X

Incurcată in TEORII, STIINTA nu poate explica încă GRAVITATIA

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/321/5387/16663461/1/19776495-ml.jpg?width=618&height=361

Dintre toate forţele din univers, gravitaţia este cea cu care avem cea mai strânsă legătură. Fiecare secundă a existenţei noastre este marcată de această forţă. Faptul că ştiinţa încă nu a putut să o explice, deşi efectele ei sunt peste tot, este probabil cea mai mare ciudăţenie al acestui domeniu de cunoaştere.

Pentru a înţelege de ce nu înţelegem gravitaţia, este nevoie de o explicare a relativităţii şi a mecanicii cuantice, relatează Curiosity.

Dar înainte de asta, este nevoie de o mică introducere în Modelul Standard. Acesta cuprinde cele patru forţe fundamentale ale universului aşa cum îl cunoaştem: gravitaţia, electromagnetismul, forţa nucleară slabă şi forţa nucleară tare.

În timp ce ultimele trei pot avea explicaţii decente, prima este în continuare un mister. Putem identifica materia la nivel subatomic şi putem şti cum forţele nucleare slabe şi tari ţin particulele împreună şi cunoaştem cum forţa electromagnetică ţine împreună particulele încărcate electronic.

Gravitaţia este însă cu totul altceva. În primul rând, este mult mai slabă ca celelalte trei. De asemenea, în timp ce fiecare forţă are un opus, aceasta pare singură.

Aceste ciudăţenii nu înseamnă că nu putem înţelege gravitaţia în termeni practici. Legile mecanice newtoniene funcţionează perfect pentru mere căzătoare şi trenuri în mişcare. Problema este că aceste legi nu sunt valabile pentru obiectele prea mari sau prea mici, făcând greu de înţeles obiecte precum găurile negre sau atomii.

Relativitatea versus mecanica cuantică

Problema gravitaţiei poate fi pusă în contextul conflictului dintre cele două teorii care explică modul de comportare al universului. Teoria relativităţii generale a lui Einstein nu poate fi împăcată cu mecanica cuantică.

Pe de-o parte, mecanica cuantică se concentrează pe natura interacţiilor dintre particule şi pleacă de la premiza că spaţiul şi timpul sunt fixe (cel puţin în mare parte). Însă, relativitatea spune că toate interacţiunile au loc în ţesătura spaţiu-timpului, care se poate îndoi şi se poate întinde în funcţie de obiectele care interacţionează.

Aşadar, când observi forţa gravitaţională între un foton şi un electron, trebuie să iei în considerare fiecare interacţiune cuantică posibilă, dar şi toate configuraţiile posibile ale spaţiu-timpului.

Savanţii au încercat diferite abordări. Au folosit o particulă teoretică numită graviton reprezentând un punct fix, dar până acum nu au fost găsite dovezi ale existenţei acesteia. Alţii spun că gravitaţia este o formă elaborată de inseparabilitate cuantică. Totuşi, cea mai probabilă explicaţie este aceea că gravitaţia nu este o forţă individuală, dar ceva ce emerge în mod natural în tot universul.

NOTĂ OrtodoxINFO
Categorii
Știință - bizar
cuvinte cheie

Articole asemănătoare

10 comentarii

 1. „…cunoaștem cum forța electromagnetică ține împreună particulele încărcate electronic”

