X

Dodon: Nu rezistăm fără Rusia. Vom lupta dur împotriva celor care vor să distrugă statalitatea, prin unirea cu România

Dodon denunţă ideea unirii cu România într-o rară vizită în Găgăuzia
foto: Twitter

Preşedintele moldovean prorus Igor Dodon şi-a îndemnat susţinătorii din regiunea separatistă moldoveană Găgăuzia să lupte împotriva celor pe care el îi acuză că vor să ”distrugă” ”statalitatea” Republicii Moldova, o fostă republică sovietică, prin unirea cu România vecină, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

Dodon a făcut aceste declaraţii în weekend, în cursul unei vizite la Comrat, capitala regiunii, în vederea marcării a 26 de ani de la declararea autonomiei regiunii.

Lideri moldoveni participă rar la asemenea evenimente, având în vedere tonul lor separatist.

Aşa-numita republică găgăuză a fost declarată pe 19 august 1990, însă a fost catalogată neconstituţională de Guvernul de la Chişinău, care a oferit regiunii un statut autonom patru ani mai târziu.

Această regiune majoritar prorusă, în care sunt majoritari etnici turci găgăuzi – vorbitori de rusă şi care au trecut la creştinismul ortodox -, a votat copleşitor în favoarea lui Dodon în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.

”Nu avem altă opţiune decât să stăm împreună, iar împreună vom lupta dur împotriva celor care vor să distrugă statalitatea (Republicii) Moldova”, a declarat preşedintele prorus, adresându-se unei mulţimi care asista la un concert, referindu-se la unirea cu România.

Conducerea regiunii a participat la eveniment, dar şi ambasadorii Rusiei şi Turciei la Chişinău.

”Cred că toată lumea este de acord că avem prieteni care sunt apropiaţi Găgăuziei, şi cred eu şi (Republicii) Moldova”, a spus Dodon. ”Ei sunt Rusia şi Turcia”.

”Sunt convins că nu putem supravieţui fără un parteneriat strategic cu Rusia”, a adăugat el.

Problema unirii Republicii Moldova cu România este profund controversată, mai ales în Republica Moldova, unde o parte importantă a populaţiei vorbeşte rusa.

Cea mai mare parte a acestei foste republici sovietice a făcut parte din România înainte a al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui sondaj din aprilie, care nu a inclus regiunea moldoveană separatistă Transmistria, 23% dintre moldoveni sunt în favoarea unirii cu România, iar 58% i se opun.

Dodon a acuzat Wasgingtonul, la începutul lui 2016 că, exercită presiuni în vederea ”teribilului scenariu” al unirii Republicii Moldova cu România şi a îndemnat Chişinăul să se întoarcă ”înapoi în URSS” prin intrarea în Uniunea Economică Eurasiatică.

Ambasada Statelor Unite la Chişinău i-a răpuns catalogând această acuzaţie ””categoric falsă”.

În octombrie 2016, un marş în favoarea unirii cu Republica Moldova a degenerat în violenţe la Bucureşti, după ce mai multe persoane au spart cordoane de poliţie în încercarea de a ajunge la un loc simbolic.

Categorii
Anti-românismBasarabia
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

4 comentarii

  1. Mai, Gogoane, tu n-ai cum sa fii prieten cu Rusia sau Turcia, cel mult sluga. Daca Turcia se implica in ceea ce priveste o minoritate restransa care si-a schimbat religia si chiar si limba, tu, Gogoane, de ce dusmanesti Romania. Din ce natie esti tu de fapt? Din natia slugilor sau a lepadaturilor?

  2. Da si el din gura si parca nu vede sutele de mii de basarabeni decimati de bolsevici.
    Dar in acest moment unirea nu e oportuna. Pe bogatiile Basarabiei nu mai pusesera ghearele corporatiile ocultei.

  3. Unirea cu Republica Moldova nu va avea loc niciodată. Basarabenii urăsc România din suflet. Plus, românii sunt un popor cu mari vini asupra lor: uciderea pruncilor prin avort, părtășia la bombardarea fraților sârbi de către NATO și nerecunoașterea propriilor Sfinți. România va fi ocupată de Rusia și împărțită. Moldova lui Dodon se va extinde de la Nistru la Carpați, ungurii vor lua Ardealul, iar bulgarii Dobrogea. Dacă va mai rămâne ceva din statul român, va fi Muntenia și Oltenia. Ne-o merităm pentru relele făcută și pentru ne-pocăință în rău. Pregătiți-vă, că se va face. Duce-ți-vă fiecare în regiunea de baștină, căci pe Carpați, pe Milcov și pe Dunăre vor fi granițe de fier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!