar, de multe ori, și de pierdere a timpului. Aș că ce să ne mai încurcăm și cu darknetul.

  2. Zice inteleptul: “taina ta sa nu o spui nici prietenului tau”. Deci cei ce folosesc retelele aste private sunt primii controlati. Sa nu uitam ca toate serviciile secrete si toate politiile lumii sunt in mana satanistilor si ne mai facem iluzia ca ne facem noi o retea, de fapt ni se pune la dispozitie o retea sigura? Singura legatura sigura si privata este legatura cu Dumnezeu prin rugaciune, si prin Dumnezeu cu toti ceilalti oameni ai Lui. E greu de trait cu neincrederea in celalti insa cand increderea iti este tradata continuu inveti sa te interiorizezi si sa dai importanta lucrurilor esentiale si sa nu iti mai faci iluzii ca lumea poate fi si buna. Nu degeaba spune Scriptura ca nu poti fi si cu Dumnezeu si cu lumea, si noi ne incapatanam sa credem ca in lume poate fi si ceva bun si mereu ne-o luam, mereu lumea ne faulteaza si ne inseala, caci lumea e stapanita de initiatorul minciunii – diavolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button