X

Un MINISTRU roman se IMPLICA în cazul româncei Smicala, căreia statul finlandez i-a LUAT COPIII

de null
Camelia Smicala

Autoritățile încearcă să găsească soluții care în primul rând să îi protejeze pe cei doi copii de origine română ai medicului Camelia Smicală, care, în prezent, sunt în custodia autorităților finlandeze, a declarat, marți, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, citată de Agerpres. 

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

Ministrul se află într-o vizită de lucru în Finlanda până pe 6 septembrie. Aceasta s-a întâlnit luni, la Tampere, cu Camelia Smicală.

“Este foarte greu să dai un sfat. Noi încercăm să găsim soluții care, în primul rând, să îi protejeze pe copii. Cred că asta e cel mai important și am repetat mereu aceste lucruri. Încercăm să avem un dialog bilateral care să îi protejeze și să îi ajute pe copii”, a afirmat ministrul.

Andreea Păstîrnac a avut întrevederi, la Helsinki și Tampere, cu ministrul pentru familie și servicii sociale, Annika Saarikko, vicepreședintele Comisiei juridice din Parlamentul Finlandez, Eva Biaudet, și cu secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe finlandez, Peter Stenlund.

Oficialii români și finlandezi au fost de acord cu privire la constituirea unui grup de experți români din care să facă parte reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și la organizarea imediată a unei sesiuni de consultare româno — finlandeze pe tema sistemului de protecție a minorilor în scopul identificării celor mai bune soluții în interesul copiilor, cu respectarea cadrului legislativ existent la nivel național, european și internațional, luând în considerare prevederile Convenției de la Haga și a Convenției de la Bruxelles.

O delegație din țara noastră, alături de ambasadorul României în Finlanda, va vizita cei doi copii, pe 19 septembrie, a anunțat ministerul.

Ministrul Andreea Păstîrnac a subliniat că, în discuțiile privind acest caz, autoritățile trebuie să respecte confidențialitatea, dar și faptul că situația micuților face obiectul unui proces în derulare.

“Rămâne extrem de dificil un dialog în ceea ce privește datele personale și datele confidențiale. În ambele sisteme, trebuie să respectăm dreptul la viață privată al familiei. Trebuie să respectăm procesul în derulare”, a declarat Andreea Păstîrnac.

Copiii Cameliei Smicală Jalaskoski — Mihai și Maria — au fost preluați de către autoritățile finlandeze, în urmă cu doi ani. Cei doi micuți au dublă cetățenie — română și finlandeză. Mama acestora a cerut în mai multe rânduri sprijinul autorităților române, pentru ca fiul și fiica ei să revină în custodia sa.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Vă rugăm să sprijiniți portalul OrtodoxINFO! Mai avem de achitat facturi pentru întreținerea site-ului și resursele noastre nu sunt suficiente. Vă mulțumim! DONAȚIE