X

CONFLICT diplomatic între România și Rusia, în urma interdicției în spațiul aerian românesc a vicepremierului rus Rogozin. Amenințări de la Moscova, înarmare la București, isterie la Chișinău

de null

Imagini pentru rogozin romania

Vă invităm să ne urmăriți pe o altă pagină de Facebook, căci cea veche este inutilă fiind obturată de algoritmii lui Zuckerberg. Noua pagină poate fi accesată AICI.

România și Rusia se află în conflict diplomatic! Totul a culminat după ce România a decis să nu-i permită vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, să survoleze teritoriul național în drum spre Republica Moldova. Drept urmare, Moscova i-a trimis Bucureștiului o notă de protest.

Moscova a înaintat „o notă de protest hotărât” însărcinatului cu afaceri al României în Rusia, Viorel Cojocaru, în legătură cu interdicția de a survola spațiul aerian al României pentru avionul de pasageri al companiei S7 în care se afla și vicepremierul rus Dmitri Rogozin, informează vineri MAE al Federației Ruse.

În același timp, Moscova a subliniat că acțiunile Bucureștiului au pus în pericol „securitatea mai mult de 160 de pasageri care se aflau în acel zbor.“

„ Moscova consideră acest incident ca o provocare deliberată, provocând deteriorarea gravă a relațiilor bilaterale“, – a subliniat Ministerul de Externe rus. Ministerul a cerut, de asemenea, autorităților române „să efectueze o investigație aprofundată asupra incidentului și să remită părții ruse explicații relevante.“

Viceministrul rus de Externe, Grigory Karasin, a catalogat acțiunile Bucureștiului un demers aflat „la un pas de huliganismul internațional. Acest gest poate fi considerat decât unul profund anti-rusesc și nepoliticos”, a declarat Karasin.

Din partea României, primul răspuns vine de la ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu.

”Sigur că de aici putem trage cele mai multe concluzii, vorbeam de Rusia, că promovează un anume tip de politică în zona Mării Negre.

Am să vă spun şi astăzi ce am spus şi la întâlnirile noastre precedente – situaţia de securitate din zona Mării Negre ne obligă să consolidăm flancul estic al Alianţei, să facem achiziţiile potrivite pentru înzestrarea Armatei române.

Nu cred că trebuie să facem o discuție. Am greși să facem o declarație și să escaladăm declarațiile altora. E o declarație absolut nepotrivită. Eu nu aş intra într-un asemenea tip de retorică, eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică şi, în acelaşi timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate şi a putea şi descuraja anumite acţiuni ostile. Şi când am discutat de rachetele Patriot am spus foarte bine că ele reprezintă şi un element care consolidează securitatea naţională a României, dar şi un element de descurajare a unor posibile acţiuni agresive. Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuţie, am greşi să încercăm noi prin tot felul de declaraţii să escaladăm declaraţiile date de alţii. Cred că este înţelept să ne vedem de treburile noastre şi să ne vedem de programul nostru. Trebuie să facem ce e necesar pentru a ne asigura o mai multă securitate și pentru a descuraja acțiunile altora.”, a spus Adrian Țuțuianu, sâmbătă.

Ministerul de Externe a adresat un protest ferm însărcinatului cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru, în legătură cu decizia autorităţilor României de a interzice survolarea spaţiului aerian al ţării lor de către un avion civil de pasageri al companiei aeriene Globus, care efectua la 28 iulie un zbor regulat pe ruta Moscova-Chişinău, menţionează diplomaţia rusă.

România a refuzat avionului de pasageri în care se află vice-premierul rus Dmitri Rogozin tranzitarea spațiului aerian

Potrivit MAE rus, Moscova consideră acest incident drept o “provocare deliberată, care aduce un prejudiciu serios relaţiilor bilaterale”. “Am invitat autorităţile române să efectueze o investigaţie minuţioasă a celor întâmplate şi să ofere părţii ruse o explicaţie”, a adăugat diplomaţia rusă.

