X

COMEMORAREA martirilor MASACRULUI HORTYST de la Treznea, judetul Salaj

de null

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ceremonii de comemorare a martirilor masacrului comis la 9 septembrie 1940 de trupele hortyste au loc, astăzi, în localitatea Treznea din judeţul Sălaj. 

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localitaţi din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane.

Reporter: Adrian Lungu –

-: O tras din drum şi l-o împuşcat în cap şi o zis o femeie către el:

“Văsălică, nu mere nicăieri, că ăştia te-o împuşca”. Da’ păi face: “Nu am făcut eu la nimeni nimica. De ce să mă împuşte’. Au împuşcat şi pe bunica, pe maica lui.
-: Noi ne-am dus şi abia s-au auzit împuşcăturile prin sat, cam cum o împuşcat.

Reporter: Comemorarea victimelor masacrului comis de trupele horthyste în localitatea Treznea a început cu un ceremonial militar şi religios, dar şi povestea celor care au scăpat cu viaţă din faţa gloanţelor. 86 de localnici au murit nevinovaţi.

Doctor în istorie Marin Pop, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău: Au murit, practic, copii, femei în vârstă, bătrâni, de la câteva luni de zile, practic, până la 80 de ani. Asasinatele încep, practic, în dimineaţa zilei de 9 septembrie. Locuitorii din Treznea sunt loviţi cu paturile de armă, sunt împunşi cu baioneta. Au început să dea foc la case şi să-i împuşte pe toţi cei pe care i-au găsit în case.

Reporter: Manifestările vor continua săptămâna viitoare în localitatea Ip, unde acum 77 de ani, armata horthystă a omorât 157 de localnici pentru simplul motiv că erau români.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button