X

Juncker: E timpul să aducem România în Schengen. Austria, Germania și Olanda se opun

romania, schengen, germania, austria, olanda, zona euro,

După austrieci, și nemții, și olandezii resping pledoaria făcută de Jean-Claude Juncker care a anunțat că ”a venit timpul ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen”.

Viziunea generoasă, formulată de presedintele Comisiei Europene, cu privire la viitorul Uniunii, post-Brexit, nu le surâde tuturor europenilor.

Planul despre viitorul Uniunii Europene expus miercuri de Jean-Claude Juncker în plenul Parlamentului European este cea a unui ”romantic”, a declarat premierul olandez Mark Rutte, care a precizat că se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen, relatează joi cotidianul britanic Express.

”Juncker este un romantic”, a reacționat după discursul acestuia premierul olandez Mark Rutte. ”Cred că atunci când cineva are viziuni trebuie să consulte un doctor”, a completat el.

Întrebat despre propunerea lui Juncker ca România și Bulgaria să fie primite în Schengen imediat, premierul olandez a răspuns: ”Nu acum. Ne opunem. Sunt prea multe temeri privind controlul frontierelor și corupția”.

Și oficiali germani s-au declarat joi sceptici cu privire la posibilitatea ca România și Bulgaria să intre în viitorul apropiat în Schengen sau să adopte moneda euro, relatează publicația spaniolă ABC.

Ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că nu vede pentru România și Bulgaria “nicio posibilitate să intre în spațiul Schengen”. “Sincer vorbind, mai au un drum lung de parcurs”, a punctat responsabilul german. “Decizia nu va fi luată astăzi”, a mai spus Thomas de Maiziere citat de lumsanews.it.

Opinii rezervate au fost exprimate de responsabilii germani și cu privire la extinderea zonei euro și adoptarea monedei comune de către România și Bulgaria. Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaueble, a salutat inițiativa lui Juncker aflată “pe linia de bază a conceptelor noastre de politică europeană”, dar a amintit că pentru ca alte țări să se poată alătura zonei euro “este necesar să îndeplinească toate criteriile”, iar o adoptare “prematură” a monedei comune poate genera multe probleme, dând ca exemplu cazul Greciei.

Cancelarul austriac, Christian Kern, dar si ministrul de externe de la Viena, au respins și ei ideea, invocand adrept contra-argument cazul Greciei. Oficialii austrieci au estimat ca primirea unor “state care nu indeplinesc criteriile in zona euro, ar accentua probleme, deja existente”.

NOTĂ OrtodoxINFO

Ce înseamnă spațiul Schengen

Aderarea la spatiul Schengen înseamnă aderarea la un spaţiu în care controalele la frontierele interne între statele membre au fost eliminate. Aceasta este diferenţa majora între statutul de stat Schengen şi cel de stat membru al Uniunii Europene, din punctul de vedere al controalelor la frontierele interne. Practic, dacă România este acceptată în acest spaţiu se poate traversa frontiera pentru a pleca oriunde. Dreptul la libera circulaţie nu este absolut, fiind aplicabil doar cu respectarea anumitor prevederi ale legislaţiei naţionale referitoare la parcurile naţionale, zonele protejate, proprietatea privată, etc.). În prezent, sunt 24 state care implementează complet acquis-ul Schengen: Franţa, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania, Austria, Italia, Grecia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

Categorii
ExterneUniunea europeană
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

6 comentarii

 1. Exista argumente pro si contra aderarii la spatiul Schengen.
  Eu nu pot fi decat contra, dintr-un singur motiv: traficantii de carne vie ar avea cale libera, deci ar putea sa rapeasca femei din Romania si sa le duca oriunde in Occident, nu i-ar mai opri nimeni sa-i controleze nicaieri.
  Solicit autoritatilor romane sa EXTERMINE aceasta categorie de infractori si mai putem discuta pe marginea subiectului Schengen.
  Parerea mea e ca mafia tiganeasca care se ocupa cu traficul de carne vie este sustinuta SERIOS din umbra inclusiv de persoane din serviciile secrete si MAI, dar asta e doar o banuiala de-a mea. Deci intrarea in Schengen n-ar face decat sa complice lucrurile.
  Sigur, reprezentantilor Olandei nu cred ca le pasa foarte mult de noi, o fac pentru propriul interes, ca sa-si protejeze comertul portuar. Ma surprinde totusi atitudinea Austriei care A SUPT cu 1000 de guri pana acum resursele Romaniei. Bancile austriece au facut „profituri uriase” (il citez pe Basescu – pe cand era presedinte), iar Schweighopfer si Kronospan au profitat la maximum de pe urma padurilor Romaniei. Uitasem de OMV, care a „inghitit” o companie de 3 ori mai mare decat ea. Deci, „respect”, Austria!

 2. Mai bine ar fi să iesim de tot,ce a adus uniunea europeană pt noi multe magazine străine unde să vândă marfă de proastă calitate si au luat tot ce era bun în românia.,,păduri terenuri industrie sa dus totul pe apa sîmbetei ”.

  1. Evolutia Romaniei in M…UE in anul 2017 ,dupa zece ani :1.Toate bancile de pe teritoriu romaniei (exceptand CEC) sunt STRAINE 2.toate supermagazinele (metro,kaufland,selgros,lidl,praktiker etc) sunt STRAINE 3.Distributia de gaze naturale si curent electric din romania este STRAIN 4.Toate statiile peco de pe teritoriul romaniei (exceptand petrom) sunt STRAINE 5. Toate firmele care ,,construiesc” si ,,castiga licitatiile ” de sute de milioane de euro ptr construirea infrastructurii rutiere (drumuri nationale,autostrazi) sunt peste 95%STRAINE(aktor,tirrena scavi,strabag,shapir structures,bechtell,impeglio,astaldi etc).6. toate firmele de asigurari auto sunt STRAINE (cele romanesti cu ajutorul ,,patrioatei”femeii sau …barbat KOVESI,mari tepare ale romanilor ,nu mai exista) 7.marea uzina dacia e…renault,adica STRAINA 8.milioane de romani ,pe timp de pace sunt ,,imigranti” in lagarul in aer liber numit – AFARA ….si mai de curand in COMUNITATE….tuuuu!! Cred ca suntem singura tara de pe pamant care astazi nu producem nici macar un cui sau un ac,pe al ,,nostru”teritoriu.Sa fie clar ca totul a fost un plan,nimic nu e din greseala,abatere sau eroare ,acestea conform logicii sunt maxim 10,15% ,dar cand e suta la suta se numeste PLAN.Somn usor ptr toti care sforaie si nu pot sa scoata decat replici : ce sa facem,noi suntem prea mici….si tu daca stii ce poti sa faci…s.a rahaturi.Pai atunci dragilor somn usor ,dar somnul se va transforma in maxim 2,3 ani intr-un imens cosmar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!