Igor Dodon, reacție VIOLENTĂ după ce România l-a interzis pe Dmitri Rogozin: ‘Ei vor conflict, vor RĂZBOI AICI’

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, face acuzații grave la adresa României, după ce vicepremierului rus Dmitri Rogozin i-a fost interzisă survolarea spațiului aerian românesc în drum spre Moldova.”Ei vor conflict, vor război aici. Majoritatea parlamentară de la Chișinău s-a implicat în acest joc geopolitic murdar care nu are nicio legătură cu interesele Moldovei. E o majoritare unionistă, pro-NATO. Le spun că totul se schimbă, totul e trecător. Acum suferă moldovenii, oamenii simpli, și aici, și în Rusia. Blocarea zborului spre Chișinău, e treaba internă a României. Am vorbit cu domnul Rogozin. În avion erau sute de moldoveni, cu copii mici, care veneau acasă. De ce ați făcut asta? De ce ați ținut în aer sute de cetățeni ai Moldovei, copii mici, care plângeau 3-4 ore în avion, nu știau ce se întâmplă. Cum se explică că cetățenii altui stat, românii, unioniștii, deputat din România, blochează aeroportul din Chișinău? Cum ar fi dacă un deputat rus ar face asta?”, a spus Igor Dodon.Preşedintele Dodon a avut chiar şi un mesaj către susţinătorii săi: ‘Fiţi gata!'”În ce ne transformăm? Vreau să vin cu un mesaj către cetăţenii care m-au sunat. Poliţia nu o să ne apere. Fiţi de-a gata. Când o să vă spun, să fiţi la Chişinău toţi. (…) Se apropie momentul când trebuie să îi punem la punct fiecare. (…) Înca o dată, fiţi gata. Văd că guvernarea altfel nu înţelege. (…) Nu o să stau să aştept când o să veniţi aici cu 300 de unionişti şi combatanţi ca să trageţi în preşedinţie. (…) Fiţi gata ca atunci când se vor mai întampla astfel de cazuri, eu voi chema oamenii mei la Chişinău pentru a ne apăra.Noi asistăm la un show rusofob fără precedent, care este îndreptat spre distrugerea relațiilor moldo-ruse. O să le iasă pe ochi acest show, și mă refer la acei din Partidul Democrat. Toți foarte bine cine sunteți voi, dar problema este că Chișinăul și Partidul Democrat este doar un pion al unui joc politic.Cum se explică faptul că un deputat român unionist participă la blocarea Aeroportului Chișinău și împreună combatanții și unii membri PDM verifică mașinile la ieșirea din Aeroport? Unde s-a mai văzut așa ceva? Asta se numește „bespredel” românesc pe pământ moldovenesc. Aceștia se comportă ca tâlharii la drumul mare. Au oprit și mașinile oficiale care au condus șeicul Arab spre Aeroport. Cum se explică faptul că delegația de artiști, oameni de cultură din Federația Rusă, a fost împiedicată să participe la un eveniment festiv pe teritoriul țării?

Ceea ce se întâmplă este o rușine pe imaginea țării. Unii indivizi tulburați de unionism ne prejudiciază grav imaginea de popor primitor și echilibrat pe care am avut-o vreme de decenii. Iar Guvernul și majoritatea parlamentară încurajează aceste acțiuni absolut scandaloase, numai pentru a fi pe placul patronilor americani.”, a mai spus Dodon.

România a luat această decizie în conformitate cu Directiva Uniunii Europene care l-a inclus pe Rogozin în lista persoanelor supuse sancţiunilor în urma anexării Crimeii în 2014.

Reclame

Sistemul vrea să ne reducă la tăcere! Sprijiniți OrtodoxINFO!

Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum ajutorul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.Mulțumim celor care ne-au ajutat până acum!

3 comentarii

  1. Ce proșți mai sântem… Am ajuns de batjocura și ocara dracilor (rusia și poposua). Fiecare după interesul pe care îl are. Rușii ca să prindă moldovenii ură pe noi și să îi atragă de partea lor, iar poposua ca să ne ațâțe împotriva fraților noștri moldoveni, pentru că îi „preferă” pe ruși. Numai că dracii sânt cam proști. Ei (încă) nu au învățat din istorie că sângele apă nu se face și că indiferent câți cotropitori ne vor călca, noi tot frați rămânem.
    Apoi, toate mizeriile astea sânt făcute pentru a ne ațâța pe noi să „vrem” război. Nu degeaba au început încorporările „voluntare”…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button