X

Un elev creștin din Pakistan a fost UCIS în bătaie de colegii săi MUSULMANI în sala de curs

Foto: https://www.britishpakistanichristians.org/Sharoon1.jpg

Un tânăr creștin ce a realizat excelență academică în ciuda anilor de discriminare instituțională și hărțuire, a fost ucis de elevi musulmani într-o sală de curs în Districtul Vehari din Punjab.

În ciuda tuturor piedicilor, Sharoon Masih a obținut cele mai bune rezultate la fosta sa școală Chack 461 EB, eponimă cu locația geografică. Profesorii săi creștini erau într-atât de convinși că Sharoon va fi încununat de succes încât i-au convins pe părinții lui săraci să nu-l trimită la muncă ci să-l încurajeze să urmeze o educație mai înaltă. Tatăl lui, Elyab Masih (de 35 de ani) a strâns suficienți bani lucrând ca muncitor la cuptorul unei fabrici de cărămizi și a achitat astfel taxa de înscriere pentru ‘MC Model Boys Government High School Burewala and District Vehari’.

Sharoon a fost izolat încă din prima zi petrecută la noul liceu, fiind singurul creștin. Părinții lui au relatat reprezentantului BPCA Mehwish Bhatti cum a suferit abuzuri de când a început școala pe 25 august 2017.

Mama lui Sharoon, Riaz Bibi (de 30 de ani) ne-a zis că Sharoon a fost amenințat de colegi să nu se amestece printre musulmani la școală. Aparent un tânăr i-a spus ‘Ești creștin, nu îndrăzni să stai alături de noi dacă vrei să trăiești’. Mulți l-au numit un ‘chura’, ceea ce este un termen foarte jignitor pentru creștini. Mai mult decât atât, s-au făcut în repetate rânduri încercări de a-l converti la Islam. Sharoon totuși nu a renunțat la credința sa, exacerbând statutul său de paria.

Deși trebuie să fi fost foarte dificil să frecventezi o școală în care intri ca o anatemă, Sharoon s-a întrebuințat de segregarea impusă pentru a se dedica studiului, remarcându-se printre cei mai buni din clasă încă din primele zile. Competențele sale academice însă nu au făcut decât să agraveze disprețul din partea colegilor. Dar chiar și atunci Sharoon Masih nu se putea aștepta la brutalitatea ce a dus la decesul său din 27 august 2017.

În ziua incidentului, într-o sală de studiu, Sharoon a fost bătut cu brutalitate de mulți dintre colegii săi în numai cea de-a patra zi de școală. Violența a fost de o ferocitate într-atât de revoltătoare că bietul Sharoon a murit în clasă.

Primele relatări din partea elevilor sugerează că profesorul supraveghetor de clasă a ignorat bătaia brutală. Însă profesorul a pretins că citea un ziar și nu a observat atacul. Mai târziu directorul a declarat că atacul s-a petrecut între două ore de curs și unul dintre profesori a întârziat permițând ca incidentul să aibă loc fără să știe nimeni.

Toate relatările susțin însă că în timp ce Sharoon a fost bătut, i s-au strigat o ploaie de insulte, în ceea ce trebuie să fi fost un ultim moment de viață de coșmar pentru tânărul creștin. Au fost ridicate întrebări privind inactivitatea profesorului din clasă și a altor profesori din vecinătate. În special considerând că nici unul dintre profesori nu a reacționat la zgomotul emis din încăierare.

Organul de conducere al școlilor a luat deja măsuri, directorul fiind demis din post.

Relatările privind factorul declanșator al crimei brutale variază, totuși suspectul principal Muhammad Ahmed a mărturisit deja și a fost arestat și reținut de poliția locală. Din păcate nu prea mulți elevi au remușcări și nimeni nu e dispus să-i numească pe ceilalți participanți. Părinții lui Sharon cred că zidul de tăcere ilustrează disprețul elevilor față de creștini și valoarea impusă asupra vieților lor.

Elyab Masih, Razia Bibi și reprezentantul BPCA Ambar Saroya. Foto: https://www.britishpakistanichristians.org/Shar2.jpg

Razia Bibi a zis:

“Fiul meu era un băiat amabil, bun la suflet si muncitor. A fost dintotdeauna iubit de către profesori și elevi deopotrivă și a avut mult de suferit fiind vizat de către elevii de la noua sa școală datorită credinței sale.”

“Plângeam împreună cu Sharoon în fiecare seară când îmi descria tortura zilnică la care era supus. Mi-a mărturisit doar mie detaliile violenței cu care se confrunta. Nu a dorit să-și supere tatăl având o inimă atât de grijulie pentru ceilalți.”

“Băieții ticăloși ce mi-au urât copilul acum refuză să dezvăluie cine mai este implicat în uciderea sa. Cu toate acestea într-o bună zi Dumnezeu își va ține judecata.”

Deși inițial elevii au susținut că Sharoon a fost ucis pentru că s-a lovit de piciorul lui Muhammed Rana, el insistă în apărarea sa (pentru cât valorează) că Sharoon i-a spart ecranul smart phone-ului, ceea ce i-a provocat mânia. A admis că alți băieți erau implicați dar până acum a refuzat să-i numească.

Ambar a participat la funeraliilor foarte sobre pentru Sharoon. Foto: https://www.britishpakistanichristians.org/IMG-20170901-WA0052.jpg?Action=thumbnail&algorithm=fill_proportional&width=700

Ambar Saroya, un reprezentant al BPCA s-a întâlnit cu familia, s-a rugat alături de ei și i-a consiliat. Familia și-a exprimat dorința să lupte pentru dreptate pentru Sharoon și ar avea nevoie de ajutor pentru a-și permite un avocat. Estimăm costul luând în considerare complexitatea cazului de a fi în preajma a 2000 de lire sterline. Dacă ați dori să ne ajutați să asistăm această familie, vă rugăm să donați dând un click (aici). Sharoon a fost înmormântat pe 28 august 2017 iar BPCA a achitat costurile.

