X

Cum să nu fie loiali SISTEMULUI? Parlamentarii români, „prieteni“ buni ai băncilor. Cine sunt aleşii cu datorii de sute de mii de euro

de null
Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici, parlamentarii cu cele mai mari datorii la bănci.  FOTOî

Din ultimele declaraţii de avere depuse de senatori şi deputaţi rezultă o listă lungă de datornici la bănci, unii având credite multiple, a căror valoare totală se ridică la sume impresionante. Fruntaşii sunt doi social-democraţi, Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb, ambii cu credite de 800.000 de euro.

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

O privire pe declaraţiile de avere atât ale senatorilor, cât şi ale deputaţilor, depuse în luna iunie, ne arată cât de datori sunt unii parlamentari la bănci. PSD se poate lăuda că deţine primul loc şi în lista celor mai datornici aleşi naţionali, nu doar ca pondere parlamentară, de vreme ce doar doi social-democraţi au, împreună, o datorie de nu mai puţin de 1.645.000 de euro. Este vorba de Eugen Teodorovici, până de curând consilierul onorific al premierul Mihai Tudose, şi Rovana Plumb, fostul ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Grindeanu. Eugen Teodorovici are patru credite bancare, din care două ipotecare, în valoare totală de 845.000 de euro. În ciuda datoriei mari, senatorul nu se poate lăuda cu venituri la fel de consistente. Potrivit declaraţiei de avere, Teodorovici trăieşte şi-şi plăteşte datoriile din indemnizaţia de senator, care anual ajunge la 14.402 de euro. Pe lângă asta, lunar, senatorul încasează şi câte 5.000 de euro de pe chirii.  Din aceste două surse, fostul ministru al Finanţelor ajunge, lunar, la un venit de 6.200 de euro.

La Camera Deputaţilor, fruntaşă este Rovana Plumb, fostul ministrul delegat pentru Fonduri Europene în timpul guvernării lui Sorin Grindeanu. Aceasta are de achitat până în 2030 un credit în valoare de 800.000 de euro. Social-democrata nu compensează printr-un venit la fel de generos, singurele două surse fiind indemnizaţia de senator şi pensia soţului, care este de doar 4.626 pe an.

Datorii de sute de mii de dolari, investiţii de milioane

Băncile din SUA aşteaptă de la Ana Birchall, fostul ministru delegat pentru Afaceri Europene, peste 319.000 de dolari, în timp ce la o bancă din România are un credit de 10.000 de euro. La capitolul venituri, social-democrata nu trebuie să-şi facă prea multe griji. Are o indemnizaţie de deputat a cărei valoare în 2016 a fost de 17.000 de euro, un soţ al cărui salariu este de 108.000 de dolari pe an, iar din închirierea mai multor imobile deţinute în SUA îi vin alţi 68.850 de dolari. Mai mult, sume importante de bani îi vin şi din investiţiile făcute, peste 63.000 de euro pe an, în timp ce o investiţie financiară făcută în străinătate, rămasă nespecificată în declaraţia de avere, are o valoare totală de 23 de milioane de euro.

Cei mai datornici liberali sunt Florin Cîţu, senator, şi deputatul Ovidiu Raeţchi. Cîţu are de restituit băncilor 303.000 de euro, bani pe care-i poate achita din indemnizaţia de senator, din încasările venite din drepturile de autor, precum şi din mai multe vânzări. Raeţchi trebuie să înapoieze băncilor peste 455.000 de dolari, însă cu indemnizaţia sa de parlamentar şi cu salariul anual de 107.900 de dolari primit de soţia sa, acest lucru nu va fi prea greu de realizat.

Alţi liberali fruntaşi la datorii sunt deputatul Gheorghe Tinel, cu peste 300.000 de euro şi care câştigă doar din activitatea de notar 95.000 de euro, urmat de senatorul Daniel Zamfir, cu datorii de 216.000 euro şi un venit anual de peste 80.000 de euro.

Credite la norvegieni

Primul datornic din rândul USR este senatorul Iulian Bulai, cu două credite la bănci norvegiene, a căror valoare se ridică la peste 300.000 de euro, asta în timp ce doar soţia sa are un salariu anual de 60.000 de euro. Este urmat de deputatul Silviu Dehelean, de la Oradea, cu o datorie de 194.000 de euro şi 100.000 de euro venituri. Topul este  încheiat de Cristian Ghica, liderul grupului parlamentar USR, cu o datorie de 150.000 de euro, care nu are venituri foarte mari, dar deţine 14 terenuri cu o suprafaţă totală de 110.000 mp.

Tăriceanu e lider şi la datorii

La nivelul ALDE,  pe primul loc se află chiar liderul partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, care are de restituit datorii restante din campania electorală în valoare de 247.907 de euro. Pe de altă parte, Andrei Gerea are de înapoiat către bănci 187.600 de euro până-n 2038, în timp ce veniturile sale anuale ajung în jurul sumei de 43.000 de euro.

Locul fruntaş la datorii în rândul PMP este deţinut de senatorul Vasile Lungu, de la care băncile aşteaptă nu mai puţin de 400.000 de euro. Îl urmează Cornel Sămăritean, deputat de Timiş, cu o datorie de 250.000 de euro, dar cu venituri provenite din indemnizaţia de parlamentar, salariu soţie şi dividende care se ridică la 276.000 de euro.

În rândul UDMR, cea mai mare datorie poartă numele liderului de partid, Kelem Hunor, care are de restituit băncilor 260.000 de euro, în timp ce el şi soţia sa, care lucrează tot în UDMR, înregistrează venituri anuale de 30.000 de euro.

Reclame

NOTĂ OrtodoxINFO
Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.



Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

5 comentarii

  1. Să ne povestească noua madam romana plumb ce sa întâmplat cu fosta fabrica de cosmetice miraj, care șia dat obștescul sfârșit pe timpul cât aceasta a fost director general pe acolo

  2. Doar ai bancilor? Baaa, desteptilor! In 1990 a fost furat tezaurul de la Izverna de echipa lui Yves Cousteau si dus in Ungaria in tirr-uri care nu au fost controlate de vamesi! In sistemul Securitatii evitarrea acuzatiilor era o arta si pentru asta a fost chemat Cousteau , ca sa acopere furtul unui tezaur. Astazi, comoara din peste 100 de tone de argint a ajuns la Budapesta cu sprijinul lui Petre Roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button