  Uneori te-apucă râsul văzând cum înșiși savanții nu sesizează esențialul. Li se pare că numai gravitația ar fi un mare mister, în timp ce electromagnetismul îl stăpânesc!… Păi, atunci, să-mi explice și mie prin care proprietăți materiale sau cuantice (cum anume) o particulă sub-atomică (electron sau proton) deține sarcină electrică (negativă, respectiv, pozitivă)? Și cum de se face că atât electronul cât și protonul, indiferent de procesele fizice consumatoare de energie la care participă, își păstrează nealterată sarcina electrică, fiind capabili să intre în noi procese fizice cu alt consum de energie, cu alte cuvinte câmpul electric generat de sarcina proprie rămâne potențial capabil de a desfășura o infinitate de interacțiuni energetice, ca un adevărat perpetuum mobile? Nu-și dau seama, savanții, că, dacă ar cunoaște aceste amănunte, omul ar fi capabil și el să genereze perpetuum mobile și l-ar cunoaște pe Dumnezeu, pe Care nimeni nu L-a cunoscut și nici nu-L va cunoaște vreodată, după cum ne spun Sfinții Părinți? Destul ne este nouă binecuvântarea pe care am primit-o prin intermediul strămoșului nostru Noe, cel de-al doilea începător al neamului omenesc, de a stăpâni Pământul, prin intermediul științei celei adevărate, fără îndoială („nașteți și vă înmulțiți și umpleți pământul și-l stăpâniți” (Fac. 9, 1)). Ca să nu mai spunem că prea de-ajuns ne este nouă răscumpărarea din moartea cea veșnică primită în dar prin jertfa pe Cruce a Domnului nostru Iisus Hristos și, de aceea, ni se cuvine nouă să-L căutăm pe Dumnezeu mai ales în cele spirituale, așa cum și Dumnezeu ne-a poruncit, pecetluind, prin aceasta, superioritatea spiritului asupra materiei. Nu e rău că savanții se străduiesc să afle cât mai multe despre alcătuirea Universului și au tot dreptul ca urmare a binecuvântării amintite. Cei care (inclusiv dintre savanți), însă, cred mai ales în Dumnezeul Cel Viu și Adevărat pe lângă descoperirile reale ale științei știu că dezlegarea misterelor mai sus amintite vor rămâne pe veci nedeslușite după mărturia Sfinților Părinți, fără ca aceasta să impieteze, așa cum prea bine se poate vedea în zilele noastre, capacitatea omului de a stăpâni pământul. În prea minunata Sa iconomie, ne-a lăsat Dumnezeu prilejuri de a ne smeri inclusiv în privința celor materiale!

  1. Domnul Catalin_B
   Structura dinamica a particulelor elementare si mecanismul gravitatiei, am gasit ca pot fi explicate daca se admite identitatea dimensionala masa-sarcina. Cu aceasta identitate se poate stabili semnificatia (semantica) fizica a conceptelor (a marimilor) fizice si a constantelor fizice universale. Cu acestea am incercat modelarea particulelor elementare si a mecanismului gravitatiei. Si am deschis niste topicuri, in care am postat cateva fisiere in format pdf , pe care le-am postat pe forumul -astronomy.ro-, in sectiunea de fizica.

 2. „Astronomii spun că magnetismul magic al gravitației, este ceea ce ține toate oceanele lumii, lipite de Pământul-bilă. Ei pretind acest lucru, pentru că Pământul este atât de masiv, încât prin virtutea acestei mase, el creează o forță magică capabilă să țină oamenii, oceanele și atmosfera, strâns agățate de partea inferioară a bilei rotative. Din păcate, oricum, ei nu pot oferi nici un exemplu practic al acestui lucru, pe o scară mai mică decât cea planetară. O minge de tenis rotativă udă, de exemplu, are exact efectul opus al presupusului Pământ-bilă! Orice apă turnată peste ea, pur și simplu cade de pe laturi, și dându-i o rotație, rezultă apă care zboară la 360 de grade, ca un caine scuturându-se după o baie. Astronomii recunosc că exemplul mingii de tenis ude, arată efectul opus al presupusului lor Pământ-bilă, dar pretind că la o anumită masă necunoscută, proprietățile magice de aderență ale gravitației, lovesc brusc, permițând Pământului-minge de tenis rotativă udă, să țină fiecare picătură de apă trasă de gravitație, lipită de suprafață. Când o astfel de teorie nedovedită, contrazice toate experimentele, experiența și simțul realității, este timpul potrivit să abandonăm teoria.”

