Ti-ar placea sa poti primi o notificare pe telefonul mobil inainte de producerea unui cutremur puternic, ca sa te poti pune la adapost? Exista o cale foarte simpla si de incredere prin care poti fi anuntat, de care probabil nu stiai.
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului a pus la dispozitia publicului mai multe canale in aplicatia de mesagerie Telegram, disponibila gratuit in Google Play si App Store, prin care poti primi alerte pe mobil cand vine cutremurul.
De ce prin Telegram? Pentru ca aplicatia de chat este extrem de simpla si de stabila, iar comunicatiile prin Internet sunt mult mai rapide decat cele prin SMS, astfel ca vei primi alerta de indata ce aparatele de la INCDFP au detectat producerea seismului.
Astfel, daca te afli in Bucuresti, unde se asteapta ca urmatorul cutremur puternic sa faca ravagii, ai la dispozitie 25-30 de secunde pentru a te pune la adapost.
Ai putea astfel sa iesi din casa sau din lift, sa pleci de pe balcon sau de pe scari, ori sa te pui la adapost intr-un loc sigur, eventual sub o grinda.
Trebuie doar sa iti instalezi gratuit aplicatia Telegram (un fel de WhatsApp) si sa cauti robotul INCDFP care iti va transmite alertele: @alertacutremur_bot.
Apoi apasa START pentru a interactiona cu robotul:
Va aparea o lista de comenzi si trebuie sa alegi optiunea /alerta dand click pe ea sau scriind-o efectiv in campul de mesaj:
Apoi trebuie sa dai click pe butonul Citeste Termenii si Conditiile. Si apasa butonul Accept.
Urmatorul pas este introducerea numarului de telefon si adresei de email. Aceste date sunt stocate de catre INCDFP.
In continuare vei primi acces la patru canale de alerta si unul pentru educatie seismica. Pot fi utilizate mai multe canale in acelasi timp:
- M < 5 – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mica de 5;
- M 5-6 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 5 (inclusiv) si 6;
- M 6-7 – alerta pentru cutremure cu magnitudine intre 6 (inclusiv) si 7;
- M 7+ – alerta pentru cutremure cu magnitudine mai mare sau egala cu 7;
- Educatie Seismica – masuri de preventie a riscului seismic si comportamentul din timpul acestuia.
Pentru a utiliza aceste canale, da click pe butoanele aferente.
Foarte interesant este faptul ca poti personaliza notificarile modificand frecventa de primire, sunetul de alerta si prioritatea acestora, astfel incat sa primesti alerta sonora chiar daca telefonul tau este pe modul silentios.
Pentru a personaliza notificarile primite pentru un canal da click pe numele canalului atunci cand te afli in el. Apoi click pe Notifications. Alege optiunea Customize si bifeaza casuta Enable Custom Notifications.
Poti incerca, de exemplu, sa folosesti sunetul standard de alerta seismica folosit in Japonia, pe care il poti descarca de AICI si pe care sa speram ca nu-l vei mai auzi apoi prea curand.
Desi nu este prima data cand se scrie despre acest sistem de avertizare timpurie, pana acum canalul prin care se primesc alertele de cutremur de peste 7 grade, care poate face zeci de mii de victime doar in Bucuresti, este urmarit de numai 2.000 de prevazatori. Te numeri si tu printre ei?
Ne străduim să menținem viu acest site și să vă punem la dispoziție informații care să facă lumină în provocările pe care le trăim. Activitatea independentă a OrtodoxINFO funcționează strict cu ajutorul cititorilor, din acest motiv vă cerem acum sprijinul. Ne puteți sprijini printr-o donație bancară sau prin PayPal, completând formularul de mai jos.
V-ati schimbat oare abordarea vizavi de smartphone-uri? Cel putin era evident ca telefoanele de genul asta servesc mai mult sistemului decat posesorului, fiind un mini-aparat de spionaj extrem de performant (include si GPS). Atunci, sa ne lasam supravegheati 24 de ore pe zi de teama unui cutremur?
Personal am ales sa folosesc un telefon standard, non-smart, fara sistem de operare. Stiu ca si genul asta de telefoane sunt ascultate, se poate face triangulatie (cu echipamente profesionale se poate ajunge la o precizie la fel de buna ca si GPS sau chiar si mai buna), dar macar nu permite „scurgerea de date” din cazul telefoanelor „smart”. Mai am si multe alte motive pentru alegerea mea, cum ar fi si dependenta de internet, obisnuinta de a verifica pe telefon tot felul de lucruri in loc de a gandi rational si nu in ultimul rand distorsionarea comunicarii reale (prin inlocuirea ei cu comunicarea virtuala gen chat, gen „prieteni virtuali” pe care de fapt nici nu-i cunosti in viata reala).
In concluzie se poate si fara telefon „smart”, se poate si fara avertizari de-astea pe telefon. E suficient (dar si necesar!) sa stii ce sa faci in cazul unui cutremur, sa nu te panichezi si sa fii cat mai rational si logic sau cu sange rece.