X

RISE PROJECT: SUA a trimis ARME în SIRIA prin ROMÂNIA

Foto: Arhivă

România și Bulgaria au avut un rol important în înarmarea grupărilor rebele din Siria, care se opun lui Bashar al-Assad, relevă o investigație publicată de Rise Project.


UPDATE 16,20: Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că un eventual transfer de arme către Siria, prin România, nu i se pare „foarte în regulă”.

„Există instituții foarte bine plătite care trebuie să lămurească această situație”, a spus Liviu Dragnea.


Deși Bashar al-Assad are o imagine foarte proastă în Occident, aceste transferuri de arme către adversarii lui au fost nelegale, iar războiul civil din Siria, purtat cu arme românești, a produs până acum circa 400.000 de morți.

Grupările rebele siriene, sprijinite de Statele Unite, care luptă atât împotriva grupării teroriste ISIS cât și contra dictatorului de la Damasc, au primit arme și muniție trimise inclusiv din portul Constanța. În documentele oficiale, aceste exporturi de armament s-au oprit în Iordania și Turcia, dar o investigație la care au contribuit și reporteri RISE Project arată că destinația finală a fost  Siria.

Potrivit acestei surse, aproape 1000 de tone de arme și muniție, inclusiv lansatoare de rachete anti-tanc RPG-7, au plecat, în decembrie 2015, din Constanța către porturile militare din Aqaba (Iordania) și Agalar (Turcia).

Ulterior, alte 2000 de tone de armament au fost încărcate în martie 2016 din Constanța și, respectiv, Burgas  (Bulgaria) pentru a ajunge în portul iordanian Aqaba de la Marea Roșie, în aprilie 2016.

Ruta Burgas – Constanța a fost folosită din nou, în septembrie 2016, când cargoul  NV Norfork, încărcat cu zeci de containere, a ajuns în cel mai mare port românesc. Indicatoarele de avertizare “explozibil” erau aplicate pe fiecare container, semn că transportul nu era unul de rutină, dezvăluie Rise Project.

“Ne așteptăm ca orice forță parteneră și orice beneficiar al serviciilor oferite să folosească echipamentele după cum am stabilit, în cazul de față – în lupta împotriva ISIS – și monitorizăm folosirea lor “, a precizat un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Rise Project.

Categorii
Siria
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!