  Sursa: http://www.atlanteanconspiracy.com/2015/08/200-proofs-earth-is-not-spinning-ball.html

 3. Ce titllu „bombastic”. Da, momentan nu s-au descoperit particulele care poarta gravitatia si cum interactioneaza cu celelalte particule la nivel subatomic. Asta nu inseamna ca stiinta e „incurcata in teorii”. Asa cum in cazul celorlalte forte au fost descoperite atat particulele, cat si interactiunea, va veni si randul gravitatiei. Oricum e ciudat cum va agatati de ultima speranta, cand totusi trei din patru forte sunt „rezolvate” si oricum nu intelegeti nici macar metoda stiintifica. La nivel macro insa, gravitati exista si a fost dovedita de Newton de 400 de ani. Ramane insa doar partea subatomica.

 4. Gravitatia este generata de miscarea de rotatie a pamantului in jurul axei sale si este asemanatoare cu fenomenul electromagnetic al miezului de fier prin curentul electric din bobina dimprejurul miezului de. fier. E simplu.

  1. Dupa mine atractia dintre mase este produsa de intalnirea (interferenta) in spatiu a fluxurilor eterice de aspiratie produse de structurile dinamice ale particulelor elementare din adancul substantei. Aceste structuri, prin rotatia lor foarte rapida, se comporta ca niste aspiratoare centrifugale, care aspira eterul cu viteza foarte mica (10^-7 m/s), prin sectiuni mari si il refuleaza cu viteza foarte mare (3743 m/s) prin sectiuni foarte mici de la periferie. Raportul intre sectiunea de refulare si sectiunea de aspiratie a eterului, precum si raportul intre viteza de aspiratie si viteza de refulare a eterului, este dat de constanta gravitationala G.

 5. Dupa mine toate particulele elementare ar lua nastere prin intereferenta constructiva a fotonilor de anihilare corespunzatori, dupa refractia lor la 360 de grade, in conditiile unor densitati de energie gigantice (comparabile cu cele din mediul nuclear) si continuarea propagarii lor pe o circomferinta de raza particulei, cu viteza c/137 m/s pentru electroni si cu citeza de c/274 m/s pentru nucleoni. Prin interferenta constructiva apar unde stationare, cu aqmplitudine de tensiune gigantica. Prin rotatia undei stationare, pe circomferinta de raza particulei, unda stationara a particulei se comporta ca un motor electric rotativ cu turatia de 10^20 rot/s. Sarcina electrica elementara, electronul, contine o singura unda stationara de mare amplitudine, compusa din doua semiunde diametral opuse, care se rotesc cu viteza de c/137 m/s. Semiundele electronului sunt atrase de campul magnetic al semiundelor si respinse de campul electric al semiundelor. Prin rotatia foarte rapida a semiundelor electronului, apare in jur campul electric pulsatoriu, cu crestere din zero in maxim si revenire in zero, dar pastrand permanent acelasi sens fata fe axa de rotatie. In cazul nucleonilor, din interferenta ia nastere un sistem de cam 1840 de unde, care se roteste pe o circomferinta cu raza pe jumatate din raza electronului si cu viteza de c/274 m/s. Fiecare unda avand masa electronului, este compusa din doua semiunde. Astfel ca sistemul de unde stationare al nucleonului ar fi format din 1840 de semiunde centripete si 1840 de semiunde centrifuge. Prin rotatia foarte rapida a sistemului undelor stationare, in jurul nucleonilor apare un camp electric alternativ de foarte mare frecventa. Camp care creaza si fortele tari si densitatea substantei si campul gravific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Jurnalismul independent al portalului OrtodoxINFO necesită mult timp, foarte multă muncă, dar și resurse financiare. Veniturile obținute din publicitate sunt însa cu mult sub așteptările noastre inițiale. Chiar dacă portalul are mulți cititori, totuși, sunt foarte puțini care găsesc în produsele promovate prin reclame ceva să-i intereseze… și să dea click pe ele. Pe de altă parte, jurnalismul nu poate fi independent dacă este finanțat de vreun mogul sau organizație.

Pentru a fi independent, acesta trebuie să se bazeze strict pe cititorii săi mulți, care să sprijine fiecare cât poate această lucrare. Ca atare, de bază rămân tot clasicele conturi bancare sau varianta PayPal. Fără sprijinul vostru acest portal nu-și va mai putea continua activitatea.

Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!