Raportul de Prim Incident (FIR) îl numește numai pe Muhammed Rana ca făptașul crimei deși atât el cât și alți băieți au fost implicați. Totodată directorul și profesorul responsabil au scăpat de urmărire penală. BPCA ar putea circumnaviga inactivitatea poliției dacă un avocat ar depune o pângere, astfel declanșând un FIR ce ar pune în mișcare o investigație mai amănunțită. Câștigând acest caz s-ar putea face progrese spre evidențierea și schimbarea guvernării defectoase a școlilor și discriminarea instituțională ce amenință viitorul fiecărui student creștin din Pakistan.

Actualul FIR Foto: https://www.britishpakistanichristians.org/FIRShar.jpg

Wilson Chowdhry, director al BPCA, și-a împărtășit gândurile asupra celei mai recente crime asupra unui creștin vulnerabil:

” Creștinii sunt detestați și disprețuiți în Pakistan și constituie o țintă constantă pentru persecuție.”

“Această crimă asupra unui tânăr creștin la școală trebuie să ne reamintească că ura împotriva minorităților religioase este înrădăcinată populației majoritare de la o vârstă timpurie prin norme culturale și curriculumul național părtinitor.”

“Familia devastată va trebui să facă față durerii emoționale imense a unui incident complet evitabil. MC Model Boys Government High School a căpătat un prost renume permițând unui creștin să fie vizat în așa manieră. Totuși nu este nicidecum un astfel de tratament o anomalie – este o așteptare că creștinii se vor confrunta cu abuzuri și violență în anii petrecuți în sistemul educațional.”

“Guvernul pakistanez nu a eliminat textele ofensatoare din curriculumul național în ciuda faptului că Comisia Statelor Unite pentru Libertate Internațională a atras atenția asupra lor iar asta poate îndepărta ajutorul străin pe viitor.”

“O guvernare atât de defectuoasă a insuflat generațiilor de cetățeni pakistanezi stereotipuri false ce prejudiciază cele mai elementare drepturi ale ne-musulmanilor din mijlocul lor. În mod reciproc educația deficitară i-s făcut pe musulmani mai susceptibili către ideologia de ură expusă de imami separatiști adepți ai sectelor extremiste ale islamului.”

“Sharoon, un tânăr inteligent cu un potențial viitor luminat a fost ucis. Încă o dată în Pakistan dezbaterea nu este axată pe cine este vinovat ci pe cine nu este vinovat pentru a crimă atât de oribilă.”

BPCA cere o reformă a sistemului educațional din Pakistan, eliminarea prejudecăților din curriculumul național ce demonizează deschis și caricaturizează minoritățile. Cerem de asemenea încetarea hărțuirii și discriminării copiilor minoritari ceea ce împiedică minți luminate să-și atingă potențialul. Vă rugăm să semnați petiția (dând un click aici).

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
ExterneIslam
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

14 comentarii

  1. aici trebuie vazut daca era ortodox, caci nici mucenicia nu este primita de la eretici, precum papistasii, protestantii chiar daca ei se autonumesc crestini

   1. Nu prea sunt.
    „The total number of Christians in Pakistan was estimated at 2.5 million in 2005, or 1.6% of the population.[1] Of these, approximately half are Roman Catholic and half Protestant.”

 1. O fetita de 11 ani, pe nume Tudor Alexandra Mihaela are mare nevoie de sange, din grupa AB pozitiv. Este internata cu diagnosticul de aplazie medulara, la spitalul Fundeni (Bucuresti) sectia Pediatrie si pana la operatie nu poate rezista, fara transfuzie. Va rugam, ajutati fie transmitand mesajul mai departe, fie daca se poate , personal. Doamne ajuta!

  1. Acest apel nu mai e valabil din 2009.Fetita e deja bine,dupa un transplant ,dar cine doreste, tousi sa doneze singe, ,indiferent de grupa sanguina ,poate s-o faca linistit ,caci sint atitia copii bolnavi in acest spital care au nevoie de transfuzii.

    1. Pe ce va bazati afirmatia?
     http://www.sfaturiortodoxe.ro/nifon/cap5.html
     „Dupa acestia a intrat marea multime de pagani, care nu au cunoscut legea lui Hristos, dar din fire au tinut-o, ascultand de glasul constiintei lor. Multi straluceau ca soarele de nevinovatia lor si curatia lor si Domnul le-a dat Paradisul si cununi luminoase si impletite cu trandafiri si crini. Dar pentru ca au fost lipsiti de Dumnezeiescul Botez erau orbi. Pentru ca Sfantul Botez este lumina si ochiul sufletului. Si nu vedeau deloc slava lui Dumnezeu. De aceea cine nu este botezat, desi mosteneste bucuria Raiului si simte ceva din mireasma si dulceata lui, nu vede nimic.”

 2. Si Comisia Europeeana ne OBLIGA!! sa acceptam asemenea criminali in casa noastra !! Ce fel de mentalitate bolnava sa ai sa-ti aduci calaul de unu singur in casa ???UNDE? sant toti crestinii din SIRIA?? Sa raspunda”amaratii” astia de refugiati!! Cum de nu exista nici 5% de refugiati crestini???

 3. Marinela nu mai judeca tu in locul lui Dumnezeu! Si Sf. Paisie ne-a dat exemplu de eretici ce pot fi mantuiti! Doar El decide! Vezi ce a scris si pribeagul mai sus!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!